Βαφεάδης: Σε λιγότερο από 3 χρόνια το σύστημα απενεργοποίησης κινητών σε Φυλακές
Απενεργοποίηση κινητών στις Φυλακες. Μια ιστορία που πάει πίσω και μια… κολόνια που κρατάει χρόνια.
Για το θέμα της αδυναμίας εγκατάστασης ενός λειτουργικού συστήματος απενεργοποίησης κινητών στο σωφρονιστικό μας ίδρυμα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, όντας φιλοξενούμενος στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση.
Όπως είπε ο κ. Βαφεάδης, το θέμα της εγκατάστασης συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές είναι ένα θέμα που χειρίζονται τρία Υπουργεία και που έχει απασχολήσει πολύ την Κυβέρνηση, αφού απέτυχε η προηγούμενη σύμβαση, κάτι που ήταν «ξεκάθαρα μία αστοχία της ανάδοχου εταιρείας να προμηθεύσει εξοπλισμό που να μπορεί να αντεπεξέλθει στις συχνότητες που θα έπρεπε να αντεπεξέλθει».
Συνεπώς, όπως εξήγησε, το όλο θέμα πηρέ χρόνο γιατί έπρεπε να βεβαιωθούμε για το σύστημα που θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις παρούσες ανάγκες, και την ίδια ώρα, να βρεθούν εταιρείες που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε έναν νέο διαγωνισμό.
Πλέον , είπε ο Υπουργός, έχουν εντοπιστεί και τα δύο αυτά προαπαιτούμενα, και αναμένεται «από μέρα σε μέρα να δοθούν οι προδιαγραφές, να μεταφερθούν οι προδιαγραφές αυτές στις Ηλεκτρομηχανολογικές Υπηρεσίες, ώστε να μπορεί να γίνει ο διαγωνισμός».
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη, είναι να εγκρίνει τη διενέργεια του εν λόγω διαγωνισμού το Υπουργικό Συμβούλιο, να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και να ακολουθήσει εν συνεχεία η πραγματοποίηση του διαγωνισμού για να επιλεχθεί ο κατάλληλος ανάδοχος.
Σε σχέση με τον χρόνο που θα χρειαστεί για να γίνουν όλα αυτά, ο Υπουργός είπε πως η διαδικασία της προκήρυξης κρατάει ένα εξάμηνο και περίπου ένα χρόνο η διαδικασία του διαγωνισμού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκτίμηση του κ. Βαφεάδη είναι ότι το όλο σύστημα θα είναι σε θέση να εγκατασταθεί στις Κεντρικές πριν την πάροδο τριετίας.
Άλλωστε, θα πρέπει να συνυπολογίζουμε όπως είπε και το ιδιαίτερο της περιοχής που βρίσκεται το σωφρονιστικό ίδρυμα, όπου είναι μία κατοικημένη περιοχή και συνεπώς, το όποιο σύστημα εγκατασταθεί δεν θα πρέπει να παρεμβάλλεται στο σήμα περιοίκων και κατοικιών.
Για την προηγούμενη εταιρεία που ανέλαβε ανεπιτυχώς το έργο, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι το Κράτος είχε πληρώσει έναντι, γιατί η υλοποίηση ήταν σε δύο φάσεις, με την πρώτη που αφορούσε το 3G να επιτυγχάνει και τη δεύτερη για το 4G να αποτυγχάνει. Η υπόθεση πλέον είναι στα δικαστήρια, όπως διευκρίνισε.
Πηγή: alphanews