Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αν. Διευθυντής Φυλακών: Αναγκαστική η επαφή ανήλικων κρατουμένων με καταδίκους
Αν. Διευθυντής Φυλακών: Αναγκαστική η επαφή ανήλικων κρατουμένων με καταδίκους

Αν. Διευθυντής Φυλακών: Αναγκαστική η επαφή ανήλικων κρατουμένων με καταδίκους

 

 

Τεράστιο πονοκέφαλο προκαλεί στη διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, η αναγκαστική συστέγαση των φυλακών ανηλίκων με τις φυλακές ενήλικων κατάδικων, βαρυποινιτών και υπόδικων.

Η ακτινογραφία των εγκαταστάσεων του σωφρονιστικού ιδρύματος, δείχνει κοινόχρηστους χώρους σε ίδιες αλλά και διαφορετικούς ώρες, αλλά και αναγκαστικές επαφές των νεαρών με ενήλικες κατάδικους, με ότι και αν αυτό σημαίνει, που ξεκινούν από τα μαγειρεία και φτάνουν μέχρι τον εκκλησιασμό.

Αρμόδια και πλήρως ενημερωμένη πηγή διατύπωσε στο Σίγμα σειρά καυτών ερωτημάτων, τα οποία θέσαμε και ενώπιον της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών:

 

1. Στους ανήλικους μαγειρεύουν υπόδικοι και βαρυποινίτες υπό την επίβλεψη δεσμοφύλακα. Συναντιούνται ή όχι μεταξύ τους στα μαγειρεία;

2. Έρχονται ή όχι σε επαφή οι ανήλικοι με βαρυποινίτες και υπόδικους σε χώρους όπως το ιατρείο, το επισκεπτήριο, αλλά και κατά τον εκκλησιασμό;

3. Στο γήπεδο του μπάσκετ που βρίσκεται ανάμεσα στις πτέρυγες ανηλίκων και υποδίκων, δηλαδή τις πτέρυγες 8 και 5, έχουν ή όχι επαφή οι ανήλικοι με τους υπόδικους πίσω από τα κάγκελα; Πόσο δύσκολο είναι να αφήσουν κάτι οι μεν για να το παραλάβουν αργότερα οι δε;

4. Που επιμορφώνονται οι ανήλικοι κρατούμενοι; Έχουν ή δεν έχουν συμμαθητές βαρυποινίτες;

Ο νέος Αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, Χάρης Φιλιππίδης, δήλωσε αρχικά στο Σίγμα ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει η βασική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε ανήλικους και νεαρούς κρατούμενους, καθώς όταν μιλούμε για ανήλικους κρατούμενους, μιλούμε για παιδιά κάτω των 18 ετών, ενώ οι νεαροί κρατούμενοι είναι από 18 μέχρι 21 ετών.

Όπως είπε, μέχρι τώρα δεν είχαμε και δεν έχουμε ανήλικους κατάδικους στις Κεντρικές Φυλακές, καθώς από τα 31 πρόσωπα που κρατούνται, τα 27 είναι ηλικίας από 18 μέχρι 21 ετών και οι 4 που είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών είναι υπόδικοι και όχι κατάδικοι.

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για αναγκαστική επαφή νεαρών με ενήλικες κατάδικους, λόγω των συνθηκών.

«Έρχονται σε επαφή αναγκαστικά»

«Παρόλο που κρατούνται σε ειδική πτέρυγα οι νεαροί και διαθέτουν δικό τους γήπεδο και γυμναστήριο, η δομή και οι εγκαταστάσεις που έχουμε σήμερα, αναγκαστικά θα τους φέρουν κάποια στιγμή σε επαφή με ενήλικες κρατούμενους. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι η όποια επαφή, είναι υπό την συνεχή και εκτενή επίβλεψη των δεσμοφυλάκων, και εν πάση περιπτώσει δεν παρέχεται ικανοποιητικός χρόνος για να είναι εφικτό να αναπτύξουν τις οποιεσδήποτε σχέσεις», ανέφερε ο κ. Φιλιππίδης, για να προσθέσει ότι οι Κεντρικές Φυλακές είναι πλήρως εναρμονισμένες τόσο με την Εθνική Νομοθεσία όσο και με τους σχετικούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς Φυλακών.

«Κάνουμε το καλύτερο δυνατό»

Όπως υπέδειξε, «οι πρόνοιες αυτές αφορούν στον ξεχωριστό χώρο διαμονής νεαρών κρατουμένων σε σχέση με τους ενήλικες κρατούμενους, όχι την επαφή με τη κοινή συμμετοχή τους σε ειδικά προγράμματα, είτε αυτά αφορούν εκπαίδευση, είτε εργασία εντός των φυλακών, είτε ψυχολογική, κοινωνική και θρησκευτική στήριξη.

Το προσωπικό των Φυλακών κάνει το καλύτερο δυνατό στο θέμα της κράτησης νεαρών κρατουμένων, με τα διαθέσιμα μέσα που υπάρχουν, είτε αυτά είναι οι κτηριακές εγκαταστάσεις, είτε είναι ο υπερπληθυσμός που ταλαιπωρεί το όλο σύστημα, είτε πρόκειται για τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Αναμφίβολα, θα είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι, όταν θα ανεγερθούν οι νέες φυλακές ανηλίκων με ευρωπαϊκές προδιαγραφές το 2026, με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, και φυσικά εκτός του χώρου των Κεντρικών Φυλακών που βρίσκονται σήμερα».

Σύμφωνα με τον κύριο Φιλιππίδη, τα ξεχωριστά προγράμματα που υπάρχουν σήμερα για τους νεαρούς κρατούμενους, παρέχονται σε αυτούς χωρίς καν να προνοούνται στην Εθνική Νομοθεσία ή στους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς.

Δείτε το ρεπορτάζ: 

Send this to a friend