Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΥΠΕΣ: Θα εφαρμόσουμε στο απόλυτο τη νομοθεσία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
ΥΠΕΣ: Θα εφαρμόσουμε στο απόλυτο τη νομοθεσία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

ΥΠΕΣ: Θα εφαρμόσουμε στο απόλυτο τη νομοθεσία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

 

 

Είμαστε προσηλωμένοι και θα εφαρμόσουμε στο απόλυτο τη νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου προσθέτοντας πως όποια προβλήματα προκύψουν στην πορεία με καλή θέληση θα επιλυθούν προς όφελος του δημότη.

Σε δηλώσεις στα Λεύκαρα κατά τη διάρκεια επίσκεψης με τον Πρόεδρο της Γερμανίας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι «από την αρχή που αναλάβαμε έχουμε εντοπίσει αυτά τα προβλήματα και τα έχουμε αναφέρει πολλές φορές» τόσο ο ίδιος προσωπικά στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και σε δημόσιες του παρεμβάσεις.

Άρα, πρόσθεσε, «αυτό που λέγεται ‘γιατί αναδείχτηκε αυτό το θέμα τώρα’ δεν ισχύει, αφού εδώ και μήνες αναφέρουμε τα συγκεκριμένα προβλήματα που εμείς εντοπίσαμε στις νομοθεσίες».

 

Για παράδειγμα, ανέφερε, «το γεγονός ότι οι συνενώσεις των Δήμων έγιναν χωρίς σε κάποιες περιπτώσεις να ληφθούν υπόψη τα γεωγραφικά, οικονομικά κυρίως και δημογραφικά δεδομένα, αυτό δημιουργεί πρόβλημα, με την έννοια ότι κάποιοι Δήμοι δε θα μπορούν να προσφέρουν τις ίδιες Υπηρεσίες και να έχουν τα ίδια οφέλη από τη μεταρρύθμιση, άρα δε θα είναι το ίδιο βιώσιμοι όπως άλλοι Δήμοι».

Αφού είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα το ανέφερε εδώ και μήνες και δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει, ο κ. Ιωάννου διερωτήθηκε «γιατί όλη αυτή η προσπάθεια τις τελευταίες μέρες δεν είχαμε πει κάτι καινούργιο».

«Μας προβληματίζει επιπλέον και ο υπερβολικός αριθμός των αντιδημάρχων, η αντιμισθία των αντιδημάρχων, η δυσλειτουργία που θα προκαλέσει η απόφαση για εκλογή του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού, ενώ δεν ήταν αυτή η πρόνοια ευθύς εξαρχής», σημείωσε.

Έχουμε αναλύσει πολλές φορές αυτά τα προβλήματα, επανέλαβε, προσθέτοντας πως «εμείς θέλουμε να είμαστε έντιμοι και ειλικρινείς απέναντι στον κόσμο».

«Οφείλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα προβλήματα, οφείλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι κάποιοι δημότες δεν θα έχουν τα ίδια οφέλη από τη μεταρρύθμιση όπως άλλους, αλλά επίσης σίγουρα η νομοθεσία όπως ψηφίστηκε δεν είναι το ιδεατό, αλλά είναι πολύ καλύτερο από το μοντέλο», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε, όπως είπε, για άλλη μια φορά «αυτό που λέμε όλο αυτό το διάστημα, ότι εμείς είμαστε προσηλωμένοι στην προσπάθεια υλοποίησης της μεταρρύθμισης, θα εφαρμόσουμε στο απόλυτο τη νομοθεσία όπως αυτή έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και είμαστε στη διάθεση της νομοθετικής εξουσίας».

Σημείωσε επίσης ότι έχει ήδη μιλήσει με τον Άριστο Δαμιανού Πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, με τον οποίο όπως είπε ο κ. Ιωάννου, έχει «μια εξαιρετική συνεργασία», θα συναντηθούν  τις επόμενες μέρες και θα δούμε τα ζητήματα και τα προβλήματα που υπάρχουν.

Ανέφερε ακόμα ότι «υπάρχει η διάθεση από τη Βουλή», σημείωσε πως τώρα δεν μπορεί καλώς ή κακώς να γίνουν οποιεσδήποτε αλλαγές και πρόσθεσε ότι «δοκιμάσαμε πέρσι τον Μάϊο να κάνουμε κάποιες αλλαγές, αλλά δεν έγινε αποδεκτό από κάποια κόμματα, όχι από όλα τα κόμματα». Άρα, είπε, «και αυτό που καταλογίζουν της κυβέρνησης ότι δεν έκανε κάτι, κάναμε ενέργειες, είναι καταγεγραμμένο αυτό», προσθέοντας ωστόσο ότι «αυτά ανήκουν στο παρελθόν».

Όπως είπε ο Υπουργός «εμείς είμαστε εδώ, προσηλωμένοι, να εφαρμόσουμε το νόμο, ό, τι προβλήματα προκύψουν στην πορεία μετά τις εκλογές, με καλή θέληση να τα επιλύσουμε, προς όφελος του δημότη».

«Στο τέλος της ημέρας όλοι εργαζόμαστε και κοινό στόχο έχουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών», σημείωσε.

Ανέφερε ακόμα ότι «η υλοποίηση της μεταρρύθμισης, όπως αυτή ψηφίστηκε, βρίσκεται στα χέρια των τοπικών αρχών, δηλαδή είναι οι ίδιοι οι Δήμαρχοι που καλούνται να την υλοποιήσουν, δεν είναι το Υπουργείο Εσωτερικών που καλείται αυτή τη στιγμή να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση. Τα προσωρινά συμβούλια, όπως έχουν διαμορφωθεί, αποτελούνται από Δημάρχους και έχει εντοπιστεί ότι κάποια είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο, κάποια όχι».

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «αδιανόητο ότι τέσσερις μήνες πριν την εφαρμογή της νομοθεσίας, μόνο το προσωρινό Συμβούλιο Λευκωσίας να έχει εξεύρει χώρο στέγασης που θα στεγαστούν οι επαρχιακοί Οργανισμοί». Εξήγησε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών «δεν έχει τα εργαλεία να επιβάλει κάτι, δεν μπορώ να επιβληθώ  σαν Υπουργός Εσωτερικών, σε ένα προσωρινό Συμβούλιο να ενοικιάσει κάτι».

Αυτό το θέμα συνέχισε ο κ. Ιωάννου, επαφίεται στους ίδιους και σημείωσε πως «ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών είναι συντονιστικός, υποστηρικτικός, είμαστε δίπλα στις δημοτικές αρχές, δίπλα στους Δημάρχους να τους βοηθήσουμε, είτε αυτό αφορά τον Ευαγόρα, που και εκεί μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα που αφορά τα οργανογράμματα, είτε αφορά τους προϋπολογισμούς τους».

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε για τις τοπικές αρχές «πρέπει να ανεβάσουμε στροφές». «Εμείς είμαστε εδώ να τους βοηθήσουμε γιατί στο τέλος της ημέρας πρέπει να ξεκινήσει αυτή η μεταρρύθμιση με τα λιγότερο δυνατά προβλήματα», ανέφερε.

«Έχουμε ξανακάνει μεταρρυθμίσεις», είπε, και έδωσε το παράδειγμα του ΓεΣΥ. Τότε, συνέχισε, «όλοι κινδυνολογούσαν για το ΓεΣΥ, τρεις μήνες πριν ξεκινήσει δεν είχαμε καν ένα παιδίατρο στο ΓεΣΥ, ξεκίνησε με δεδομένα προβλήματα, τα βελτιώσαμε και βλέπουμε τώρα τα οφέλη που υπάρχουν».

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει η πιθανότητα όταν τεθεί σε εφαρμογή η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάποιοι Δήμοι να μην επιβιώσουν, ο Υπουργός απάντησε ότι «κακώς μεταφέρθηκε ότι κάποιοι Δήμοι δεν θα επιβιώσουν δεν θα έχουν τα οφέλη της μεταρρύθμισης. Για παράδειγμα κάποιοι Δήμοι που έχουν μείνει με τα ίδια δημογραφικά δεδομένα ή απειροελάχιστη βελτίωση αύξηση του πληθυσμού όπως υπάρχει τώρα, θα δουλεύουνε με τα ίδια δεδομένα που δουλεύουν τώρα και άρα δεν θα έχουν τα οφέλη της μεταρρύθμισης».

Τη μεταρρύθμιση συνέχισε «την κάνουμε για να συνενωθούν Δήμοι μέσω των συνενώσεων, να αυξηθεί ο πληθυσμός, να υπάρχουν οικονομίες κλίμακας».

«Όταν κάποιος Δήμος μένει μικρός σε μέγεθος, δεν θα υπάρχουν οικονομίες κλίμακας και άρα οι δημότες του δεν θα επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της μεταρρύθμισης και δεν θα είναι βιώσιμοι μέσα στα πλαίσια της μεταρρύθμισης», κατέληξε.

Send this to a friend