Καταγγελία για λίβελο σε τοπικό “blog” της Λάρνακας μετά από συκοφαντική δυσφήμηση χωρίς αποδείξεις
Ο λίβελος είναι συκοφαντικό, υβριστικό ή ρατσιστικό κείμενο ή λόγος ο οποίος παρουσιάζει μάλιστα μονοδιάστατα κάποιο επιχείρημα εναντίον ενός προσώπου ή οργανισμού χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο στην αναφορά.
Τοπικό/προσωπικό blog στοχευμένων “ειδήσεων” και αρθρογραφίας που δραστηριοποιείται στη Λάρνακα, σύμφωνα με τις αποδείξεις που εντοπίστηκαν στο κείμενο όπως αναφέρετε και στην επιστολή δικηγόρου του παραπονούμενου, αναφέρθηκε σε δημοσίευμά του εν λόγο μέσου, με συγκεκριμένες κατηγορίες σε πολιτικό πρόσωπο αφήνοντας ξεκάθαρα λάσπη πως αυτός παρανόμησε χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει στο κείμενο οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία.
Η επιστολή αναφέρει συγκεκριμένα πως εάν δεν προχωρούσε η εν λόγω ιστοσελίδα σε απολογία και διαγραφή του περιεχομένου, πρόκειται να ασκηθεί λίβελος και αξίωση αποζημιώσεων από τον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου “μέσου”.
Ιδού η επιστολή:
Να υπενθυμίσουμε ότι ο κώδικας της δημοσιογραφικής δεοντολογίας αναφέρει ότι:
Η ΕΔΔ προασπίζεται την ελευθεροτυπία και το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης των ΜΕ και των Δημοσιογράφων και/ή των Λειτουργών τους, και ταυτόχρονα προστατεύει τα δικαιώματα τρίτων που έχουν βλαφτεί από πράξεις και/ή ενέργειες των ΜΕ και/ή των Δημοσιογράφων και/ή των Λειτουργών τους.
Επιπρόσθετα αποτελεί σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα για τον/την Δημοσιογράφο η λογοκλοπή, η συκοφαντική δυσφήμιση και η παραποίηση γεγονότων.
Τι αναφέρει η νομοθεσία:
Ο περί Ποινικού Κώδικα Νόμος (ΚΕΦ.154) αριθμός 197.1 αναφέρει ότι λίβελλο δημοσιεύει κάποιος αν προκαλεί τέτοια χρήση του έντυπου, γραπτού, ζωγραφικής, ομοιώματος ή άλλου μέσου το οποίο μεταδίδεται το δυσφημητικό δημοσίευμα, είτε με έκθεση για ανάγνωση, απαγγελία, περιγραφή, παράδοση ή με άλλο τρόπο, ώστε το δυσφημητικό νόημα του να περιέρχεται ή ενδέχεται να περιέλθει σε γνώση εκείνου του οποίου γίνεται η δυσφήμηση ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου.
Τέτοια ρεπορτάζ, τα οποία μάλιστα δεν εμπίπτουν στη γραφή τους εντός των προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, πλήττουν τον χώρο της δημοσιογράφιας αλλά και το απρόσκοπτο δικαίωμα των πολιτών στην πραγματική και αξιόπιστη ενημέρωση.
Η μη νομοθετική ρύθμιση της χρηστής λειτουργίας των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και προσωπικών blogs, ευνοεί στις μέρες το cyberbullying, τη παραπλάνηση του κοινού και την συκοφαντική δυσφήμιση προσώπων που μπαίνουν στο στόχαστρο κακοθελητών.
Ανδρέας Πολυκάρπου