Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Φεύγουν από το «Χενίπα» στην Ορόκλινη οι ασυνόδευτοι ανήλικοι
Φεύγουν από το «Χενίπα» στην Ορόκλινη οι ασυνόδευτοι ανήλικοι

Φεύγουν από το «Χενίπα» στην Ορόκλινη οι ασυνόδευτοι ανήλικοι

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ξεκίνησε από νωρίς χθες το πρωί συντονισμένη επιχείρηση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, προκειμένου να μετακινηθούν από την Δομή του πρώην ξενοδοχείου «Χενίπα», στην τουριστική περιοχή Ορόκλινης, οι 72 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες (όλοι αγόρια, στην πλειοψηφία τους από τη Συρία), οι οποίοι πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλες δομές στην Κύπρο.

Μετά τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο ξενοδοχειακό συγκρότημα αργά το βράδυ της Τρίτης, επί τόπου έσπευσε, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, η διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Μαρία Κυρατζή, η οποία δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει ενέργειες για μετακίνηση όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων που διέμεναν στη Δομή του «Χενίπα».

 

Συνολικά επτά δωμάτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις φωτιές, ενώ λόγω των καπνών το κτήριο στην ολότητά του έχει καταστραφεί και είναι ακατάλληλο για φιλοξενία ατόμων. Για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, οι ανήλικοι που διέμεναν στο κτηριακό συγκρότημα έθεσαν κακόβουλα φωτιές σε δύο περιπτώσεις, την πρώτη λίγο πριν τα μεσάνυχτα και τη δεύτερη γύρω στις 2.30 τα ξημερώματα, σε στρώματα δωματίων του πρώτου ορόφου.

Αρχικά υπέστησαν ζημιές δύο δωμάτια και ακολούθως άλλα πέντε. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έσπευσε στη Δομή με τρία οχήματα και μέλη της εισήλθαν εντός του κτηρίου με αναπνευστικές μάσκες καταφέρνοντας να περιορίσουν τις φλόγες, οι οποίες όμως πρόλαβαν να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές σε εξοπλισμό, κοινόχρηστους χώρους και σε κλιμακοστάσια σ’ όλους τους ορόφους του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής Αντρέα Κεττή, όλοι οι ανήλικοι εξήλθαν με ασφάλεια από το κτήριο και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, ενώ διενεργήθηκαν έρευνες για τυχόν παγιδευμένα πρόσωπα. Λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας προχώρησαν σε καταγραφή των ανηλίκων.

Σύνηθες φαινόμενο

—————————–

Δεν είναι η πρώτη φορά που στην συγκεκριμένη Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων προκαλούνται επεισόδια ή εκδηλώνονται πυρκαγιές, δημιουργώντας μεγάλη οχληρία σε γειτονικές τουριστικές επιχειρήσεις και σε περιοίκους. Πριν από μερικούς μήνες έγιναν σοβαρά επεισόδια και συμπλοκές, με τους αλλοδαπούς να επιτίθενται στους άνδρες της Αστυνομίας που έσπευσαν για να επιβάλουν την τάξη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι απέναντι από την Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων λειτουργεί γνωστή ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία αυτή την εποχή φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ξένων τουριστών.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής, ο οποίος μαζί με τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς και παράγοντες εδώ και καιρό ζητούσαν κλείσιμο της δομής, κατήγγειλε ότι σε διάστημα ενός μηνός έγιναν δύο εμπρησμοί στο ξενοδοχείο. Το ευτύχημα, πρόσθεσε, είναι ότι ο τοπικός πυροσβεστικός σταθμός βρίσκεται μόνο μερικά μέτρα μακριά, διαφορετικά οι φωτιές θα μπορούσαν να επεκταθούν και να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Αφού τόνισε την ανάγκη η δομή να πάψει να λειτουργεί οριστικά και αμετάκλητα, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες για εμπλοκή ανηλίκων της δομής σε υποθέσεις διαρρήξεων που έγιναν σε Ορόκλινη, Λιβάδια, Λάρνακα και Αγία Νάπα.

Ο κ.Φακοντής είπε, επίσης, ότι το συγκεκριμένο ξενοδοχείο ήταν εξ’ αρχής ακατάλληλο για δομή, καθότι απ’ αυτό έρεαν ακάθαρτα νερά στο δρόμο. Και προς τούτο είχε ενημερωθεί η Υπηρεσία Περιβάλλοντος. «Απορώ γιατί το Υφυπουργείο Πρόνοιας, που πληρώνει δεκάδες χιλιάδες ευρώ στο ξενοδοχείο και θα πληρώσει και τις ζημιές με λεφτά του φορολογούμενου πολίτη, δεν ελέγχει εάν οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων είναι ανθρώπινες», διερωτήθηκε.

Send this to a friend