Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΥΠΕΣ: Αποφασισμένη η Κυβέρνηση για επίλυση μεταναστευτικού
ΥΠΕΣ: Αποφασισμένη η Κυβέρνηση για επίλυση μεταναστευτικού

ΥΠΕΣ: Αποφασισμένη η Κυβέρνηση για επίλυση μεταναστευτικού

Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη θετική εικόνα που παρουσιάζεται στο μεταναστευτικό, εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, δηλώνοντας ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη στη διαχείριση του προβλήματος.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, μαζί με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, ήταν οι κύριοι ομιλητές σε Ημερίδα της Πολιτικής Ομάδας Ασύλου και Μετανάστευσης του κόμματος, που διοργανώθηκε στη Λεμεσό.

Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε έναν απολογισμό των πολιτικών της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, σημειώνοντας πως «παραλάβαμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, αφού το σύστημα υποδοχής και φιλοξενίας της χώρας μας δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις με την προσπάθεια να επικεντρώνεται πρωτίστως στη διαχείριση του δυσανάλογου αριθμού μεταναστών».

Με στόχο την καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού, συνέχισε, η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη υιοθέτησε άμεσα μια νέα στρατηγική, που ουσιαστικά βασίζεται σε προτάσεις που είχαν ήδη γίνει το 2017 από το ΔΗΚΟ, «με ολιστική προσέγγιση, που εδράζεται σε τέσσερις κεντρικούς άξονες, οι οποίοι αφορούν μείωση των αφίξεων αιτητών ασύλου, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων, τη βελτίωση των υποδομών  φιλοξενίας και των συνθηκών υποδοχής και τέταρτο, την αύξηση του αριθμού των επιστροφών».

Αφού ανέλυσε τις δράσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του ενός χρόνου διακυβέρνησης, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου σημείωσε ότι αποτέλεσμα τους ήταν «η μείωση των αφίξεων κατά 37%, την ώρα που οι αιτήσεις ασύλου κατέγραψαν μείωση σχεδόν 50%».

Επιπρόσθετα, συνέχισε, κατακόρυφη μείωση, που σήμερα φτάνει το 80%, είχαμε ιδιαίτερα στους νέους αιτητές ασύλου από χώρες της Αφρικής, «κάτι που δείχνει ότι το πρόβλημα με τις μαζικές αφίξεις από την Αφρική έχει εν πολλοίς επιλυθεί».

Μεταξύ άλλων, είπε πως το 2023 είχαμε αύξηση στις αποχωρήσεις κατά 66% σε σύγκριση με το 2022, ενώ το ίδιο θετικό πρόσημο κατέγραψε ο Ιανουάριος 2024, καθώς έφτασαν στη χώρα μας 782 άτομα και αποχώρησαν 1,081.

Την ίδια ώρα υπέδειξε ότι, σε αντίθεση με την Κύπρο, «όπου ο αριθμός αιτήσεων ασύλου μειώθηκε σημαντικά, στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου υπήρξε σημαντική αύξηση», σημειώνοντας ότι «η Κύπρος, έχοντας εφαρμόσει στοχευμένα μέτρα, κατατάσσεται στην πρώτη θέση στην ΕΕ ως προς το ποσοστό αποχωρήσεων επί αφίξεων και στην 4η θέση σε αριθμούς επιστροφών».

Στην ομιλία του ο κ. Ιωάννου είπε ότι η Κυβέρνηση προχωρεί με τη βελτίωση των υποδομών στο Πουρνάρα, ενώ σε  εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αναβάθμισης και επέκτασης του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου. «Το βασικότερο όμως, είναι ότι έχουν αρχίσει τα έργα για κατασκευή προαναχωρισιακού κέντρου στην Μενόγεια,  με δυνατότητα φιλοξενίας 800 προσώπων, κάτι που αποτελεί σημαντικό βήμα για επίτευξη του στόχου για ενίσχυση του τομέα των απελάσεων», συμπλήρωσε.

Ως ιδιαίτερο πρόβλημα, συνέχισε, παραμένει ο μεγάλος αριθμός Σύρων υπηκόων που φτάνουν στη χώρα μας μέσω των θαλάσσιων οδών από τη Συρία ή το Λίβανο, υποδεικνύοντας ότι, ως Κυβέρνηση «θέτουμε το ζήτημα επιτακτικά προς τα αρμόδια σώματα της ΕΕ, καλώντας τα να αναλάβουν ενεργότερη δράση και έχουμε λάβει δεσμεύσεις για δημιουργία συντονιστικής ομάδας, κάτω από την ομπρέλα της Europol με τη συμμετοχή των διωκτικών αρχών Κύπρου και Λιβάνου, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια για συντονισμό των δυο υπηρεσιών μέσα από την εμπειρογνωμοσύνη του οργανισμού».

Είπε, επίσης, ότι η κυπριακή κυβέρνηση προωθεί πρωτοβουλία, από το περασμένο καλοκαίρι, με στόχο να συζητηθεί και να επαναξιολογηθεί το καθεστώς της Συρίας στη βάση των πραγματικών δεδομένων που επικρατούν στη χώρα τη δεδομένη χρονική στιγμή και ακολουθώντας την αξιολόγηση που έγινε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου, σύμφωνα με τον οποίον περιοχές της Συρίας θεωρούνται ασφαλείς.

Όπως εξήγησε, ενδεχόμενη κατάληξη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε καθορισμό συγκεκριμένων περιοχών της Συρίας ως ασφαλείς, θα επιτρέψει την προώθηση των επιστροφών Σύρων υπηκόων σε αυτές, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, που να διασφαλίζουν την ασφάλεια τους.

Παράλληλα με τα μέτρα αυτά, όπως είπε ο ΥΠΕΣ, η Κυβέρνηση δίνει την απαραίτητη σημασία «στην ένταξη και κοινωνική συμπερίληψη των μεταναστών, γι’ αυτό έχουμε προχωρήσει στον καταρτισμό μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στην οποία περιλαμβάνονται 50 δράσεις που αφορούν τη στέγαση, την απασχόληση, τη βελτίωση των δεξιοτήτων, την εκπαίδευση και την υγεία».

Επαναλαμβάνοντας «την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη θετική εικόνα που έχει πετύχει τους τελευταίους μήνες»,  εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σε αυτό αναμένεται να συμβάλει και το νεοσύστατο Υφυπουργείο Μετανάστευσης, «που θα μας δώσει τη δυνατότητα συγκέντρωσης όλων των υπηρεσιών μετανάστευσης και ασύλου κάτω από ένα φορέα».

«Συνεχίζοντας την προσπάθεια με βάση τους τέσσερις άξονες, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε το πρόβλημα, κατά τρόπο ώστε να αποτελούμε παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη», κατέληξε στην ομιλία του ο Υπουργός Εσωτερικών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε στην ομιλία του πως «το γεγονός ότι διαπιστώναμε για χρόνια αυτό το πρόβλημα (μεταναστευτικό) αλλά δεν έκανε κανένας απολύτως τίποτα, συνιστά έγκλημα κατά της χώρας, κατά του λαού μας, κατά της Πολιτείας».

Για πάρα πολλά χρόνια, συνέχισε, διαδοχικές κυβερνήσεις υποτίμησαν το πρόβλημα και το υποβάθμισαν, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση του, για τη μείωση των ροών, για την επίσπευση των διαδικασιών, για τη βελτίωση των υποδομών για τη μετανάστευση, ενώ «ούτε καν ενημέρωναν την ΕΕ για το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος».

Το ΔΗΚΟ, όπως είπε, προειδοποιούσε από το 2017 για την κατάσταση που υπάρχει στο μεταναστευτικό, ενώ είχε προχωρήσει σε εισηγήσεις για αντιμετώπιση του στο πρόγραμμα διακυβέρνησης που είχε καταθέσει στις προεδρικές εκλογές του 2018.

«Χάσαμε έξι χρόνια, όπου εμείς δυστυχώς τα λέγαμε αλλά δεν μας άκουγε κανένας. Και αποτέλεσμα του ότι δεν λήφθηκαν τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν στην Κύπρο, δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση κατ’ αναλογία πληθυσμού από όλες τις χώρες της ΕΕ», συμπλήρωσε.

Αφού ανέλυσε σε αριθμούς το πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Κύπρος στο μεταναστευτικό, ο κ. Παπαδόπουλός είπε πως, παρά τις πρωτοβουλίες που ξεκίνησε ο τέως ΥΠΕΣ Νίκος Νουρής, το πρόβλημα διογκώθηκε, ενώ έξι χρόνια μετά τις προειδοποιήσεις του ΔΗΚΟ, οι προτάσεις του υιοθετούνται και υλοποιούνται από την παρούσα διακυβέρνηση,  η οποία είναι « η πρώτη που έχει καταφέρει να φεύγουν περισσότεροι αιτητές ασύλου, από όσοι έρχονται στην Κύπρο».

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του από τις δράσεις της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το νέο Υφυπουργείο Μετανάστευσης θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική και θα την ενισχύσει, ώστε να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι μεταναστευτικές ροές.

Κατέθεσε δε εισηγήσεις, όπως αύξηση απελάσεων και εθελούσιων επιστροφών, περισσότερο έλεγχο της παράνομης εργασίας, επαναξιολόγηση της ασφάλειας περιοχών της Συρίας και διασύνδεση του δημόσιου βοηθήματος, με συμμετοχή των αιτητών ασύλου σε προγράμματα εργασίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως υπάρχουν δυο τρόποι να αντιμετωπιστούν «τα δύσκολα και περίπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία».

«Ο ένας είναι ο τρόπος του λαϊκισμού που προτάσσουν ακραία κόμματα, με  ανούσιες φωνασκίες, η καπηλεία, η οικειοποίηση ενός πραγματικού προβλήματος και της εύλογης ανησυχίας των πολιτών, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα», είπε και πρόσθεσε πως «οι λαϊκιστές δεν θέλουν να λύσουν αυτό το πρόβλημα, θέλουν να συνεχίσει αυτό το πρόβλημα για να το εκμεταλλεύονται πολιτικά».

Ο άλλος τρόπος, συνέχισε, «είναι η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα, οι υπεύθυνες και αποτελεσματικές προτάσεις που το ΔΗΚΟ προτείνει εδώ και καιρό και οι προτάσεις που εφαρμόζει η παρούσα διακυβέρνηση».

ΚΥΠΕ

Send this to a friend