ΥΠΕΣ: Έγκριση πολεοδομικών κινήτρων για κατεδάφιση παλαιών, επικίνδυνων οικοδομών
Σχέδιο παροχής πολεοδομικών κινήτρων για την κατεδάφιση παλαιών και επικίνδυνων οικοδομών, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το νέο Σχέδιο παροχής πολεοδομικών κινήτρων για κατεδάφιση παλαιών και επικίνδυνων οικοδομών, που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, στοχεύει στην αντικατάσταση των παλαιών και στατικά επικίνδυνων οικοδομών που βρίσκονται σε αστικές περιοχές και περιοχές της υπαίθρου με νέες και σύγχρονες οικοδομές.
Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι ήταν κάτι που είχε τεθεί πρόσφατα, στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την επιχειρηματική κοινότητα, και ότι «λήφθηκε υπόψη, και προχωρήσαμε δύο εβδομάδες μετά με την εν λόγω απόφαση».
Το Υπουργικό Συμβούλιο, πρόσθεσε, έλαβε υπόψη την εικόνα υποβάθμισης και τη στατική επικινδυνότητα που παρουσιάζουν παλαιές οικοδομές σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, οι οποίες είχαν ανεγερθεί με προηγούμενο καθεστώς αδειοδότησης που προνοούσε ψηλότερους συντελεστές ανάπτυξης.
Εξήγησε ότι το κίνητρο αφορά τη διατήρηση του εγκεκριμένου συντελεστή δόμησης των υφιστάμενων οικοδομών, στις περιπτώσεις που αυτός είναι υψηλότερος από τον επιτρεπόμενο με βάση το ισχύον Σχέδιο Ανάπτυξης.
Για την αξιοποίηση του κινήτρου έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ανέφερε, όπως ότι θα πρέπει να είναι πάνω από 35 ετών και να μην έχουν στατική επάρκεια, ενώ θα ισχύσει για αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός πέντε ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης της Απόφασης ή για όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν για ανέγερση νέων αναπτύξεων μετά την κατεδάφιση παλαιών/επικίνδυνων οικοδομών και εκκρεμούν.
«Το Υπουργείο Εσωτερικών αποσκοπεί πρωτίστως στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και την αισθητική βελτίωση και αναβάθμιση της εικόνας των πόλεων και των περιοχών της υπαίθρου», είπε ο κ. Ιωάννου.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός ανέφερε ότι η απόφαση ήταν αποτέλεσμα αιτημάτων ιδιωτών αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας, ώστε να προχωρήσει η κατεδάφιση των παλαιών οικοδομών και να ανεγερθούν νέες με υψηλότερο συντελεστή που ίσχυε όταν είχαν ανεγερθεί παλαιότερα. Για παράδειγμα, εξήγησε, αν με τον αρχικό συντελεστή δόμησης προβλέπονταν εφτά όροφοι και με τον ισχύον λιγότεροι, οι οικοδομές έμεναν αδρανείς και επικίνδυνες.
«Με την απόφαση αυτή, μπορούν να τις κατεδαφίσουν και διατηρούν τον προηγούμενο συντελεστή δόμησης και άρα μπορούν να ξαναχτίσουν με τον προηγούμενο συντελεστή δόμησης», είπε, σημειώνοντας ότι είναι ένα κίνητρο για να τις κατεδαφίσουν οι ενδιαφερόμενοι, να επιλύσουν το πρόβλημα της στατικής επάρκειας και να αναβαθμιστούν οι περιοχές.
ΚΥΠΕ