Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Πανελλήνιο βραβείο για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δρομολαξιάς Β’ στον «14ο Διεθνή μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους» με την ταινία «ΠΑΤΡΩΑ ΓΗ»
Πανελλήνιο βραβείο για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δρομολαξιάς Β’ στον «14ο Διεθνή μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους» με την ταινία «ΠΑΤΡΩΑ ΓΗ»

Πανελλήνιο βραβείο για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δρομολαξιάς Β’ στον «14ο Διεθνή μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους» με την ταινία «ΠΑΤΡΩΑ ΓΗ»

Ένα ντοκιμαντέρ για τη Δρομολαξιά του χτες και του σήμερα… ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ βραβείο για τους μαθητές του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΡΟΜΟΛΑΞΙΑΣ Β´στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στον «14ο Διεθνή μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους» με την ταινία «ΠΑΤΡΩΑ ΓΗ».

Το ντοκιμαντέρ εκτυλίσσεται μέσα από τα μάτια ενός παιδιού της δεκαετίας του ’30, που σήμερα πια είναι ένας ηλικιωμένος άντρας.
Στην αρχή του ντοκιμαντέρ, το μικρό τότε αγόρι τριγυρνά ανέμελα στην περιοχή του παλιού υδραγωγείου κρατώντας πάντα στο χέρι του ένα μπαλόνι.Το παιδί με το μπαλόνι μεγαλώνει και μας συνοδεύει σε όλη την πορεία του ντοκιμαντέρ, καταγράφοντας σπουδαίες μνήμες που θα γίνουν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Τα χρόνια περνούν, το παιδί μεγαλώνει, και παππούς πια περπατά με τον εγγονό του στην ίδια περιοχή των Καμάρων, καταγράφοντας στο μυαλό και στην καρδιά του εγγονού του την ιστορία του τόπου του.

Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την εξέλιξη και την πρόοδο της Δρομολαξιάς. Χωρίζεται σε τρεις χρονικές περιόδους. Από το 1940 μέχρι το 1974 που η Δρομολαξιά ήταν μικτό χωριό με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους κατοίκους. Μετά το 1974 που δημιουργήθηκαν οι προσφυγικοί συνοικισμοί για να φιλοξενήσουν πολλούς Ελληνοκύπριους πρόσφυγες. Και από το 1980 μέχρι σήμερα όπου το πείσμα και η εργατικότητα των κατοίκων οδήγησαν στη σύγχρονη Δρομολαξιά, έναν αναπτυγμένο ενοποιημένο δήμο που συνεχώς διευρύνεται καθώς προσελκύει συνεχώς νέες οικογένειες.

Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε από τους μαθητές των Ε΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Δρομολαξιάς Β΄, μαζί με τις υπεύθυνες δασκάλες τους, κ. Νίκη Ιωάννου και κ. Μαρία Νικολάου, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Καταγράφουμε τη Μνήμη».

Το ντοκιμαντέρ διανθίζεται με μελωδίες και με ένα τραγούδι, που μας ταξιδεύουν μαγικά στη Δρομολαξιά του χθες και του σήμερα. Τις μελωδίες συνέθεσαν τα ίδια τα παιδιά με την καθοδήγηση και της μουσικού του σχολείου, κ. Νάγιας Αναστασιάδου. Συνεχίζοντας, τους στίχους του τραγουδιού, που ακούγεται στην αρχή και στο τέλος του ντοκιμαντέρ, έγραψαν και πάλι τα ίδια τα παιδιά, με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού του σχολείου, κ. Χάρις Πλουτάρχου και βασίστηκαν στην υπέροχη μουσική, που συνέθεσε για το τραγούδι «Μια Θεσσαλονίκη», ο συνθέτης και στιχουργός κ. Λευτέρης Κιντάτος και το οποίο ερμηνεύει μοναδικά, ο τραγουδιστής, Κωνσταντίνος Αργυρός. Τα παιδιά προσπάθησαν μέσα από τους στίχους και τη μελωδία του τραγουδιού να αφυπνίσουν την αγάπη και το δέσιμο με τον τόπο τους! Με την «Πατρώα Γη» τους!

https://m.youtube.com/watch?v=uIfjPe3P1TQ&feature=youtu.be

Send this to a friend