Υπολογιστές σε παιδιά του Ριζοκαρπάσου έδωσε το Υπουργείο Παιδείας (φώτο)
Με κυκλάμινα από την γη του Ριζακάρπασου ευχαρίστησαν το Σάββατο εγκλωβισμένοι μαθητές και φοιτητές την Υπουργό Παιδείας, την πρόεδρο της ΠΟΕΔ Λεμεσού και τον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού για την δωρεά υπολογιστών που θα τους διευκολύνει, όπως αναφέρθηκε, στην διδασκαλία των μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Πενήντα συνολικά ηλεκτρονικοί υπολογιστές δόθηκαν με την ευγενική χορηγία της ΠΟΕΔ Λεμεσού και της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού κατά τη διάρκεια τελετής που έγινε το πρωί του Σαββάτου στο Υπουργείο Παιδείας, υπό την αιγίδα και στην παρουσία της Υπουργού, Αθηνάς Μιχαηλίδου η οποία απευθυνόμενη στα παιδιά που ήρθαν οικογενειακώς σήμερα από το κατεχόμενο Ριζακάρπασο είπε συγκινημένη: «Είναι δική μας τιμή που σας έχουμε σήμερα εδώ. Μακάρι να μπορούσαμε να ήμασταν εκεί. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος πόθος κι επιθυμία για εμάς από το να βρισκόμασταν εκεί γιατί εκεί νιώθουμε ότι εκεί χτυπάει η καρδιά μας». «Κατάγομαι κι εγώ από την Κερύνεια. Βίωσα τον διωγμό αλλά δεν ήμασταν αρκετά δυνατοί για να μείνουμε εκεί εμείς», ανέφερε η Κερυνιώτισσα Υπουργός.
Ευχαριστώντας την ΠΟΕΔ και την Σχολική Εφορεία Λεμεσού για την δωρεά, είπε ότι αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν. «Θέλουμε να ξέρετε ότι είμαστε εδώ για εσάς. Για εμάς είναι σημαντικό όχι μόνο να είστε εκεί και να διαβιώνετε αξιοπρεπώς, αλλά να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει όσο το δυνατόν πιο ποιοτική η εκπαίδευση στα σχολεία σας». Έχουν έναν προγραμματισμό, ένα πλάνο, συνέχισε, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, την Σχολική Εφορεία και την επικεφαλής του Γραφείου Επιτρόπου Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Άννα Αριστοτέλους ώστε να βελτιώσουν τα πράγματα. «Τα παιδιά όχι μόνο δικαιούνται, αλλά δικαιούνται πολύ περισσότερο από κάθε άλλο παιδί ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα, ευκαιρίες και διεξόδους προς τα Πανεπιστήμια ή όπου αλλού εκείνοι επιθυμούν, ή στην αγορά εργασίας».
Έχουν κάνει, συνέχισε η κ. Μιχαηλίδου, αρκετές συναντήσεις κι έχουν αντιληφθεί πλήρως τί πρέπει να γίνει και εξέφρασε την δέσμευσή ότι θα υπάρξουν καλύτερες συνθήκες στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου. Ευχαρίστησε όλους για την προσπάθεια που γίνεται στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου και δήλωσε ότι «για μένα είναι το καλύτερο Σαββατιάτικο πρωινό, να βλέπω αυτή την εικόνα, παιδιά από το Ριζοκάρπασο να κρατούνε κυκλάμινα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».
Η Δώρα Σεργίου, Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Λεμεσού, είπε ότι οι υπολογιστές προς τα παιδιά του Ριζοκαρπάσου είναι μέρος μιας μεγάλης χορηγίας που εξασφάλισαν με την Σχολική Εφορία Λεμεσού από ιδιωτική εταιρεία και σκοπός της είναι να ενισχυθεί το εκπαιδευτικό έργο και να παρέχεται ισότιμη πρόσβαση για όλα τα παιδιά στην εκπαίδευση. Η ΠΟΕΔ και οι εκπαιδευτικοί στέκονται πάντοτε συνοδοιπόροι σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και κυρίως στις προσπάθειες για να ενισχυθεί η πρόσβαση στην εκπαίδευση, σημείωσε.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η δωρεά θα βοηθήσει το εκπαιδευτικό ταξίδι όλων των παιδιών του Ριζοκαρπάσου, είτε είναι μαθητές δημοτικής, μέσης εκπαίδευσης, αλλά και φοιτητές. «Θέλουμε να ξέρετε ότι όλοι εμείς συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα που δίνετε και θέλουμε να συνεισφέρουμε στην προσπάθειά σας για παραμονή και αξιοπρεπή διαβίωση στην πατρογονική γη. Σας θαυμάζουμε. Είσαστε ζωντανό παράδειγμα φιλοπατρίας και αγωνιστικότητας». Ευχήθηκε επίσης η επόμενη συνάντησής τους να είναι στο «ελεύθερο Ριζοκάρπασο – και ελπίζουμε ότι αυτή την ευχή δεν θα την λέμε ακόμη 50 χρόνια – σε μια ελεύθερη κι επανενωμένη Κύπρο».
Ο Ντίνος Έλληνας, Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Λεμεσού εξέφρασε μεγάλη χαρά για την παράδοση των υπολογιστών στα παιδιά του Ριζοκαρπάσου και την ευχή να βρεθούν μιμητές των εταιρειών, όπως αυτή στη Λεμεσό που προχώρησε στην μεγάλη δωρεά συνολικά 1000 υπολογιστών σε άπορους μαθητές της πόλης και επαρχίας Λεμεσού, εκ των οποίων οι 50 δόθηκαν στα παιδιά του Ριζοκαρπάσου. «Θα ήταν καλό αν αυτή η εκδήλωση γινόταν στο Ριζακάρπασο και θα ήταν τιμή για εμάς να βρισκόμασταν εκεί μαζί σας και να δούμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τυγχάνεται, από υλικοτεχνικής κι άλλης στήριξης». Εξέφρασε την ελπίδα η επίσκεψη στο Ριζακάρπασο να γίνει σύντομα.
Ο Μιχάλης Μικέλης, Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Ριζακαρπάσου, ανέφερε ότι σκοπός κι επιθυμία όλων ήταν αυτή η παράδοση να γινόταν στο Ριζοκάρπασο και στα σχολεία, ώστε να γνώριζαν όλοι τους μαθητές και τους γονείς τους και να μετέβαιναν στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, «προστάτη της Καρπασίας και ιδρυτή του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου» για προσκύνημα «και να πάρουμε όλοι δύναμη. Δυστυχώς όμως, η συνεχιζόμενη από τον περασμένο Μάιο απαγόρευση της εισόδου μας στα σχολεία από την άλλη πλευρά, δεν μας το επέτρεψαν». Μετά από πολύ χρόνο αναμονής, χωρίς να λυθεί αυτό το θέμα, αποφάσισαν – πρόσθεσε – η παράδοση να γίνει στο ΥΠΑΝ. Εκ μέρους της Σχολικής Εφορίας Ριζοκαρπάσου, των κοινοτικών συμβουλίων και των οργανωμένων φορέων, ο κ. Μικέλης εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες στην ΠΟΕΔ Λεμεσού και την Σχολική Εφορία Λεμεσού για την δωρεά.
«Αυτή η πράξη σας έχει μεγάλη σημασία για εμάς, όχι υλική αλλά ηθική. Γιατί με αυτή την πράξη σας μας στέλνετε το μήνυμα ότι ακόμα και μετά από 50 χρόνια κατοχής, υπάρχουν άνθρωποι σας κι εσάς, που δεν ξεχνούν, γνωρίζουν και θυμούνται ότι εκεί, στο ανατολικότερο άκρο της Κύπρου μας, στο Ριζοκάρπασο, στην Αγία Τριάδα και στον Άγιο Ανδρόνικο, παραμένουν 300 Ελληνοκύπριοι, παρά τις δυσκολίες, με την ελπίδα της επανένωσης της πατρίδας μας. μας δφώσατε δύναμη για να κρατηθούμε όσο μπορούμε στον τόπο μας. Σας ευχαριστούμε».
Ο κ. Μικέλης εξέφρασε και τις ευχαριστίες της Άννας Αριστοτέλους, η οποία δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων.
Οι υπολογιστές δόθηκαν στα παιδιά από την κ. Μιχαηλίδου, την κ. Σεργίου και τον κ. Έλληνα, τα παιδιά ανταπέδωσαν με τρία μπουκέτα κυκλάμινα και λουλούδια που έφεραν από το Ριζοκάρπασο και όλοι μαζί βγήκαν μια φωτογραφία.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Γιάννης Παπαπέτρου, κοινοτάρχης ενορίας Αγίας Τριάδας – Ριζοκαρπάσου και ο Ανδρέας Χρονίας, κοινοτάρχης ενορίας Λεκού.
Οι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές παραδόθηκαν σε μαθητές και μαθήτριες που κατά τη σχολική χρονιά 2022-23 φοιτούσαν στα κατεχόμενα σχολεία του Ριζοκαρπάσου και σε φοιτητές και φοιτήτριες της κατεχόμενης κοινότητας που φοιτούσαν σε Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης, κατά την ίδια ακαδημαϊκή χρονιά.