Άλλοι δύο γύπες έπεσαν νεκροί από τους «κατά συρροή δολοφόνους» (φώτο)
Ακόμη δυο γύπες έπεσαν θύμα φονικών πασσάλων της ΑΗΚ τις τελευταίες μέρες, παρά τις εκκλήσεις και προειδοποιήσεις των ειδικών, αναφέρει ανακοίνωση της BirdLife Cyprus.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το περασμένο Σάββατο, δύο γύπες Gyps fulvus πέθαναν από ηλεκτροπληξία σε πασσάλους του εναέριου δικτύου Μέσης Τάσης της ΑΗΚ που τροφοδοτούν κεραία της CYTA, στην περιοχή μεταξύ Κελοκεδάρων και Σαλαμιού. Τον Απρίλιο 2022, στο ίδιο ακριβώς σημείο, πέθανε από ηλεκτροπληξία ακόμη ένας γύπας, ενώ στην ίδια περιοχή το 2018 πέθανε γύπας μετά από πρόσκρουση σε εναέρια γραμμή.
Οι συγκεκριμένοι πάσσαλοι που βρίσκονται στον πυρήνα της επικράτειας του Γύπα αποτελούν παγίδα θανάτου για αυτό το εξαιρετικά απειλούμενο και προστατευόμενο είδος, ενώ οι δύο πρόσφατοι θάνατοι ισοδυναμούν με τεράστια οικολογική ζημιά. Η υπογειοποίηση καλωδίων, η χρήση μονωμένων καλωδίων, η μόνωση πασσάλων ή η χρήση ασφαλούς τύπου πασσάλων που αποτρέπουν την ηλεκτροπληξία πουλιών είναι απλά μέτρα που λαμβάνονται σε πολλές Ευρωπαϊκές και άλλες χώρες και επιτρέπουν τη συνύπαρξη του δικτύου ηλεκτροδότησης με την άγρια ζωή.
Ιδιαίτερη απογοήτευση προκαλεί το γεγονός ότι αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν η ΑΗΚ είχε εφαρμόσει διορθωτικά μέτρα στη συγκεκριμένη τοποθεσία όταν είχε ενημερωθεί για την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων πασσάλων μετά τον θάνατο του πρώτου γύπα το 2022. Παρότι η ΑΗΚ έχει δείξει διάθεση για μόνωση των πασσάλων και παρόλο που εδώ και 4 χρόνια υπάρχει σχετικό κονδύλι προς διάθεση της ΑΗΚ από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, η δυσκαμψία που παρατηρείται οδήγησε στον θάνατο ακόμα δύο γυπών από ηλεκτροπληξία.
Δεδομένου ότι οι γύπες περνούν συχνά από το συγκεκριμένο σημείο, είναι θέμα χρόνου να σημειωθούν κι άλλες απώλειες λόγω ηλεκτροπληξίας στους πασσάλους αυτούς, τους οποίους οι γύπες χρησιμοποιούν συχνά για ξεκούραση. Οι δύο θάνατοι αποτελούν σημαντική απώλεια για τον πολύ μικρό πληθυσμό γύπα που πλέον αριθμεί 27 πουλιά, τη στιγμή που δαπανούνται σημαντικοί ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι για την ανάκαμψη του είδους.
Η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και η ΑΗΚ καθ’ υπόδειξη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας θα πρέπει να δράσει άμεσα για την μόνωση όλων των πασσάλων που έχουν αναγνωρισθεί ως υψηλού ρίσκου για ηλεκτροπληξία για τον Σπιζαετό και το Γύπα, αλλά και τη σήμανση εναέριων γραμμών υψηλής τάσης με υψηλό ρίσκο πρόσκρουσης για τον Γύπα».
Πηγή: Sigmalive