Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Χαμηλές επιδόσεις για Κύπριους ευρωβουλευτές
Χαμηλές επιδόσεις για Κύπριους ευρωβουλευτές

Χαμηλές επιδόσεις για Κύπριους ευρωβουλευτές

 

 

Καθόλου καλά είναι τα αποτελέσματα για τους έξι Κύπριους ευρωβουλευτές, σύμφωνα με την ανάλυση του EUmatrix.eu που μετρά την επιρροή που ασκούν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από την αρχή της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου (Ιούλιος 2019 – Φεβρουάριος 2024). Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές πατώνουν μαζί με τους Ούγγρους και τους Ιταλούς, και αυτό δεν έχει να κάνει με το μέγεθος τής χώρας μας, αφού οι Λουξεμβούργιοι και οι Μαλτέζοι έχουν πολύ καλές επιδόσεις. Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές είναι οι Λουκάς Φουρλάς και Ελένη Σταύρου (ΔΗΣΥ/ΕΛΚ), Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ (ΑΚΕΛ/GUE-NGL), Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ/S&D), Δημήτρης Παπαδάκης (πρώην ΕΔΕΚ, νυν ανεξάρτητος/S&D).

Οι top10

Όπως αναφέρεται στην τελευταία έρευνα («Δείκτης Επιρροής 2024») του EUmatrix.eu, οι δέκα κορυφαίοι ευρωβουλευτές με τη μεγαλύτερη επιρροή από το 2019 είναι οι εξής: Roberta Metsola [πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) και βασικός νομοθέτης για την ενίσχυση της δημοκρατίας, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της πολυφωνίας στην ΕΕ], Manfred Weber [πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Κοινοβούλιο], Iratxe García Pérez [πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D)], Othmar Karas [πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΚ και αντιπρόεδρος του FISC (υποεπιτροπή φορολογικών θεμάτων)], Valérie Hayer [πρόεδρος του Renew (3η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα) και νομοθέτης με επιρροή για τους πόρους της ΕΕ], Dita Charanzová (αντιπρόεδρος του ΕΚ, μέλος του προεδρείου της Renew και βασική νομοθέτης σε θέματα εσωτερικής αγοράς), Roberts Zīle [αντιπρόεδρος του ΕΚ και μέλος του προεδρείου της ECR (εθνικιστές/ευρωσκεπτικιστές) και νομοθέτης με έμφαση στις θαλάσσιες μεταφορές], Frances Fitzgerald (αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και βασική νομοθέτης σε θέματα δικαιωμάτων των γυναικών), Dragoş Tudorache (αντιπρόεδρος της Renew και βασική νομοθέτης σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης) και Evelyn Regner (πρόεδρος του EP Vive και νομοθέτης σε θέματα φορολογίας και δικαιωμάτων των γυναικών).

 

Γερμανοί οι καλύτεροι

H αντιπροσωπεία με τη μεγαλύτερη επιρροή συνολικά είναι η γερμανική, η οποία έχει και μία από τις καλύτερες επιδόσεις αναλογικά με το μέγεθός της. Αντίθετα, οι Ιταλοί και -σε μικρότερο βαθμό- οι Γάλλοι έχουν χαμηλότερες επιδόσεις (ανεξάρτητα από το μέγεθος των αντιπροσωπειών τους). Από τις μικρές χώρες, οι Λουξεμβούργιοι, οι Μαλτέζοι και οι Πορτογάλοι υπερβαίνουν περισσότερο το μέγεθός τους, ενώ οι Ούγγροι, οι Κύπριοι και οι Ιταλοί είναι οι εθνικές ομάδες με τις χαμηλότερες επιδόσεις.

ΕΛΚ, S&D, Renew

Επιπρόσθετα, στην Έκθεση τής πλατφόρμας του EUmatrix.eu, σημειώνεται ότι το ΕΛΚ είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη επιρροή στο σύνολό της, ενώ τα μέλη του Renew τείνουν να έχουν καλύτερες αναλογικές επιδόσεις, ιδίως λόγω της νομοθετικής τους δραστηριότητας και της επίδοσης στις ψηφοφορίες. Στις ηγετικές θέσεις, το Renew και το S&D βρίσκονται στην πρώτη θέση, ακριβώς μπροστά από το ΕΛΚ. Τα μέλη του S&D και του ΕΛΚ εξακολουθούν να έχουν προβάδισμα όσον αφορά στο δίκτυό τους (επίσης λόγω της μεγαλύτερης αρχαιότητας των ευρωβουλευτών τους). Οι εκτιμήσεις σχετικά με την τομεακή επιρροή των ευρωβουλευτών δείχνουν μια διαφορετική εικόνα σε σχέση με τις επιδόσεις των διαφόρων εθνικών ομάδων. Οι αντιπροσωπείες της βορειοδυτικής Ευρώπης (όπως οι Φινλανδοί και οι Ολλανδοί) έχουν σχετικά μεγαλύτερη επιρροή σε περιβαλλοντικούς φακέλους, ενώ οι ευρωβουλευτές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις σε θέματα μεταφορών ή εξωτερικής πολιτικής. Οι ευρωβουλευτές της Renew ασκούν τη μεγαλύτερη αναλογική επιρροή στους περισσότερους τομείς, αλλά η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) έχει καλύτερες επιδόσεις στην αναλογική επιρροή στην υγεία και τις κοινωνικές υποθέσεις. Οι Πράσινοι/EFA υπερτερούν στην περιβαλλοντική πολιτική, όπως αναμενόταν.

Στον πάτο η Κύπρος

Ο «Δείκτης Επιρροής 2024» περιλαμβάνει και μία σύνοψη του επιπέδου επιρροής που άσκησε η κάθε εθνική ομάδα των ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (αναλογικά με το μέγεθός της) κατά τη διάρκεια της θητείας του ΕΚ 2019-2024. Οι πληροφορίες κατανέμονται ανά τομέα πολιτικής, καθώς και ανά κατηγορία επιρροής (νομοθετική, ηγετική, δικτυακή και ψηφοθηρική επίδοση), όπως και τι μπορούμε να περιμένουμε για κάθε χώρα στο επόμενο (μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024) Ευρωκοινοβούλιο. Οι επιδόσεις των Κύπριων ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις, αν και υπάρχουν τομείς πολιτικής στους οποίους σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις. Για παράδειγμα, οι Κύπριοι τείνουν να έχουν μεγαλύτερη επιρροή σε στρατηγικούς τομείς όπως η εξωτερική πολιτική, η άμυνα και η διεύρυνση. Επίσης, υπερτερούν σε θέματα υγείας (αντικατοπτρίζοντας έτσι το χαρτοφυλάκιο της Κύπριας επιτρόπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και σε φακέλους που σχετίζονται με την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική. Από τους Κύπριους, συνολικά ο Δημήτρης Παπαδάκης είναι ο ευρωβουλευτής που κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση στην αξιολόγησή του EUmatrix.eu για την πολιτική επιρροή των ευρωβουλευτών.

Δύσκολη μάχη

Αναφέρεται ακόμα για τη χώρα μας ότι δεδομένου του περιορισμένου αριθμού εδρών, η πολιτική σύνθεση της κυπριακής εθνικής ομάδας είναι πιθανό να παραμείνει σχετικά σταθερή στις επερχόμενες εκλογές, διατηρώντας έτσι την τρέχουσα εκπροσώπησή της στις ομάδες ΕΛΚ, Αριστερά και S&D. Ενώ η κυπριακή επιρροή έχει τη δυνατότητα να βελτιωθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι περισσότεροι Κύπριοι ευρωβουλευτές θα αντιμετωπίσουν μια δύσκολη μάχη, καθώς οι αριστερές τους απόψεις είναι πιθανό να συγκρουστούν με την αυξανόμενη δεξιά επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο σύνολό του. Για να ξεπεράσουν αυτή την πρόκληση, οι Κύπριοι ευρωβουλευτές θα πρέπει να δημιουργήσουν ισχυρότερα δίκτυα με αντιπροσωπείες που έχουν τις ίδιες ιδέες/θέσεις σε όλες τις ομάδες, ώστε να ενισχύσουν την επιρροή τους.

Γυναίκες το 39% των «100»

Άλλα ενδιαφέρονται στοιχεία και αριθμοί από την έρευνα του EUmatrix.eu είναι ότι οι ευρωβουλευτές του S&D εκπροσωπούνται περισσότερο στον κατάλογο των 100 κορυφαίων (35%). Ακολουθούν οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ (27%) και του Renew (25%). Η Γερμανία είναι μακράν η χώρα με τους περισσότερους ευρωβουλευτές στη λίστα των «100» (13%), ακολουθούμενη από την Ισπανία (10%), τη Ρουμανία (10%), τη Γαλλία (8%), τις Κάτω Χώρες (8%) και την Πορτογαλία (7%). Το 39% των ευρωβουλευτών με τη μεγαλύτερη επιρροή είναι γυναίκες, ενώ το 37% των «100» εκλέγηκε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019. Το 36% των 100 ευρωβουλευτών με κορυφαία επιρροή είναι άνω των 60 ετών, ενώ το 14% αυτών είναι κάτω των 40 ετών. Σημειώνεται ότι η αρχαιότητα αποτελεί βασικό παράγοντα επιρροής, γεγονός που εξηγεί την επικράτηση στην κορυφή των μεγαλύτερων και πιο έμπειρων ευρωβουλευτών. Ωστόσο, σημειώνεται στην έρευνα, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τους νεότερους, καθώς πολλοί από αυτούς είναι πιθανό να αναλάβουν πιο σημαντικές θέσεις στο μέλλον. Στην Έκθεση του EUmatrix.eu σημειώνεται ότι, ενώ η προσφορά/συνεισφορά σε ατομικό επίπεδο παίζει ρόλο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι το να είσαι σκληρά εργαζόμενος ή αφοσιωμένος δεν είναι πάντα αρκετό για να έχεις επιρροή στο Ευρωκοινοβούλιο. «Περιττοί» παράγοντες, όπως η συγκέντρωση ή ο κατακερματισμός των αντιπροσωπειών, η συμμετοχή στις πολιτικές ομάδες με μεγαλύτερη επιρροή, το μέσο επίπεδο αρχαιότητας κ.λπ., επηρεάζουν τις επιδόσεις των διάφορων εθνικών ομάδων. Αυτό εξηγεί γιατί η επιρροή των εθνικών ομάδων που παρουσιάζουν υψηλή εναλλαγή το 2019 ή έχουν υψηλό ποσοστό ευρωβουλευτών που ανήκουν σε περιθωριακές ομάδες τείνει να είναι πιο περιορισμένη.

Στόχοι

Η έρευνα τού EUmatrix.eu έχει ως στόχο να βοηθήσει, τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους πολίτες στο σύνολό τους, να κατανοήσουν την περιπλοκότητα τής πολιτικής πίσω από τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ και να εντοπίσουν τα ηγετικά στελέχη που διαμορφώνουν τη νομοθεσία για πάνω από 440 εκατομμύρια πολίτες. Η μελέτη αυτή μετρά την επιρροή μέσω ενός συνδυασμού κριτηρίων, που ομαδοποιούνται στις ακόλουθες κατηγορίες: επίσημες και ανεπίσημες ηγετικές θέσεις, πραγματικό νομοθετικό έργο, πολιτικό δίκτυο, συμμετοχή σε επιτροπές και συμπεριφορά ψήφου. Περισσότερα στην ιστοσελίδα της πλατφόρμας: eumatrix.eu/en/blog/MEP-Influence-Index-2024-Top-100-most-politically-influential-MEPs.

Τι είναι EUmatrix.eu

Το EU Matrix είναι μια ερευνητική πλατφόρμα που μετρά πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας στη μέτρηση της πολιτικής διάστασης της χάραξης πολιτικής της ΕΕ, προσαρμοσμένη στην ψηφιακή εποχή. Εδρεύει στις Βρυξέλλες (πρωτεύουσα της ΕΕ) και διαθέτει ένα δίκτυο εμπειρογνωμόνων σε ολόκληρη την ΕΕ και διεθνώς. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τής εν λόγω πλατφόρμας, συλλέγονται δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες από διάφορες πηγές, και σε συνδυασμό με τις γνώσεις εμπειρογνωμόνων και την ψηφιακή τεχνολογία, παρέχονται πληροφορίες αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού μηχανισμού της ΕΕ. Η πλατφόρμα χρηματοδοτείται, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, από δικές της επενδύσεις, από δωρεές, καθώς και από συνδρομές για αναλύσεις υψηλής ποιότητας, για εξατομικευμένες (κατόπιν αιτήματος) έρευνες, για κατάρτιση, παρουσιάσεις και άλλες υπηρεσίες.

Πηγή: politis.com.cy

Send this to a friend