Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΕΟΚΑ: 5 σημαντικά πράγματα που δεν ξέρουμε για τον απελευθερωτικό αγώνα
ΕΟΚΑ: 5 σημαντικά πράγματα που δεν ξέρουμε για τον απελευθερωτικό αγώνα

ΕΟΚΑ: 5 σημαντικά πράγματα που δεν ξέρουμε για τον απελευθερωτικό αγώνα

 

 

Ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ το 1955 ξεκίνησε με στόχο την εκδίωξη των Βρετανών αποικιοκρατών για την αυτοδιάθεση της Κύπρου και την τελική Ένωση με την Ελλάδα. Ένα διαχρονικό αίτημα των Ε/κ αλλά και των Ελλαδιτών.

Για τον αγώνα του 1955-59 γνωρίζουμε πράγματι πολλά αλλά υπάρχουν σημεία που δεν ξέρουμε και που δεν μάθαμε ποτέ.

Η αρχική άρνηση του Μακαρίου και ο πόλεμος χωρίς θύματα

 

Ο Γεώργιος Γρίβας στις αρχές της δεκαετίας του 1950, είχε παρουσιάσει στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τα σχέδια του για ένοπλη δράση των Ε/κ κατά των Βρετανών αποικιοκρατών με το Μακάριο να μην δέχεται αρχικά να συμφωνήσει με τα σχέδια του στρατηγού Γρίβα. Μόλις το 1954 ο Μακάριος συναίνεσε στο να μπει σε εφαρμογή ο ένοπλος αγώνας αλλά τόνισε ότι αυτός (αγώνας) δεν θα έπρεπε να έχει ανθρώπινα θύματα παρά μόνο υλικές ζημιές στις Βρετανικές αρχές.

Η αρνητική στάση της Ελλάδας

Η  ελληνική κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπάγου δεν έβλεπε με καλό μάτι την ένοπλη δράση των Ε/κ κατά των Άγγλων με τον ίδιο τον Παπάγο να προσπαθεί αρκετές φορές να εμποδίσει το Γρίβα να οργανώσει την αντίσταση. Σε μία εκ των περιπτώσεων ζήτησε όπως συλληφθεί ο Γρίβας στη Ρόδο. Ο λόγος ήταν ότι η Ελλάδα ήταν ακόμα εξαρτημένη από την Αγγλία σε οικονομικό επίπεδο ενώ πολιτικά οι Βρετανοί είχαν βοηθήσει στο διωγμό των κομμουνιστών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Οι ένοπλες δυνάμεις των Τ/κ και οι σφαγές των Ε/κ

Οι Βρετανοί σε μιαν από τις πολλές τους προσπάθειες να εμποδίσουν την εξάπλωση του αγώνα της ΕΟΚΑ συγκρότησαν αστυνομικό σώμα από Τ/κ προκειμένου να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα τόσο στον ένοπλο αγώνα όσο και στον πολιτικό.

Δημιουργήθηκε η ένοπλη Τ/κ οργάνωση  Βολκάν και η οποία το 1957 μετονομάστηκε σε Τ.Μ.Τ, καθοδηγούμενη από Τούρκους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων. Από το 1957 οι Τ/κ αρχίζουν να εγκληματούν σε βάρος αμάχων Ε/κ  με αποκορύφωμα τη σφαγή 8 αντρών έξω από το Κοντέμενος  σε ενέδρα που έστησαν με τις οδηγίες των Βρετανών. Ανάμεσα στα θύματα που σφαγιάστηκαν – στην  κυριολεξία – από δεκάδες Τ/κ ήταν και δύο ανήλικοι.

Πόσοι ήταν οι Βρετανοί που αντιμετώπισαν την ΕΟΚΑ

Ο αριθμός των Βρετανών ήταν αρχικά γύρω στις 12 χιλιάδες στρατιώτες ενώ το 1956 ανήλθαν σε 34χιλιάδες.  Το 1957 υπήρξε μείωση των βρετανών στρατιωτών ενώ το 1958 αυξήθηκαν και πάλι φτάνοντας τις 30 χιλιάδες.

Το «Μίλι του θανάτου»

Με το όνομα «Μίλι του θανάτου» είχαν ονομάσει οι άγγλοι την περιοχή των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου στην οποία δεκάδες βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα πυρά των αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Σημαντικότεροι Ε/κ που έδρασαν στην εκεί περιοχή ήταν ο Στέλιος Μαυρομάτης και ο Νίκος Σαμψών που αποτελούσαν το φόβο και τον τρόμο των αποικιοκρατών.

Larnakaonline

Send this to a friend