ΠτΔ: Πολύ ουσιαστικές οι συναντήσεις με την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ
Είναι πολύ ουσιαστικές οι συναντήσεις με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) για το Κυπριακό, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο πρωταθλητής Παύλος Κοντίδης, στη Λεμεσό, κληθείς να αναφερθεί στη σημερινή δεύτερη συνάντησή του με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ κα Maria Angela Holguin και ερωτηθείς κατά πόσο στη συζήτηση τους άγγιξαν θέματα ουσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Συζητήσαμε ουσία. Ήταν μια πάρα πολύ καλή συνάντηση, ήμασταν οι δυο μας, σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης και στην παρούσα φάση εκείνο που μετρά είναι λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά. Θεωρώ ότι η προσωπική απεσταλμένη βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, θεωρώ ότι μπορεί να μας βοηθήσει στον μοναδικό στόχο που έχουμε: να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Και θα έχει τη στήριξή μου σε αυτή την προσπάθεια».
Ερωτηθείς αν ζήτησε κάτι από την κα Holguin ή αυτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κα Holguin δήλωσε ότι είναι πολύ ενθαρρυμένη από όσα έχει ακούσει στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Mου ανέφερε αυτά που έχει πει δημόσια, μου τα έχει αναφέρει κι εμένα. Της τα είχα πει και στην πρώτη μας συνάντηση, ότι ο κυπριακός λαός, η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, επιθυμούν την επανένωση της πατρίδας μας.
Χαίρομαι που το ανέφερε και δημόσια, μου το ανέφερε και στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχαμε. Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτά. Μπήκαμε και στην ουσία, ανταλλάξαμε απόψεις, πώς μπορούμε να πετύχουμε το συντομότερο τον ένα και μοναδικό στόχο που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών».
Ερωτηθείς αν η κα Holguin ζητά κάτι από τους δύο ηγέτες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «στο πλαίσιο των συζητήσεων γίνεται ανταλλαγή απόψεων επί πολλών θεμάτων.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Κυπριακό δεν θα το λύσουμε ή δεν θα πετύχουμε τον στόχο στην παρούσα φάση, της επανέναρξης των συνομιλιών, μέσα από δημόσιες δηλώσεις. Γι’ αυτό είπα προηγουμένως, το είπε και η ίδια πολύ εύστοχα την πρώτη μέρα: Αυτή τη στιγμή, περισσότερη δουλειά και λιγότερες δηλώσεις.
Όταν πρέπει κάτι να λεχθεί δημόσια να είστε σίγουροι ότι θα το πράξουμε. Αλλά συμφωνώ απόλυτα με αυτό που προανέφερε μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης που είχαμε».
Σε ερώτηση αν θα ξανασυναντηθεί με την κα Holguin πριν την αναχώρηση της από την Κύπρο την προσεχή Κυριακή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Eίμαι στη διάθεση της, της το έχω αναφέρει. Θα έχει κάποια ταξίδια τώρα, στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στη Βρετανία, στις Βρυξέλλες, στις ΗΠΑ και όταν θα είναι πίσω στην Κύπρο σίγουρα θα ξαναβρεθούμε».
Ερωτηθείς αν η κα Holguin θα μεταφέρει κάποια μηνύματα από τον ίδιο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Σίγουρα θα μεταφέρει κάποια μηνύματα. Συζήτηση κάνουμε, δεν είναι εθιμοτυπικές οι συναντήσεις μας, είναι ουσιαστικές. Αγγίζουμε θέματα διαδικασίας, θέματα ουσίας, θέματα στα οποία υπήρξε διαφωνία και το πώς μπορούν αυτές οι διαφωνίες να αντιμετωπιστούν. Είναι ουσιαστικές, πολύ ουσιαστικές συναντήσεις».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ersin Tatar επιμένει στις θέσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «H απάντηση στον κ. Tatar, όπως είπα και προχθές βράδυ, είναι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Εξάλλου, αναφερόμενος στην εκδήλωση, στην οποία παρευρίσκεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Eίμαι εδώ, διότι θέλω να τιμήσω τον Παύλο Κοντιδη, ο οποίος όχι μόνο μας κάνει περήφανους στο εξωτερικό –προέρχομαι από το Υπουργείο Εξωτερικών– αλλά είναι για μας ο καλύτερος πρεσβευτής στο εξωτερικό.
Δεν είμαι, όμως, εδώ για τις αθλητικές του επιδόσεις. Είμαι εδώ γιατί, αξιοποιώντας όλα αυτά που πέτυχε με κόπο, με μόχθο, τίποτα δεν του χαρίστηκε, έρχεται τα τελευταία χρόνια να βοηθήσει νεαρότερους αθλητές, να τους ενισχύσει οικονομικά και ηθικά, και θεωρώ ελάχιστη υποχρέωση μου ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να είμαι εδώ, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης της δουλειάς που κάνει».