Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Μελέτη κόστους για τα φάρμακα των χαμηλοσυνταξιούχων προωθεί το Υπουργείο Υγείας
Μελέτη κόστους για τα φάρμακα των χαμηλοσυνταξιούχων προωθεί το Υπουργείο Υγείας

Μελέτη κόστους για τα φάρμακα των χαμηλοσυνταξιούχων προωθεί το Υπουργείο Υγείας

Την προώθηση μελέτης για υπολογισμό του κόστους και καθορισμό του απαραίτητου κονδυλίου που θα χρειαστεί, σε σχέση με την κάλυψη των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Γενική Διευθύντρια του αρμόδιου Υπουργείου, Δρ Χριστίνα Γιαννάκη, ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, κυρίως σε σχέση με το κόστος των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και την ανάγκη κάλυψης των εξόδων αυτών, μέσω ενός σχεδίου από το Υπουργείο Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε επί τάπητος το θέμα του ειδικού σχεδίου στήριξης από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο ζητούν εδώ και καιρό οι συνταξιούχοι, οι οποίοι μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, καθώς για τους ίδιους είναι υπέρογκο το κόστος των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να καλύψουν αυτά τα έξοδα κάθε μήνα.

Ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ, Κώστας Σκαρπάρης, έκανε λόγο για «δυσβάστακτο» κόστος που επωμίζονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι από τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλά και τα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία λαμβάνουν κατόπιν συστάσεων των γιατρών τους, αλλά δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ.

Μιλώντας ενώπιον των Βουλευτών η Δρ Χριστίνα Γιαννάκη είπε πως το Υπουργείο Υγείας «κατανοεί τη δυσκολία της οικονομικής πρόκλησης» που συνδέεται με αυτό το θέμα, για να σημειώσει πως εξετάζουν προσεκτικά τις διάφορες προτάσεις που υποβάλλονται.

Ωστόσο, ανέφερε πως προτού το Υπουργείο Υγείας προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες «θα πρέπει να γίνει μια αρχική εκτίμηση κόστους, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και στοιχεία, όπως τον αριθμό των χαμηλοσυνταξιούχων, τον αριθμό πωλήσεων των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και πόσο αναλογεί στους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και το κατάλογο των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων».

Από πλευράς, ωστόσο, του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας αναφέρθηκε ότι σε κανένα σύστημα υγείας άλλης χώρας δεν καλύπτονται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Σάβια Ορφανίδου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πολιτική πρόσθεση από πλευράς Υπουργείου Υγείας, διά στόματος της Χριστίνας Γιαννάκη, ότι «θα πρέπει να προωθηθεί μια μελέτη αρχικού κόστους, γι’ αυτό το θέμα και να καταγραφούν σε ένα κατάλογο όλα αυτά τα φάρμακα, που είναι μη συνταγογραφούμενα».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργείου Οικονομικών, να μπορέσουν το συντομότερο δυνατόν να έχουν τη μελέτη ενώπιον τους.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, ανέφερε πως τα προβλήματα των χαμηλοσυνταξιούχων είναι πάρα πολλά, για να προσθέσει πως το κόμμα της ζητά επίλυση του προβλήματος με κοινωνική ευαισθησία με μόνιμες λύσεις και «όχι προσωρινές μπαλωματικές λύσεις και ημίμετρα».

«Την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει», είπε, «πρέπει το κράτος να αντιληφθεί και να λάβει υπόψη ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι ομάδα υψηλού κινδύνου».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε πως το κόμμα του κρατά αυτό που είπε η Κυβέρνηση σήμερα ότι θα καθίσουν κάτω το επόμενο διάστημα, θα κάνουν οικονομική μελέτη και θα επανέλθουν, ώστε να δουν αν πληρούνται τα οικονομικά δεδομένα να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ είπε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν έντονα παράπονα από τους συνταξιούχους, οι οποίοι πληρώνουν από σαράντα μέχρι και εκατό ευρώ τον μήνα, για να καλύψουν το κόστος των φαρμάκων τους. Διερωτήθηκε «όταν λαμβάνουν σύνταξη αυτοί οι άνθρωποι 500 και 600 ευρώ και δίνουν εκατό ευρώ για φάρμακα, τότε τι θα μείνει για τις υπόλοιπες τους ανάγκες». Πρέπει να βρεθεί μια λύση, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ανέφερε.

«Έχει πέντε χρόνια που τα θέτουμε ενώπιον της κυβέρνησης και των αρμοδίων του ΓεΣΥ. Σήμερα το Υπουργείο Υγείας μας παρέπεμψε σε κοστολογήσεις και σε νέες μελέτες που πρέπει να γίνουν, ενώ αυτά τα έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές από τους προηγούμενους Υπουργούς», είπε. Επέκρινε την αυστηρότητα του Υπουργείου Οικονομικών σε ότι αφορά στα ζητήματα,  που έχουν σχέση με τους συνταξιούχους και σε σχέση με το όριο της φτώχειας, για το οποίο όπως σημείωσε οι συνταξιούχοι ζητούν να αναθεωρηθεί.

«Από το 2012 μέχρι σήμερα παραμένει ίδιο όριο της φτώχειας και καθηλωμένο, ανεξάρτητα ότι η ακρίβεια καλπάζει. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν τόσο αυστηρό και επέστρεψε προς τις εταιρείες 45 εκ. ευρώ πολύ πρόσφατα, όταν εξήγγειλε πακέτο μέτρο στήριξης και αντί να στηρίξει τους συνταξιούχους, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στήριξε τις εταιρείες», είπε ο κ. Σκαρπάρης.

Send this to a friend