Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ Η εξαίρεση στον κανόνα: Η Κύπρος αντιστέκεται στην πτώση της ευρωπαϊκής αγοράς ακινήτων
Η εξαίρεση στον κανόνα: Η Κύπρος αντιστέκεται στην πτώση της ευρωπαϊκής αγοράς ακινήτων

Η εξαίρεση στον κανόνα: Η Κύπρος αντιστέκεται στην πτώση της ευρωπαϊκής αγοράς ακινήτων

Σε μια χρονιά που η αγορά ακινήτων γνώρισε σημαντική πτώση στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος κατάφερε να ξεχωρίσει. Με αύξηση 31% στις αγοραπωλησίες κατοικιών το 2023, η χώρα μας δεν ακολουθεί απλώς μια ανοδική πορεία, αλλά ηγείται της ευρωπαϊκής αγοράς, αφήνοντας πίσω της την πλειοψηφία των χωρών που καταγράφουν αρνητικά ποσοστά. Η τάση αυτή συνεχίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, καθιστώντας την Κύπρο πρωταγωνίστρια στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων.

Η Ευρώπη ‘περνάει δύσκολα’

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), το 2023, ο αριθμός των στεγαστικών συναλλαγών μειώθηκε σε 13 από τις 16 χώρες της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, σε σύγκριση με το 2022. Αυτό σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η πλειοψηφία των χωρών που αναφέρουν δεδομένα κατέγραψαν πτώση στις πωλήσεις.

Τα αντιφατικά τοπία των αγοραπωλησιών

Οι μεγαλύτερες μειώσεις το 2023 καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (-43,3%), στην Αυστρία (-26,4%), στην Ουγγαρία και στη Φινλανδία (και οι δύο -24,5%). Αντίθετα, αυξήσεις καταγράφηκαν στην Κύπρο (+31,0%), στην Πολωνία (+3,9%) και στην Ιρλανδία (+0,6%).

Την προηγούμενη χρονιά, το 2022, 10 από τις 16 χώρες που αναφέρουν δεδομένα κατέγραψαν μειώσεις στον αριθμό των πωλήσεων. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στη Δανία (-24,8%), ενώ ο αριθμός των πωλήσεων αυξήθηκε περισσότερο στην Κύπρο (+27,4%).

Μιλώντας στο Economy Today και κληθείς να σχολιάσει τα στοιχεία της Eurostat, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης σημείωσε ότι το 2023 όντως ήταν για την κτηματαγορά και κυρίως για το οικιστικό κομμάτι της, εξαιρετική από άποψη πωλήσεων. «Η Κύπρος ήταν από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που παρόλο τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και την οικονομική αβεβαιότητα με την αύξηση των επιτοκίων και τον αυξανόμενο πληθωρισμό είχε μεγάλη ποσοστιαία αύξηση στις πωλήσεις κατοικιών και διαμερισμάτων. Για να είμαστε πιο ακριβείς την μεγαλύτερη. Αξίζει να σημειωθεί αυτή η αύξηση προερχόταν από επίσης μία μεγάλη αύξηση την προηγούμενη χρονιά το 2022 της τάξης του 27.4% που επίσης ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη».

Ο ρόλος του COVID-19

Το 2020, η αγορά κατοικιών επηρεάστηκε από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19. Υπήρξε γενική πτώση στις συναλλαγές κατοικιών λόγω των μέτρων εγκλεισμού, με μόνο 4 από τις 16 χώρες της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα να καταγράφουν αυξήσεις στις πωλήσεις. Το 2021, με τη σειρά του, οι πωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν σε 14 χώρες της ΕΕ.

Γιατί ανέβηκαν τα ποσοστά της Κύπρου;

«Αυτό το φαινόμενο ωφελείται κυρίως στην εξωγενή ζήτηση η οποία το 2022 και 2023 εντατικοποιήθηκε κυρίως λόγω ανασφάλειας στις γείτονες χώρες, Ισραήλ και Λίβανο αλλά και στην Ουκρανία», σχολιάζει ο κ. Κουρουσίδης.

«Η Κύπρος, διαχρονικά προσέλκυε ξένους υπηκόους για αγορά κατοικίας, είτε για μόνιμη εγκατάσταση αλλά και για εξοχική κατοικία. Τα τελευταία 2-3 χρόνια η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα από την γείτονα χώρα του Ισραήλ όπου η χώρα μας θεωρείται ασφαλής για το λεγόμενο Plan B».

Στα ίδια επίπεδα το 2024, αλλά με περισσότερους Κύπριους αγοραστές

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουσίδη, «το 2024, συνεχίζει να είναι στα ίδια σχεδόν επίπεδα σε σύνολο πωλήσεων με το 2023 και δεν αναμένω περισσότερη αύξηση μιας και είμαστε ήδη σε πολύ καλά επίπεδα. Εκείνο που πρέπει να βελτιωθεί είναι η διαθεσιμότητα κατοικιών με την αύξηση της προσφοράς ούτως ώστε να γίνουν οι τιμές πιο ελκυστικές και για τους συμπατριώτες μας. Θεωρώ ότι στο τέλος του 2024 θα είμαστε στα ίδια επίπεδα με το 2023 σε σύνολο πωλήσεων κατοικιών και διαμερισμάτων αλλά με περισσότερους Κύπριους αγοραστές αντί ξένους μιας και η Λευκωσία διαγραφεί ήδη μία αύξηση πέραν του 30% στις πωλήσεις ακινήτων συγκρινόμενη με την προηγουμένη χρονιά».

Πηγή: economytoday.sigmalive.com

Send this to a friend