Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Το ενιαίο αμυντικό δόγμα είναι αναγκαιότητα
Το ενιαίο αμυντικό δόγμα είναι αναγκαιότητα

Το ενιαίο αμυντικό δόγμα είναι αναγκαιότητα

 

 

ΕΛΛΑΔΑ και Κύπρος έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στην περιοχή καθώς αποτελούν κράτη σταθερότητας διατηρώντας σημαντικές συνεργασίες με όλες τις γειτονικές χώρες. Αυτές οι συνεργασίες κι αυτός ο ρόλος έχει αναδειχθεί πολλές φορές. Οι υπουργοί Άμυνας, Ελλάδος και Κύπρου, οι οποίοι είχαν συνομιλίες στη Λευκωσία, στις 15 Ιουλίου, ημέρα ιδιαίτερα σημαδιακή, συζήτησαν αυτό το ρόλο και δρομολόγησαν αποφάσεις.

ΣΥΜΦΩΝΑ με το ρεπορτάζ του «Φ», κατά τις συνομιλίες τους στο Υπουργείο Άμυνας, Πάλμας και Δένδιας, συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες έχουν ρόλο και λόγο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πως αυτό θα πρέπει να αποδεικνύεται και εμπράκτως με συγκεκριμένο τρόπο και μέσα από έργα. Ένα τέτοιο έργο, το οποίο θα μπορεί να αναδείξει το ρόλο των δύο χωρών είναι, όπως συναφώς σημειώνεται και η ναυτική βάση στο Μαρί.

ΟΠΩΣ τονίζεται η κατασκευή της βάσης στο Μαρί αποτελεί προτεραιότητα. Πρόκειται για ένα σχεδιασμό, που συζητήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν, ωστόσο ουδέποτε προχώρησε. Θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτή τη φορά θα προχωρήσει. Κι αυτό γιατί είναι πολλαπλής σημασίας ένα τέτοιο έργο. Και για την ασφάλεια της Κύπρου αλλά και της περιοχής. Ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση κατά την οποία οι εξελίξεις στην περιοχή δημιουργούν έντονη ανησυχία.

 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επεσήμανε ότι οι δυο χώρες εργάζονται, ως πυλώνες σταθερότητας, για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή και συνεισφέρουν στην προσπάθεια διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και προστασίας των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ο Έλληνας αξιωματούχος αναφέρθηκε και στην επιχείρηση «Αμάλθεια», που καταδεικνύει τον πρωτεύοντα ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

ΑΛΛΑ και ο Κύπριος υπουργός Αμύνης, Βασίλης Πάλμας αναφέρθηκε στην κοινή δέσμευση Κύπρου και Ελλάδας για καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΕΛΛΑΔΑ και Κύπρος συνεργάζονται στα θέματα άμυνας. Κι αυτό γίνεται διαχρονικά. Αυτή η συνεργάζεται χρειάζεται συνεχώς αναβάθμιση αλλά και εμβάθυνση.

Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος αποτελεί αναγκαιότητα ενόψει και της συνεχιζόμενης αναβάθμισης, ποιοτικής και ποσοτικής της κατοχικής δύναμης. Συνεπώς, θα πρέπει να γίνουν βήματα, χωρίς πολλές δημόσιες τοποθετήσεις. Αυτό, άλλωστε, μας ενδιαφέρει, η ουσία και οι πράξεις.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend