Home ΛΑΡΝΑΚΑ Νέα προκήρυξη διαγωνισμού για αναπαλαίωση του παλιού νοσοκομείου Λάρνακας
Νέα προκήρυξη διαγωνισμού για αναπαλαίωση του παλιού νοσοκομείου Λάρνακας

Νέα προκήρυξη διαγωνισμού για αναπαλαίωση του παλιού νοσοκομείου Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Με μικρή αυξημένη εκτίμηση δαπάνης, αφού η αξία του συμβολαίου ανέβηκε από τα εφτά εκατομμύρια, στα εφτά εκατομμύρια, 400 χιλιάδες ευρώ, ο Δήμος Λάρνακας επαναπροκήρυξε τον δημόσιο διαγωνισμό για τα κατασκευαστικά έργα αναπαλαίωσης του κτηρίου του παλιού νοσοκομείου, το οποίο προορίζεται να μετατραπεί σε δημοτικό μέγαρο της πόλης. Ο πρώτος διαγωνισμός που είχε προκηρύξει ο δήμος τον περασμένο Μάρτιο απέτυχε, καθότι δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά από ενδιαφερόμενο εργολάβο.

Με τον νέο διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν προθεσμία να υποβάλουν τις προσφορές τους μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2024. Εφόσον ο διαγωνισμός είναι πετυχημένος, τότε εκτιμάται ότι οι πρώτες εργασίες θα ξεκινήσουν αρχές του 2025. Μέχρι τότε πιστεύεται ότι το κτήριο του παλιού νοσοκομείου θα έχει εκκενωθεί από τις υπηρεσίες Υγείας του ΟΚΥπΥ.

 

 

Η ακύρωση του πρώτου διαγωνισμού και η προκήρυξη δεύτερου αναπόφευκτα προκαλεί νέα καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου. Ήδη, έχει παρατηρηθεί μεγάλη καθυστέρηση στην μεταφορά των υπηρεσιών Υγείας του ΟΚΥπΥ από το παλιό νοσοκομείο στον δεύτερο όροφο της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας (εξαιτίας καθυστέρησης στην διαμόρφωση του δεύτερου ορόφου), προκειμένου να απελευθερωθούν οι χώροι του ιστορικού κτηρίου.

Η ανάπλαση του παλιού νοσοκομείου, επί της λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου, και η μετατροπή του σε νέο δημοτικό μέγαρο θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη Λάρνακα. Οι εργασίες, από την ημέρα έναρξής τους,υπολογίζεται να διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια.

Τι προβλέπουν τα σχέδια                                     

Η αναπαλαίωση του παλιού νοσοκομείου της Λάρνακας θα γίνει στη βάση σχεδίου που εκπόνησε ο αρχιτεκτονικός οίκος «Δημήτρης Μιχαήλ & Συνεργάτες». Τα σχέδια προβλέπουν γενικές συντηρήσεις της οικοδομής με αποκατάσταση της εξωτερικής τοιχοποιίας στην αρχική αυθεντική της μορφή, ανακατασκευή κι επιδιόρθωση των επιχρισμάτων και συντήρηση – αποκατάσταση των κουφωμάτων και των δαπέδων.

Προβλέπονται, επίσης, εσωτερικές μετατροπές με κατεδαφίσεις τοίχων και κατασκευή νέων, συμπεριλαμβανομένου και καινούργιες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, εξωτερικές μετατροπές και προσθήκες, δημιουργία σύγχρονου χώρου στάθμευσης καιπλήρη αναδιαμόρφωση του υπαίθριου χώρου με φυτεύσεις, πράσινο, υδάτινες επιφάνειες, ενώ θα κατασκευαστεί και καινούργια περίφραξη.

Ο Δήμος Λάρνακας στερείται ιδιόκτητου δημοτικού μεγάρου από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν κρίθηκε κτηριακά ακατάλληλο και κατεδαφίστηκε το παλιό δημοτικό μέγαρο που βρισκόταν στην πλατεία Κίμωνος, στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων. Έκτοτε οι δημοτικές υπηρεσίες στεγάζονται σε εξαώροφη πολυκατοικία επί της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών.Το παλιό νοσοκομείο της Λάρνακας είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και ιστορικά κτήρια της πόλης.

Λόγω της κεντρικής του τοποθεσίας, θεωρείται ιδανική επιλογή για στέγαση των δημοτικών υπηρεσιών και για εξυπηρέτηση του κοινού. Το υφιστάμενο κτήριο ανεγέρθηκε την περίοδο 1933-34 με δωρεά της Ευανθίας Πιερίδη.

Send this to a friend