Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ «Κύπρος Νήσος: Άνοιξε επίσημα για το κοινό η έκθεση-ορόσημο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου
«Κύπρος Νήσος: Άνοιξε επίσημα για το κοινό η έκθεση-ορόσημο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου

«Κύπρος Νήσος: Άνοιξε επίσημα για το κοινό η έκθεση-ορόσημο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου

Σε μια μεγάλη γιορτή που αποτυπώνει το πνεύμα της ενότητας και της ανθεκτικότητας της Κύπρου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου άνοιξε με υπερηφάνεια τις πόρτες της πρόσφατης έκθεσής του, με τίτλο “Κύπρος Νήσος : Ιστορία – Μνήμη – Πραγματικότητα”, με αφορμή την 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Η έκθεση, η οποία υπόσχεται να αποτελέσει κομβικό γεγονός της χρονιάς, άνοιξε για το κοινό στις 4 Ιουλίου 2024 και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025.

 

Σε επιμέλεια των Δρ. Γιάννη Τουμαζή και Δήμητρας Ιγνατίου, η έκθεση αποτελεί ένα σύγχρονο και συναρπαστικόδιαδραστικό ταξίδι ανά τους αιώνες, παρουσιάζοντας την Κύπρο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αφηγείται διεξοδικά τον ενιαίο πολιτιστικό χαρακτήρα του νησιού, που σφυρηλατήθηκε μέσα από αιώνες πολύμορφης και πολύπλοκης ιστορίας. Η έκθεση φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, αξιοποιώντας προηγμένες ψηφιακές και διαδραστικές τεχνολογίες, για να ζωντανέψει το πλούσιο μωσαϊκό της κυπριακής ιστορίας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, στην οποία παρευρέθηκαν αξιωματούχοι, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες και λάτρεις του πνεύματος και της τέχνης,ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, κος Τάκης Αράπογλου, στον χαιρετισμό του, υπογράμμισε τους βαθύτατους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της τράπεζας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, ενώ τόνισε τη συνεχή δέσμευση του Ιδρύματος να λειτουργεί ως φάρος πολιτισμού και εκπαίδευσης για όλους τους Κυπρίους.

 

 

Ο Δρ Γιάννης Τουμαζής, Διευθυντής του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, με τη σειρά του, μοιράστηκε το όραμά του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, δηλώνοντας: «Η έκθεση Κύπρος Νήσος συνθέτει μια διαχρονική αξιολόγηση της κυπριακής ταυτότητας, παρέχοντας χώρο για ερωτήσεις, συζήτηση και προβληματισμό. Μας καλεί να εξερευνήσουμε τις σχέσεις και τις αφηγήσεις που καθόρισαν το παρελθόν μας και διαμορφώνουν το μέλλον μας».

Τελώντας τα εγκαίνια της έκθεσης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του σημείωσε: «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναγνωρίσει και να αξιοποιήσει τον πολιτισμό ως καταλύτη για την κοινωνική και οικονομική ζωτικότητα. Η έκθεση αυτή αποτελεί απόδειξη της πλούσιας ιστορίας μας και του ανυποχώρητου πνεύματος του κυπριακού λαού. Υπογραμμίζει την αφοσίωσή μας στη διατήρηση και τον εορτασμό της κληρονομιάς μας και ευθυγραμμίζεται με το όραμά μας για αναβάθμιση της ποιότητας του πολιτιστικούπροϊόντοςστην Κύπρο».

Κορυφαίο σημείο της έκθεσης αποτελεί η πρώτη παρουσίαση στην Κύπρο του Κώδικα 655, Γεωγραφία Πτολεμαίου, ενός χειρόγραφου του 14ου αιώνα, το οποίο περιλαμβάνει την πρωϊμότερη γνωστή χαρτογραφική απεικόνιση της Κύπρου. Το πολύτιμο αυτό έγγραφο, που αποτελεί γενναιόδωρηπαραχώρηση της Ιεράς ΜονήςΒατοπαιδίου, υπογραμμίζει το θέμα της έκθεσης για την αδιαπραγμάτευτη ενότητα του νησιωτικού χώρου της Κύπρου.

Πληροφορίες επισκέψεων:

Η έκθεση «Κύπρος Νήσος: Ιστορία – Μνήμη – Πραγματικότητα» είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά από τις 10:00 π.μ. μέχρι τις 7:00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, (οδός Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία). Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 22 128157.

 

 

Send this to a friend