Μεταναστευτικό: «Μειώθηκαν οι ροές από κατεχόμενα – Αδυναμία στη φύλαξη συνόρων»
Θέσεις και προτάσεις του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου, παρουσιάστηκαν σε διάσκεψη τύπου για το έργο του Ινστιτούτου για το 2022 με 2023.
Στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε το Ινστιτούτο, διαπίστωσε πρόοδο στην μεταναστευτική πολιτική του κράτους αλλά και αρκετά κενά τα οποία χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Η πρόσληψη συνοριοφυλάκων βελτίωσε την κατάσταση ωστόσο αναδείχθηκε η ανάγκη για καλύτερη επιτήρηση των θαλάσσιων οδών.
Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέας Μορφίτης, ανέφερε ότι μπήκε κάποια τάξη ως εκ της πρόσληψης των συνοριοφυλάκων και άλλων παράλληλων στοιχείων εξου και μετατοπίσθηκε το βάρος των εισροών στα θαλάσσια σύνορα.
Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στις μεταναστευτικές ροές από την Συρία, όπου υπάρχουν μεν ασφαλής περιοχές αλλά δεν έχουν ακόμη αποχαρακτηριστεί ως επικίνδυνες. «Υπάρχουν 700 φάκελοι των Σύριων οι οποίοι χρήζουν αναθεώρησης. Διότι προέρχονται από ασφαλείς περιοχές. Έρχονται, επιστρέφουν στη χώρα τους, κάνουν αυτό τον τουρισμό και υπάρχει εισήγηση δεν ξέρω από ποιον υπουργό να επαν-ανοίξουν αυτοί οι φάκελοι», ανέφερε ο κ. Μορφίτης.
Υπάρχει αδυναμία τόσο ως προς την φύλαξη των συνόρων όσο και στον εντοπισμό των παράτυπων μεταναστών που διαμένουν στην Κύπρο διαπίστωσε το Ινστιτούτο καλώντας την Κυβέρνηση να εντείνει τους ελέγχους. «Εάν ένας παράτυπος μετανάστης έχει το δικαίωμα να έρθει στην Κύπρο, από αφύλακτα σύνορα ή από αδυναμία φύλαξης των συνόρων μας είναι το 50% του ελκυστικού παράγοντα το άλλο 50% είναι η δυνατότητα του να βρει παράτυπη εργασία», είπε.
Όπως δήλωσε ο Ανδρέας Μορφίτης το Δημογραφικό και το Μεταναστευτικό είναι αλληλένδετα και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως ενιαίο πρόβλημα.
Πηγή: Sigmalive