Ανδρέας Καρακατσάνης: Κύριο μέλημα μου, ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Λάρνακας της επόμενης δεκαετίας
Συνέντευξη στον Αντρέα Πολυκάρπου
Συνέντευξη παραχώρησε στο Larnakaonline ο Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας με τον ΔΗΣΥ Ανδρέας Καρακατσάνης μιλώντας μας για τους στόχους του, τους λόγους που κατέρχεται στις εκλογές, τα προβλήματα της Λάρνακας, για όσα ο ίδιος θεωρεί σημαντικά για την Κύπρο αλλά και για τα πολιτικά του σχέδια.
1/ Μιλήστε μας για εσάς και την πορεία σας…
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λάρνακα. Αποφοίτησα από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου (τότε Γυμνάσιο Λάρνακας) με Άριστα. Μετά από τη θητεία μου στην Εθνική Φρουρά ακολούθησα σπουδές Πολιτικής Μηχανικής στην Αθήνα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από όπου αποφοίτησα με ειδίκευση Δομοστατικού Μηχανικού με βαθμό Λίαν Καλώς το 1983. Γύρισα στη Λάρνακα και εργάστηκα για 12 μήνες σε τοπική εργοληπτική εταιρεία και ασχολήθηκα με έργα διαχωρισμού γης, τοπογραφία αλλά και με εκπόνηση στατικών και αντισεισμικών μελετών για τοπικό Αρχιτεκτονικό γραφείο.
Τον Σεπτέμβριο του 1984 ξεκίνησα Μεταπτυχιακές Σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πανεπιστήμιο Carnegie-Mellonστο Pittsburghτης Πενσυλβάνιας. Εξειδικεύτηκα σε θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Πολιτική Μηχανική ενώ η διατριβή μου αφορούσε τον σχεδιασμό πλακών μέσω τεχνητής νοημοσύνης (AI). Εξασφάλισα υποτροφία από το Ίδρυμα Φορντ και απέκτησα πτυχίο M.Sc. με Άριστα.
Πίσω στην Κύπρο το 1986 εξασφάλισα εργασία μετά από προφορικές και γραπτές εξετάσεις στις στη Βρετανική Κυβέρνηση στις Βρετανικές Βάσεις όπου παρέμεινα για 20 χρόνια εργαζόμενος σε όλα τα εδάφη με Βρετανικά συμφέροντα στην Κύπρο αλλά τον περισσότερο καιρό στη Ανατολική Κυρίαρχη Περιοχή ESBA (Δεκέλια, Άγιο Νικόλαο και Αεροδρόμιο Λευκωσίας). Από το 1992 κατείχα τον υψηλότερο βαθμό Κύπριου στο ESBA,με διευθυντικά καθήκοντα. Κατά τη σταδιοδρομία μου στάλθηκα σε πολλά μαθήματα στην Αγγλία σε Πανεπιστήμια και κολλέγια σε διάφορους τομείς όπως Πολιτικής Μηχανικής, Ασφάλειας & Υγείας, Ποιότητας & ελέγχου καθώς και διευθυντικά και διαχείρισης προσωπικού. Οι υπεύθυνοι του μαθήματος DaleCarnegieCourseπου αφορά μεταξύ άλλων προσωπική βελτίωση, ανθρώπινες σχέσεις και ηγετικές ικανότητες με επέλεξαν για προώθηση σαν εκπαιδευτή όπου μετά από εντατική εκπαίδευση πέτυχα το 2001το τίτλο του εγκεκριμένου εκπαιδευτή. Δίδαξα το μάθημα (απογεύματα και εκτός ωρών εργασίας) σε πάνω από 500 επαγγελματίες στην Κύπρο στα Ελληνικά και στα Αγγλικά για 7 χρόνια.
Το 2006 μετά από προφορικές εξετάσεις εργοδοτήθηκα στο Δήμο Λάρνακας σαν Δημοτικός Μηχανικός, προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Διεύθυνα προσωπικό 25 ατόμων (Αρχιτέκτονες, Πολιτικοί Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, υποστηρικτικό προσωπικό) και συνεργεία 25 εργατών οδοποιίας, κατασκευών, σήμανσης, ηλεκτρολογίας. Ήμουν επικεφαλής μεταξύ άλλων του τομέα πολεοδομικού και οικοδομικού ελέγχου, συντήρησης οδικού δικτύου και δημοτικών υποστατικών, νέων έργων και στρατηγικού σχεδιασμού. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου είχα ενεργή συμμετοχή σε πολλά Ευρωπαϊκά προγράμματα με αποκορύφωμα το πρόγραμμα MaRITeC-Xόπου διετέλεσα υπεύθυνος συντονιστής και ένας εκ των δύο μελών που στις Βρυξέλλες υπερασπίστηκαν την πρόταση μπροστά σε ομάδα Ευρωπαίων ειδικών και επιστημόνωνκαι εξασφάλισαν χρηματοδότηση €30,000,000. Αποτέλεσμα του MaRITeC-Xείναι η δημιουργία του απόλυτα επιτυχημένου Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και Ναυτιλία (CMMI).Με τη δημιουργία του CMMIτο 2019 ο Δήμος με πρότεινε και διορίστηκα ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, της Διοικητικής Ομάδας (ExecutiveTeam) και σαν προσωρινός Διευθυντής Επιχειρήσεων.
Τον Μάιο του 2017 το Δημοτικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων με όρισε ως Αναπληρωτή Διευθυντή του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας ταυτόχρονα με την εργασία μου ως Δημοτικός Μηχανικός μέχρι τον διορισμό νέου διευθυντή. Παρέμεινα στο διττό ρόλο για 15 μήνες μέχρι τον Ιούλιο 2018.
Κατά τη θητεία μου στο Δήμο έτυχα εκπαίδευσης σε πληθώρα τεχνικών και διευθυντικών θεμάτων στη Κύπρο και Ευρώπη και παρουσίασα σε πολλά συνέδρια και συναντήσεις τη Λάρνακα στη Κύπρο, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.
Αφυπηρέτησα μετά από 17 χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας το Σεπτέμβριο 2023. Συνεχίζω ως μέλος της Διευθυντικής ομάδας και ως Διευθυντής επιχειρήσεων του CMMI.
Το Ιανουάριο 2024 διορίστηκα από το Υπουργικό Συμβούλιο στο Συμβούλιο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου ΚύπρουTE.ΠA.K.και στη συνέχεια ως Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου μετά από πρόταση της Συγκλήτου.
2/ Κατέρχεστε υποψήφιος με τον ΔΗΣΥ ως Δημοτικός Σύμβουλος. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική και γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο κόμμα;
‘Τοις ελευθέροις μεγίστη ανάγκη η υπέρ των πραγμάτων αισχύνη’ δηλαδή ‘Είναι επιβεβλημένο οι ελεύθεροι να έχουν συναίσθηση ευθύνης για τα πολιτικά πράγματα’ Δημοσθένης 384-322 π.Χ.
Κάθε ελεύθερος πολίτης πρέπει να ενδιαφέρεται για τα πολιτικά πράγματα ειδικά τα της πόλης του! Αλλά το να ενδιαφέρεσαι για την πολιτική δεν γίνεσαι πολιτικός. Προσωπικά δεν θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικό ούτε έχω προσδοκίες πολιτικής σταδιοδρομίας. Αγαπώ και ενδιαφέρομαι για την πόλη μου που την έμαθα και έζησα σε κάθε γωνιά της και έγνοια μου είναι η πρόοδος και η προκοπή της. Πιστεύω ότι η πιο άμεση και ορθή οδός προσφοράς είναι μέσα από συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ως Δημοτικός Σύμβουλος αντιπροσωπεύεις τους δημότες, αφουγκράζεσαι τις ανησυχίες τους και τις μεταφέρεις άμεσα στο κατάλληλο σώμα προς επίλυση.
Η επαγγελματική μου εμπειρία και η θητεία μου στο Δήμο Λάρνακας σε συνδυασμό με την ανάγκη προσφοράς και προόδου της πόλης μου με ωθούν στη διεκδίκηση θέσης στο Δημοτικό Συμβούλιο μέσα από το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Για χρόνια εκτελούσα οράματα και οδηγίες άλλων. Τώρα επιθυμώ να περάσω στην απέναντι όχθη, αυτή των αποφάσεων, της δημιουργίας των οραμάτων και στρατηγικών σχεδιασμών μέσα από συλλογικότητα και αλληλοσεβασμό. Γιατί; Γιατί έχω την πεποίθηση ότι με την εμπειρία και τον ενθουσιασμό μου μπορώ να προσφέρω στην πρόοδο και προκοπή της αγαπημένης μας Λάρνακας!
Οι καταβολές μου από τα μαθητικά μου χρόνια ήταν κεντροδεξιές με υποστήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού που είναι το πολιτικό κόμμα που με εκφράζει και που μου δίνει τηνευκαιρία να διεκδικήσω μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρνακας.
3/ Τι θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει στην Λάρνακα; Τι χρειάζεται η πόλη μας;
Η Λάρνακα είναι η έδρα του Διεθνούς αεροδρομίου της χώρας, διαθέτει λιμάνι και η κεντροβαρική γεωγραφική της θέση την καθιστά ιδανικό μέρος για έδρα διεθνών εταιρειών. Δυστυχώς η απουσία μοντέρνων γραφειακών εγκαταστάσεων προωθεί τις μεγάλες εταιρείες σε Λεμεσό και Λευκωσία.Η πόλη μας χρειάζεται επειγόντως πολλές σύγχρονες γραφειακές υποδομές που θα φέρουν ξένους επιχειρηματίες και εργαζόμενους εκτοξεύοντας την τοπική οικονομία.
Χρειάζεται ακόμα πολυτελή τουριστικά καταλύματα, σύγχρονο Συνεδριακό και Εκθεσιακό κέντρο και νέο θέατρο μεγαλύτερης χωρητικότηταςγια να μπορεί να φιλοξενεί μεγάλα συνέδρια, εκδηλώσεις και παραστάσεις.
Η πόλη επίσης χρειάζεται επειγόντως Πανεπιστημιακή Σχολή που θα φέρει στη πόλη φοιτητές που θα τονώσουν την οικονομία και θα ζωντανέψουν την πόλη που πέφτει σε Χειμέρια νάρκη τους χειμερινούς μήνες.
Επίσης η Λάρνακα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ύπαρξη του κέντρου αριστείας CMMIστα όρια της και να εκμεταλλευτεί τη γαλάζια οικονομία και να καταστεί η γαλάζια πρωτεύουσα της Κύπρου.
Η πόλη πρέπει να αλλάξει από χωματερή του κράτους σε πόλη των διεθνών εταιρειών, σε διακομιστικό κέντρο, σε ανθρώπινη και ασφαλή πόλη, σε πόλη της κουλτούρας και του πολιτισμού.
4/ Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα του τόπου μας;
Η έλλειψη συνδημοτών μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων μας αφήνει ουραγούς σε διεκδικητικότητα έργων, κονδυλίων αλλά και ευμενών κυβερνητικών αποφάσεων. Η Λάρνακα και η επαρχία της ήταν για χρόνια η χωματερή του κράτους και όλες οι οχληρές χρήσεις κατέληγαν στην περιοχή μας. Με ζήλο και συνεχή προσπάθεια καταφέραμε επιτέλους την απομάκρυνση των διυλιστηρίων και των αποθηκών υγρών καυσίμων και υγραερίου. Αναμένουμε την ανάπτυξη της μεγάλης παράλιας έκτασης.
Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η ενιαία ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας που για ακόμα μια φορά φαίνεται να ναυαγεί η πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη. Η Λάρνακα είχε την μοναδική Μαρίνα στην Κύπρο και κατάντησε να παραμένει με μια προβληματική μικρή Μαρίνα τη στιγμή που όλες οι υπόλοιπες παραλιακές περιοχές απέκτησαν μοντέρνες Μαρίνες.
Η επίδραση του Εμπορικού Κέντρου (MetropolisMall) στις μικρές επιχειρήσεις του κέντρου και όχι μόνο, προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο για τους διοικούντες αλλά και προβλήματα επιβίωσης για πολλούς συμπολίτες μας. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αναζωογονηθεί το αστικό κέντρο και να γίνει ξανά πόλος έλξης.
Η πόλη μας, όπως και οι υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου, ταλανίζεται από προβλήματα νεανικής παραβατικότητας αλλά και από μια γενική απαξίωση της νομιμότητας. Βλέπουμε συχνά παράνομες επεκτάσεις σε κτίρια, παράνομες κατεδαφίσεις, παράνομη στάθμευση, σπάσιμο λαμπτήρων σε πάρκα, γκράφιτι σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και σε πινακίδες κλπ. Χρειάζεται πιο αυστηρή αστυνόμευση της πόλης αλλά και παιδεία των νεαρών έτσι ώστε να καταστούν αρωγοί και όχι πολεμιστές της ανάπτυξης.
Μεγάλα προβλήματα επίσης υπάρχουν σε υποβαθμισμένες γειτονιές και συνοικισμούς που έχουν αφεθεί σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με το αστικό κέντρο και ταλανίζονται από ελαττωματικό οδικό δίκτυο, πλημμυρικά φαινόμενα, ελλιπή καθαριότητα και μειωμένο ποσοστό πρασίνου. Πρόβλημα αποτελεί επίσης η πληθώρα παλιών ετοιμόρροπων οικοδομών που αφέθηκαν στο έλεος του χρόνου και αποτελούν κίνδυνο για περιοίκους και περαστικούς.
5/ Τέλος, μιλήστε μας για το πολιτικό σας πρόγραμμα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να φροντίζει για την ευημερία και ευτυχία όλων των Δημοτών. Ο Δημοτικός Σύμβουλος πρέπει να ακούει τα προβλήματα των δημοτών και να προβαίνει σε προτάσεις επίλυσης που όμως θα αφορούν την πόλη οριζόντια. Η επίλυση μεμονωμένων προβλημάτων ικανοποιεί λίγους, μεταφράζεται σαν ρουσφέτι και πρέπει να εκλείψει.
Το κύριο μέλημα μου, αν ο δημότης της πόλης με εμπιστευθεί με τη ψήφο του, θα είναι ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Λάρνακας της επόμενης δεκαετίας μέσα από δημόσιες διαβουλεύσεις με όλους τους δημότες σε όλες τις γειτονιές. Μέσα από ένα συμμετοχικό και επαγγελματικό σχεδιασμό μπορούν αν αντληθούν κονδύλια τόσο κρατικά όσο και ευρωπαϊκά για να εκτελεστούν τα έργα που θα επιδείξει ο σχεδιασμός, που θα ωφελήσουν τον δημότη όλης της πόλης. Κύριο μέλημα μου είναι η εξισορρόπηση της ανάπτυξης των υποβαθμισμένων περιοχών ώστε να αφανιστεί η Λάρνακα των δύο ταχυτήτων και να καταστεί η Λάρνακα πράσινη και γαλάζια πόλη εκμεταλλευόμενη την αειφόρο ανάπτυξη και τη γαλάζια οικονομία.
Τελειώνοντας θέλω να αναφέρω ότι ο διορισμός μου σαν Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ είναι πολύ τιμητικός και θα κάνω ότι είναι δυνατόν για να ιδρυθεί επιτέλους Πανεπιστημιακή Σχολή στην πόλη μας. Θέλω όμως να δηλώσω ευθαρσώς και αμετακλήτως ότι, αν ο δημότης με τιμήσει με τη ψήφο του και εξασφαλίσω θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν τίθεται θέμα ασυμβίβαστου των δύο θέσεων, τότε θα τιμήσω την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μου και θα παραιτηθώ από το Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ. Πιστεύω ότι μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο μπορώ να προσφέρω πολύ περισσότερα και σε πολλούς τομείς στη αγαπημένη μου πόλη.