Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «Δροσολαζάρεια 2024» στο Γυμνάσιο Δροσιάς στη Λάρνακα
«Δροσολαζάρεια 2024» στο Γυμνάσιο Δροσιάς στη Λάρνακα

«Δροσολαζάρεια 2024» στο Γυμνάσιο Δροσιάς στη Λάρνακα

Ημερίδα «Η ελπίδα ακονιέται στην πίστη: 50 χρόνια προσμονής 1974-2024»

Πραγματοποιήθηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά στο Γυμνάσιο Δροσιάς τα «Δροσολαζάρεια», ένας θεσμός προς τιμή του Αγίου Λαζάρου, Πολιούχου Αγίου της Λάρνακας.

Ο θεσμός αυτός διεξάγεται την Παρασκευή, πριν το Σάββατο του Λαζάρου και των διακοπών του Πάσχα. Αρχικά, ομάδα παιδιών, υπό την καθοδήγηση της κ. Εύης Αυξεντίου, καθηγήτριας Μουσικής, αναβίωσαν το έθιμο της Ανάστασης του Λαζάρου.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με τίτλο «Η ελπίδα ακονιέται στην πίστη: 50 χρόνια προσμονής 1974-2024», 50 χρόνια από την εισβολή και κατοχή της πατρίδας μας.  Στόχος της Ημερίδας μας ήταν η εμπλοκή όλης της μαθητικής κοινότητας, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν την κατεχόμενη γη μας και τις τραγικές συνέπειες με πρόσφυγες, αγνοούμενους, εγκλωβισμένους.

Το «Δεν ξεχνώ, αγωνίζομαι, διεκδικώ» φάνηκε μέσα από τις δεκαεπτά παρουσιάσεις των τμημάτων μας και από τους τρεις αξιόλογους ομιλητές μας.

 

Στην Ημερίδα αυτή, όλα τα τμήματα του σχολείου προέβησαν σε ολιγόλεπτες παρουσιάσεις, τις οποίες ετοίμασαν υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών τους. Η Ημερίδα διεξήχθη σε τρεις φάσεις, για την Α΄, Β΄ και Γ΄ Τάξη ξεχωριστά. Κατά την έναρξη της κάθε φάσης, έγινε προβολή βίντεο διάρκειας τριών λεπτών με θέμα «Εγκλωβισμένοι».

Το βίντεο ετοίμασαν οι μαθητές/τριες: Γιώργος Συνέσης Αυξεντίου Γ4, Μιχαήλ Άγγελος Ελευθερίου – Τόπακας Γ5, Παύλος Αναστασιάδης Γ5, Μιχάλης Γεωργίου Γ2, Εύα Φραγκούλη Β5, Σάββια Χρίστου Β5, Δημήτριος Φιλίππου Β5, υπό την καθοδήγηση του κ. Χάρη Αριστοτέλους και της κ. Ανδρονίκης Σωτηριάδη και Υ.Β.Δ τους κ. Γιούλας Παναγιώτου. Το βίντεο αυτό διακρίθηκε με το 3ο βραβείο στον ΙΣΤ΄ Παγκύπριο Διαγωνισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων των τμημάτων σε κάθε φάση, ακολούθησαν ομιλίες από πρόσωπα που είχαν προσκληθεί στο σχολείο μας, τα οποία βίωσαν τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων της Β΄ Τάξης, προέβη σε ομιλία ο κ. Μιχάλης Μικέλλης, κοινοτάρχης Ριζοκαρπάσου, με θέμα «Εγκλωβισμένοι».

Με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων της Γ΄ Τάξης, ακολούθησε μια συγκλονιστική ομιλία από την κ. Χαρίτα Μάντολες με θέμα «Αγνοούμενοι», ενώ με την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων της Α΄ Τάξης, ακολούθησε ομιλία από τον κ. Μιχάλη Τζιώρτα με θέμα «Εισβολή 1974, Προσφυγιά» και απαγγελία σε κυπριακή διάλεκτο από τον ποιητή-εκπαιδευτικό κ. Χαράλαμπο Χαραλάμπους με θέμα το κατεχόμενο χωριό του.

Οι ολιγόλεπτες παρουσιάσεις των τμημάτων της Α΄ Τάξης περιλάμβαναν τα εξής θέματα: Το τμήμα Α1, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Ηλιάδα Χατζηχαμπή, παρουσίασε το θέμα «Ήθη και έθιμα της Αμμοχώστου: Γιορτή του πορτοκαλιού». Το τμήμα Α2, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Γεωργία Ρούσου, ετοίμασε παρουσίαση με θέμα «Ετυμολογία ονομάτων κατεχόμενων χωριών».

Το τμήμα Α3, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Ξενάκη Παναγιώτου, παρουσίασε το θέμα κατεχόμενα προσφυγικά Σωματεία. Το τμήμα Α4, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Εύη Αυξεντίου, ετοίμασε το θέμα «Θύμησες Αμμοχώστου» μέσα από συνεντεύξεις που πήραν παιδιά του τμήματος από τους παππούδες τους.

Το τμήμα Α5, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Σταυρούλα Κλώνη, παρουσίασε τους δύο ήρωες του Ριζοκαρπάσου, Πετράκη Γιάλλουρο και Παναγιώτη Κάσπη.

Το τμήμα Α6, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Σοφία Χριστοφίδου – Ραβατομάγκα, παρουσίασε οπτικογραφημένη συνέντευξη με θέμα «Η γιαγιά μου θυμάται», στην οποία η γιαγιά μαθήτριας διηγείται τις τραγικές στιγμές που έζησε αυτή και η οικογένειά της κατά την τουρκική εισβολή.

Τα θέματα των ολιγόλεπτων παρουσιάσεων των τμημάτων της Β΄ Τάξης ήταν τα εξής: Το τμήμα Β1, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Αντωνία Κεδαρίτου, παρουσίασε το θέμα «Φρούρια και κάστρα των κατεχόμενων εδαφών μας».

Τα παιδιά του τμήματος Β2, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Ελένη Γεωργιάδου, ετοίμασαν και παρουσίασαν χορογραφία – αφιέρωμα στην Αμμόχωστο με το τραγούδι «Δεν ξεχνώ (ο αγνοούμενος)».

Το τμήμα Β3, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Ιωάννη Χάρκα, παρουσίασε ένα σύντομο αφιέρωμα στους ήρωες του Ριζοκαρπάσου, Πετράκη Γιάλλουρο και Παναγιώτη Κάσπη. Το τμήμα Β4, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Συμεών Γιασουμή, ετοίμασε παρουσίαση με θέμα το κατεχόμενο χωριό Άγιος Ανδρόνικος. Το τμήμα Β5, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Κωνσταντίνα Δειλινού, επέλεξε να παρουσιάσει ένα Οδοιπορικό στους 9 κατεχόμενους δήμους της Κύπρου.

Το Οδοιπορικό ολοκληρώθηκε με χορογραφία την οποία προετοίμασαν και παρουσίασαν πέντε μαθήτριες του τμήματος με το τραγούδι «Το Όνειρον», του Ευαγόρα Καραγιώργη. Το τμήμα Β6, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Ιουλία Καστελιάνος, διεξήγαγε διαγωνισμό ορθογραφίας μεταξύ πέντε μαθητών/τριών του τμήματος χρησιμοποιώντας λέξεις σχετικές με τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

 

 

 

 

Οι ολιγόλεπτες παρουσιάσεις των τμημάτων της Γ΄ Τάξης καταπιάνονταν με τα εξής θέματα: Το τμήμα Γ1, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μαίρη Αραβή, δημιούργησε και παρουσίασε ένα ποιητικό ημερολόγιο για τη χρονιά 2024 με τίτλο «Δεν ξεχνώ τους τόπους μου» στο οποίο κάθε μήνας αναβιώνει θύμησες από ένα κατεχόμενο χωριό και συνοδεύεται από ένα ποίημα του καημού της προσφυγιάς και της ελπίδας για επιστροφή. Το τμήμα Γ2, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μαρία Ευθυμίου, επέλεξε να παρουσιάσει συνέντευξη με τίτλο «Γεγονότα χαραγμένα στην ψυχή μας». Το τμήμα Γ3, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Χριστιάνα Ταβιτιάν, ετοίμασε παρουσίαση με θέμα «Συνταγές με παραδοσιακά φαγητά και γλυκά από τα κατεχόμενα χωριά μας». Το τμήμα Γ4, με υπεύθυνο καθηγητή τον π. Βαρνάβα Μίσιη, προέβη σε παρουσίαση με τίτλο «Ο Άγιος Θέρισσος». Τέλος, το τμήμα Γ5, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μαργαρίτα Χαραλαμπίδου, παρουσίασε το θέμα «Ζωγράφοι της προσφυγιάς», προβάλλοντας ζωγράφους και χαράκτες που η καλλιτεχνική τους δημιουργία σημαδεύτηκε από τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

 

Την οργάνωση και τη φιλολογική επιμέλεια της Ημερίδας είχε η κ. Ριάνα Σολωμού ΒΔ, την ετοιμασία του προγράμματος-προβολών ανέλαβε η κ. Μαίρη Αραβή, φιλόλογος και τη μικροφωνική εγκατάσταση ο                        κ. Βαρνάβας Γρηγορίου. Τη γενική εποπτεία είχε ο κ. Θάνος Νικολάου ΒΔΑ΄.

 

Στο πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνονταν και παραδοσιακά παιχνίδια της Λαμπρής, που οργανώθηκαν από τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής κ. Χρήστο Κυρατζιή, κ. Χάρις Παναγίδου και κ. Κρυστάλλη Δουκανάρη.

 

Τέλος, σε όλα τα τμήματα πραγματοποιήθηκε ενδοτμηματική εκδήλωση στην οποία όλοι οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν ένα Οδοιπορικό της Μεγάλης Εβδομάδας με τα Πάθη του Χριστού, την κορύφωση του Θείου Πάθους και την Ανάσταση. Την ετοιμασία του Οδοιπορικού ανέλαβαν οι θεολόγοι του σχολείου μας, π. Βαρνάβας Μίσιη και κ. Δέσποινα Δαμιανού.

 

Θερμά συγχαρητήρια σ’ όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, στα υπέροχα παιδιά μας που με την καθοδήγηση των Υ.Τ. εργάστηκαν φιλότιμα, άοκνα και με έντονο το συναίσθημα της φιλοπατρίας για αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση.

 

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Χαρίτα Μάντολες, τον κ. Μιχάλη Μικέλλη, τον κ. Μιχάλη Τζιώρτα και τον                           κ. Χαράλαμπο Χαραλάμπους που μεταλαμπάδευσαν στα παιδιά «ιστορίες ζωής».

 

Συνέχεια της Ημερίδας μας θα είναι η καλλιτεχνική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 22/5/2024 στην κεντρική αυλή του σχολείου μας «ΣΑΛΑΜΙΝΑ» όπου θα παρουσιαστεί και το ντοκιμαντέρ «Εγκλωβισμένοι» που δημιούργησε ομάδα μαθητών/τριών μας σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στο πλαίσιο του προγράμματος «Καταγράφω τη μνήμη».

 

Send this to a friend