Κουμή: Επιβάλλεται ο εμπλουτισμός τουριστικού τομέα και με ξένους εργαζόμενους
Την εκτίμηση ότι επιβάλλεται να εμπλουτίζεται ο τουριστικός τομέας και με ξένο εργατικό δυναμικό, λαμβάνοντας υπόψη πως οι αυξανόμενες αφίξεις τουριστών στην Κύπρο, απαιτούν επιπρόσθετα χέρια στη βιομηχανία, εξέφρασε σήμερα ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, σημειώνοντας ότι θα ήταν σίγουρα προτιμότερο να έχουμε συμπατριώτες μας σε κάθε θέση στο τουριστικό γίγνεσθαι.
Σε δηλώσεις ύστερα από περιοδεία στην περιοχή Πρωταρά και Αγίας Νάπας, ο κ. Κουμής είπε ότι «τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα για τον τουρισμό χαρακτηρίζονται από μια ανοδική πορεία». Τα αποτελέσματα τριμηνίας καταδεικνύουν άνοδο πάνω από 5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ανέφερε επίσης ότι έχουμε και αυξημένες αφίξεις και στο τουριστικό θέρετρο του Πρωταρά απλά η σημερινή εικόνα αδικεί το θέρετρο.
Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θέλει να εστιάσει στο γεγονός ότι «έχουμε αναβάθμιση στις παραλίες και έχουν ανανεωθεί οι προσφερόμενες υπηρεσίες και είναι κάτι το οποίο χαιρετίζουμε ως Υφυπουργείο Τουρισμού».
Ερωτηθείς για το θέμα της παρουσίας εργατών από τρίτες χώρες σε τουριστικές επιχειρήσεις, ο κ. Κουμής απάντησε πως «θα ήταν σίγουρα προτιμότερο να έχουμε συμπατριώτες μας σε κάθε θέση στο τουριστικό γίγνεσθαι. Όμως δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς», είπε.
Ο τουρισμός στη χώρα μας, εξήγησε, «κατέγραψε μία άνοδο από τα 2,4 εκ. αφίξεις το 2016 στα 4 σχεδόν εκατομμύρια το 2023. Όλες αυτές οι αυξανόμενες αφίξεις απαιτούν επιπρόσθετα χέρια στην βιομηχανία, είμαστε μια χώρα με περιορισμένο πληθυσμό οπότε επιβάλλεται να εμπλουτίζεται ο τομέας και με ξένο εργατικό δυναμικό».
Εκείνο που έχει σημασία, συνέχισε ο Υφυπουργός, είναι «αυτοί οι άνθρωποι προτού εισέλθουν στην βιομηχανία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας τους να εκπαιδεύονται σωστά προκειμένου να μην πέφτει η ποιότητα της φιλοξενίας».
Τώρα, είπε, ασχολούμαστε με τον τομέα της εκπαίδευσης αλλά και με τον τομέα της εκπαίδευσης σε σχέση με την ανάπτυξης της τουριστικής εκπαίδευσης και είναι γι αυτό ακριβώς το λόγο που αγκαλιάζουμε και θεσμούς όπως είναι ο Μαθητικός Διαγωνισμός «Παυσανίας ο περιηγητής 2024».
Για μένα, ανέφερε ο Κώστας Κουμής «είναι πολύ σημαντικό η νέα γενιά της χώρας μας να αντιλαμβάνεται ποιοι τομείς συνεισφέρουν στην οικονομία, ποιες είναι οι ευαισθησίες που χαρακτηρίζουν αυτούς τους τομείς και να λαμβάνονται τα σωστά μηνύματα».
Σε άλλη ερώτηση ο Υφυπουργός Τουρισμού απάντησε πως «το Υφυπουργείο Τουρισμού εργάζεται νυχθημερόν για να έχουμε άλλη μία επιτυχημένη τουριστική χρονιά. Επιπρόσθετα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος».
Όπως εξήγησε «προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που προκύπτει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχουμε εξαγγείλει κάποια σχέδια κινήτρων σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας μας, σε περιοχές που εννοείται μας επιτρέπει το Ταμείο να προχωρήσουμε σε προκηρύξεις».
«Αυτό που αναμένουμε είναι ότι αυτά τα σχέδια θα αξιοποιηθούν από τις τοπικές αρχές προκειμένου να έχουμε ολική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος».
Όπως είπε ο Υφυπουργός Τουρισμού «είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι ότι επιβάλλεται η άνοδος της ανταγωνιστικότητας, επιβάλλεται η άνοδος της ελκυστικότητας των προορισμών. Εάν θέλουμε να έχουμε καλύτερες μέρες στον τουρισμό πρέπει να συνεργαστούμε όλοι οι Φορείς προκειμένου να ανέβει η στάθμη της ανταγωνιστικότητας των προσφερόμενων Υπηρεσιών».
Αναφερόμενος στον τουρισμό περιπέτειας, είπε ότι «αυτή είναι μια ειδική μορφή τουρισμού που καταγράφει ανοδική πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο και προσπαθούμε και εμείς ως Υφυπουργείο Τουρισμού να πάρουμε οφέλη από αυτή την ανοδική τάση».
Ο κ. Κουμής χαιρέτισε την εισήγηση μαθήτριας για το ενδεχόμενο δημιουργίας τελεφερίκ στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο, μια περιοχή όπου υπάρχει συγκεκριμένο υψόμετρο, προσθέτοντας ότι ίσως στη συγκεκριμένη περιοχή να μην είναι εύκολο να γίνει επειδή είναι ζώνη Natura.
ΚΥΠΕ