Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Λετυμπιώτης: Δεν επηρεάζει τη συνέχιση του Aμάλθεια η απομάκρυνση της προβλήτας
Λετυμπιώτης: Δεν επηρεάζει τη συνέχιση του Aμάλθεια η απομάκρυνση της προβλήτας

Λετυμπιώτης: Δεν επηρεάζει τη συνέχιση του Aμάλθεια η απομάκρυνση της προβλήτας

 

 

Δεν επηρεάζει σε κανένα βαθμό τη συνέχιση της πρωτοβουλίας “Aμάλθεια” η απομάκρυνση της τεχνητής προβλήτας από τους Αμερικανούς, δήλωσε την Παρασκευή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας ότι, ήδη υπάρχουν στον σχεδιασμό της πρωτοβουλίας εναλλακτικοί τρόποι παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, και ερωτηθείς κατά πόσο η απόφαση των Αμερικανών να απομακρύνουν την προβλήτα που είχαν κατασκευάσει για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από πλοία στη ξηρά, επηρεάζει το σχέδιο «Αμάλθεια», ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «δεν επηρεάζει σε κανένα βαθμό ως προς τη συνέχιση της πρωτοβουλίας Αμάλθεια».

«Το Αμάλθεια συνεχίζεται κανονικά», σημείωσε.

 

Υπενθύμισε ότι από την πρώτη στιγμή που είχε καταρτιστεί ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του θαλάσσιου διαδρόμου Αμάλθεια, «δεν ήταν εκείνη τη στιγμή υπόψη μας η πρόθεση της Αμερικανικής Κυβέρνησης για την κατασκευή προβλήτας». Η κατασκευή προβλήτας, πρόσθεσε, ήρθε μετά την πρώτη υλοποίηση της πρωτοβουλίας και σημείωσε ότι δεν ταυτίζεται η διάρκεια της προβλήτας με τη διάρκεια της πρωτοβουλίας.

«Ήδη, υπάρχουν στον σχεδιασμό της πρωτοβουλίας εναλλακτικοί τρόποι παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα», πρόσθεσε.

Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ακόμη ότι, και πριν την κατασκευή της προβλήτας, αλλά και κατά περιόδους που παρουσιάζονταν κάποια τεχνικά προβλήματα, η ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθούσε να φτάνει στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα. «Και αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται», είπε.

Πρόσθεσε ότι είναι «πολύ ενδεικτικό» το γεγονός ότι έχει παραληφθεί χθες από την Ιταλία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το αυτοδιαγνωστικό κινητό μηχάνημα.

«Και αυτό καταδεικνύει την επίσπευση, την προσπάθεια να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες και με ακριβώς την ίδια προσήλωση και με τη στήριξη των διεθνών εταίρων, που όλοι συνεχίζουν να εργάζονται σε αυτήν την προσπάθεια, το Αμάλθεια συνεχίζεται κανονικά», είπε.

Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνουν στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας έχουν αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα, «και με τον ίδιο ρυθμό θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουν να αυξάνονται, γιατί ακριβώς αναγνωρίζεται η καταλυτική συμβολή που έχει η πρωτοβουλία μας στις πολύ μεγάλες ανάγκες που έχει άμαχος πληθυσμός».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι κυπριακές αρχές βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη, για την βέλτιστη αξιοποίηση του Λιμανιού Aσντόντ στο Ισραήλ και συνακόλουθης μεταφοράς της βοήθειας μέσω των πλησιέστερων χερσαίων σημείων διέλευσης.

Ήδη, ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν ορισμένα δρομολόγια προς τον εν λόγω λιμένα μεταφέροντας ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο με τελικό προορισμό τη Γάζα.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend