«Σωσίβιο» από Νεπάλ και Ινδία για την ξενοδοχειακή μας βιομηχανία
ΓΡΑΦΕΙo ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Απαμβλύνεται, αλλά ακόμα δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως το πρόβλημα με την έλλειψη εργατικού δυναμικού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου. Κι ενώ η νέα καλοκαιρινή τουριστική περίοδος αρχίζει δειλά δειλά, το θέμα που αφορά την ανάγκη εργοδότησης εργατικού προσωπικού από τρίτες χώρες παρουσιάζεται πλέον σε μικρότερο βαθμό. Ένα πρόβλημα που ήταν ιδιαίτερα οξύ τα προηγούμενα χρόνια στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, την κατ’ εξοχήν τουριστική επαρχία της Κύπρου, αλλά και σε άλλες επαρχίες.
Παρόλο που οι διαδικασίες οι οποίες απαιτούνται προκειμένου να εξασφαλιστεί άδεια εργοδότησης υπαλλήλων από τις χώρες αυτές εξακολουθούν να είναι χρονοβόρες, εντούτοις αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες ξεκίνησαν να ενισχύουν το δυναμικό τους με άτομα κυρίως από το Νεπάλ και την Ινδία, μειώνοντας, ως ένα βαθμό, το πρόβλημα, το οποίο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ. Δώρο Τάκκα, είναι πανευρωπαϊκό και ιδιαίτερα έντονο σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία. Ειδικά για τους Ελλαδίτες, ο κ.Τάκκας δήλωσε στην εφημερίδα μας πως διαχρονικά αποτελούσαν μια πολύ καλή πηγή για την ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου, η οποία, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια δεν υφίσταται. Και τούτο, όπως εξήγησε, επειδή η Ελλάδα παρουσιάζει μια κατακόρυφη ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό για να εργοδοτηθεί στην Κύπρο.
«Ως Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων θα πορευτούμε το φετινό καλοκαίρι με τα προβληματάκια που υπάρχουν και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ως προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες στους επισκέπτες μας. Αυτός είναι και ο βασικότερος μας στόχος εν’ όψει της καλοκαιρινής σεζόν, να διατηρήσουμε, δηλαδή, το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών μας σ’ ένα ικανοποιητικό επίπεδο, χωρίς ν’ απογοητεύσουμε τους τουρίστες μας.
Οι ξένοι προτιμούν την Κύπρο, κατά κύριο λόγο, για την ασφάλεια που παρέχει, το καλό φαγητό, τα καθαρά ξενοδοχεία και τις καθαρές θάλασσες. Είναι το λεγόμενο «σέρβις» που προσφέρουμε και αυτές τις υπηρεσίες δεν πρέπει, με κανέναν τρόπο, να τις υποβαθμίσουμε», συμπλήρωσε ο κ.Τάκκας.
Ανταγωνισμός από τους «γείτονες»
————————————————–
Όσον αφορά τις προοπτικές που υπάρχουν την δεδομένη στιγμή εν’ όψει της νέας τουριστικής περιόδου, ο αντιπρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ είπε ότι πέραν από τις απώλειες δύο βασικών αγορών που έχει η χώρα μας, της Ρωσίας και του Ισραήλ, λόγω των πολέμων, υπάρχει κι ένα άλλο επιπλέον σοβαρό ζήτημα που θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει φέτος η τουριστική βιομηχανία του τόπου. Και αυτό δεν είναι άλλο από τις πληθωριστικές τάσεις που παρατηρούνται σε πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που οδηγεί σημαντικές τουριστικές αγορές του νησιού μας σε ύφεση, όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.
Την ίδια ώρα, ο Δώρος Τάκκας σημειώνει και τον εντονότατο (τουριστικό) ανταγωνισμό που δέχεται φέτος η Κύπρος από γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, οι οποίες προσφέρουν στους ξένους επισκέπτες πολύ χαμηλότερα πακέτα τιμών. Από την στιγμή, λοιπόν, που οι Ευρωπαίοι, λόγω του πληθωρισμού στις χώρες τους, προσπαθούν να εξεύρουν πιο φθηνούς προορισμούς για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, οι υπό αναφορά χώρες φαντάζουν πλέον σαφώς πιο ελκυστικές γι’ αυτούς.
Ο κ.Τάκκας είπε ότι η Κύπρος δέχεται ισχυρό ανταγωνισμό και από την Ελλάδα, διότι, όπως εξήγησε, είναι μία χώρα που διαθέτει πάμπολλους και ποικίλους προορισμούς, οι οποίοι τυγχάνουν διαφόρων επιδοτήσεων και ως εκ τούτου αναπτύσσονται ραγδαία και προβάλλονται ευρέως. «Όπως όλα δείχνουν, αυτές οι τρεις χώρες θ’ απορροφήσουν φέτος τουρισμό από την Κύπρο.
Ο στόχος μας για το 2024 είναι να φθάσουμε τα επίπεδα του 2023 ή να μην μείνουμε αρκετά πίσω από τις περσινές μας επιδόσεις», κατέληξε.