Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης πόλης και επαρχίας Λάρνακας: “Παραβατικότητα και υπερπληθυσμός κύρια προβλήματα δημοτικών σχολείων Λάρνακας”
Η παραβατικότητα, ο σχολικός εκφοβισμός, ο υπερπληθυσμός μαθητών και η ανάγκη δημιουργίας νέων Δημοτικών Σχολείων, είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημοτικά σχολεία στη Λάρνακα, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης πόλης και επαρχίας Λάρνακας.
Σε γραπτή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρεται ότι «οι προτεραιότητες της όπως και κάθε Ομοσπονδίας Γονέων παγκύπρια, αφορούν την ποιοτική δημόσια εκπαίδευση σε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον. Ωστόσο, μεταξύ των προτεραιοτήτων είναι και η αντιμετώπιση προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν τα δημοτικά σχολεία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας».
Μεταξύ αυτών «είναι προβλήματα που σχετίζονται με την παραβατικότητα, τον σχολικό εκφοβισμό, θέματα που αφορούν την ειδική εκπαίδευση, τις εκπαιδευτικές περιφέρειες αλλά και το διαχρονικό πρόβλημα όλων των σχολείων της Κύπρου, που είναι ο υπερπληθυσμός μαθητών στις τάξεις. Ειδικά στη Λάρνακα τα προβλήματα επικεντρώνονται στον υπερπληθυσμό αφού λόγω του μεγάλου αριθμού των μαθητών, καταργούνται τάξεις που έχουν να κάνουν με άλλες δεξιότητες, όπως την πληροφορική».
Ακόμα «υπάρχουν τάξεις των 25 παιδιών σε σχολεία που η σύνθεση δεν βοηθά, αφού αρκετοί μαθητές είναι αλλόγλωσσοι και έχουν μεταναστευτικό βιογραφικό, με αποτέλεσμα τα παιδιά που μιλούν την ελληνική γλώσσα να μένουν λίγο πίσω στα μαθήματα, αλλά και τα παιδιά με μεταναστευτικό βιογραφικό να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν, με αποτέλεσμα η πρόοδος και των δύο ομάδων να καθυστερεί».
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι «το ολοήμερο σχολείο το οποίο προσφέρεται μεν δωρεάν, ωστόσο η σίτιση των παιδιών εναπόκειται στους Συνδέσμους Γονέων, οι οποίοι καλούνται να βρουν μαγειρεία κάτω από συγκεκριμένες προδιαγραφές με ένα απαρχαιωμένο διαιτολόγιο, ενώ υπάρχει και πρόβλημα με την επιχορήγηση της σίτισης άπορων μαθητών που είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που λαμβάνουν βοήθεια».
Προστίθεται ακόμα ότι «το ολοήμερο σχολείο έχει ρόλο να διαδραματίσει, αφού είναι εκεί για να βοηθήσει τα παιδιά με το διάβασμα παιδιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά και αυτών που έχουν μεταναστευτικό βιογραφικό αφού οι οικογένειες τους δεν μπορούν να τα βοηθήσουν στην εκμάθηση των ελληνικών. Αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα 53 Δημοτικά Σχολεία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, που είναι μέλη της Ομοσπονδίας, τέθηκαν πέρσι σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την Υπουργό Παιδείας κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στη πόλη του Ζήνωνα».
Σημειώνεται πως «μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στα Δημοτικά Σχολεία είναι η υλικοτεχνική υποδομή και η ασφάλεια στο σχολικό χώρο, λόγω του μεγάλου θέματος που προκύπτει, ειδικά το διάστημα πριν το Πάσχα με τους βανδαλισμούς αλλά και η ομαλή μετάβαση των μαθητών από τη Δημοτική στη Μέση Εκπαίδευση».
Αναφορικά με το θέμα του υπερπληθυσμού στα σχολεία, η Ομοσπονδία αναφέρει πως «υπάρχει άμεση ανάγκη δημιουργίας νέων Δημοτικών Σχολείων, στα Λιβάδια, στην Ορόκλινη και στην Αραδίππου. Ακόμα οι διαδικασίες για την δημιουργία νέων σχολείων θα πρέπει να τρέχουν πιο γρήγορα αφού οι πληθυσμιακοί αριθμοί σε συγκεκριμένες περιοχές στη πόλη και επαρχία Λάρνακας, αυξάνονται συνεχώς».
Οσον αφορά το πρόβλημα με τη παραβατικότητα, η Ομοσπονδία «ζητά την εφαρμογή των μέτρων που υπάρχουν ή που εξαγγέλθηκαν όπως είναι η τοποθέτηση κλειστών συστημάτων παρακολούθησης και οι φρουροί. Ακόμα ζητείται όπως παραμένουν τα σχολεία ανοικτά κατά τη διάρκεια του απογεύματος, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να κάνουν διάφορες δραστηριότητες, ούτως ώστε τα κτίρια να μην γίνονται στόχος βανδαλισμών».