Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

 

 

Πλήθος κόσμου έχει κατακλύσει από την Παρασκευή την πόλη της Λάρνακας, για να απολαύσει την κουλτούρα και την παράδοση της γιορτής του Κατακλυσμού.

«Ο κατακλυσμός σημαίνει Λάρνακα, είναι μια γιορτή ταυτισμένη με την πόλη μας. Χθες Δευτέρας του Κατακλυσμού είχαμε τη μεγάλη συναυλία με τον με τον Έλληνα τραγουδιστή Στέλιο Ρόκκο.

Η Γιορτή του Κατακλυσμού αποτελεί πρωτοπορία για τη Λάρνακα, ανέφερε την Παρασκευή ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου κηρύσσοντας την έναρξη των εορτασμών για τον Κατακλυσμό 2024, στην Κεντρική Εξέδρα των Φοινικούδων στη πόλη του Ζήνωνα.

 

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Εσωτερικών καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στη «μεγαλύτερη και παλαιότερη λαϊκή γιορτή της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι ο Κατακλυσμός είναι «μια γιορτή που αποτελεί πρωτοπορία για τη Λάρνακα και για τη πόλη του Ζήνωνα.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι «με γνώμονα την παράδοση, ο Δήμος Λάρνακας για έξι συνεχόμενες μέρες, θα δώσει στους χιλιάδες επισκέπτες την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, διαγωνισμούς κυπριακής ποίησης, ερωτικών τραγουδιών, τσιαττιστών, αυλού, μπάλου και κυπριακών χορών, αναβιώνοντας έτσι τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας».

Πρόσθεσε ότι «η γιορτή του Κατακλυσμού στη Λάρνακα, γιορτάζεται με ιδιάζοντα τρόπο και πιστοί στην υπόσχεση μας, προσπαθούμε να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε τη λαϊκή αυτή πανήγυρη.

Οι εκδηλώσεις για τον Κατακλυσμό της Λάρνακας θα ολοκληρωθούν αύριο Τετάρτη.

 

Αντιδρούν οι κάτοικοι στην περιοχή, όπου βρίσκονται οι νέες εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας (ΟΑΛ), στο ενδεχόμενο παραχώρησης άδειας για επεκτάσεις και νέα γήπεδα.

Προειδοποιούν, δε, με τη λήψη όλων των ένδικων μέτρων που έχουν στην διάθεσή τους, προκειμένου να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Από τις 18 περασμένου Απριλίου ο ΟΑΛ υπέβαλε αίτηση εξασφάλισης πολεοδομικής άδειας για επέκταση των εγκαταστάσεών του, στο χώρο του πρώην κοινοτικού κέντρου.

Η αίτηση αφορά, μεταξύ άλλων, αλλαγή χρήσης του κτιρίου, δημιουργία δύο επιπρόσθετων γηπέδων τένις, γυμναστηρίου, αποδυτηρίων, κολυμβητικής δεξαμενής στην οροφή, αίθουσας συνεδριάσεων και ιατρείου.

Από την πλευρά τους, οι περίοικοι υποστηρίζουν ότι οι ανέσεις τους έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων του ομίλου αντισφαίρισης, γι’ αυτό και μέσω του δικηγορικού γραφείου «ΔΕΙΛΙΝΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Δ.Ε.Π.Ε.», υπέβαλαν ένσταση κατά της χορήγησης της πολεοδομικής άδειας για προσθηκομετατροπές.

Ισχυρίζονται ότι τυχόν επέκταση των εγκαταστάσεων του ομίλου αντισφαίρισης αναιρεί τις δεσμεύσεις και υποσχέσεις που δόθηκαν από τον Δήμο Λάρνακας το 2019 προς την Επίτροπο Διοικήσεως και προς τους κατοίκους της περιοχής. Θέση των περιοίκων είναι πως τόσο η υφιστάμενη ανάπτυξη, όσο και η προτεινόμενη επέκτασή της τοποθετείται ακριβώς απέναντι από τις οικίες τους, σε απόσταση μόλις μερικών μέτρων.

Και όλα αυτά, χωρίς προηγουμένως να προηγηθεί ακρόαση των κατοίκων, από τους οποίους ούτε καν ζητήθηκαν οι θέσεις και απόψεις προτού εξεταστεί η αίτηση. Σύμφωνα μ’ επιστολή που στάλθηκε από το δικηγορικό γραφείο που αντιπροσωπεύει τους παραπονούμενους κατοίκους, τα τελευταία πέντε χρόνια οι περίοικοι αντιμετωπίζουν καθημερινά αρκετά προβλήματα, τα οποία αφορούν στέρηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και ειδικότερα της άνετης απόλαυσης της οικογενειακής τους ζωής εντός της οικίας και της περιουσίας τους.

Συγκεκριμένα, αντιμετωπίζουν καθημερινά τεράστια ηχητική οχληρία και φωτορύπανση από τους προβολείς που φωτίζουν τις κατοικίες τους, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, παραβιάζει τα δικαιώματα και τις ανέσεις τους.

Αναφέρουν, τέλος, ότι τυχόν έγκριση της αιτούμενης επέκτασης θα συνεπάγεται με περαιτέρω επιβάρυνση κι επηρεασμό των ανέσεών τους και πως η προτεινόμενη επέκταση των εγκαταστάσεων τοποθετείται εξολοκλήρου σε χώρο που εμπίπτει σε δασική γη, στην οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε ανάπτυξη σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας.

Οι περίοικοι προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που τελικά χορηγηθεί η άδεια για επεκτάσεις, θα λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα ένδικα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και αίτησης, για έκδοση διατάγματος παύσης λειτουργίας των γηπέδων αντισφαίρισης και των υπολοίπων εγκαταστάσεων του ΟΑΛ.

 

Send this to a friend