Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Στην ΜΕΘ του Μακάρειου Νοσοκομείου τρία παιδάκια μεταναστών
Στην ΜΕΘ του Μακάρειου Νοσοκομείου τρία παιδάκια μεταναστών

Στην ΜΕΘ του Μακάρειου Νοσοκομείου τρία παιδάκια μεταναστών

 

 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Τρία παιδάκια, που επέβαιναν της ξύλινης βάρκας η οποία εντοπίστηκε γεμάτη μετανάστες τα ξημερώματα της Τετάρτης (24/1) ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο, νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων του Μακάρειου Νοσοκομείου. Η εισαγωγή του τρίτου παιδιού στην ΜΕΘ έγινε το βράδυ της Πέμπτης (25/1) από το Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα. Πρόκειται για οκτάχρονο παιδί με χρόνιο νόσημα, η κατάσταση του οποίου επιδεινώθηκε κάπως, γι’ αυτόκρίθηκε πως θα ήταν καλύτερα να έχει μια πιο στενή παρακολούθηση κι εξιδεικευμένη θεραπεία.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου είπε ότι η κατάσταση των παιδιών που νοσηλεύονται στην ΜΕΘ του Μακάρειου Νοσοκομείου είναι κρίσιμη και πως θα πρέπει να περάσουν 48-72 ώρες προκειμένου οι θεράποντες γιατροί να είναι σε θέση να βγάλουν πιο ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της υγείας τους. Και τούτο, όπως εξήγησε, διότι καμιά φορά υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, τους οποίους κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει. «Τα παιδιά εκτέθηκαν σε άθλιες συνθήκες και υπέστησαν ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Βίωσαν άσχημες καταστάσεις και κακουχίες. Η κατάστασή τους είναι αρκετά δύσκολη και λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπεία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι βρίσκονται σε καλά χεριά», πρόσθεσε.

 

Την ίδια ώρα, ακόμα δύο παιδάκια που επέβαιναν της ίδιας βάρκας εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Σύμφωνα με τον κ.Χαριλάου, με βάση την κλινική τους κατάσταση, προς το παρών δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Η κατάστασή τους, όμως, είναι σοβαρή και αξιολογείται συνεχώς.

Όσον αφορά τους γονείς του κοριτσιού που έσβησε το πρωί της Πέμπτης (25/1) στο Μακάρειο Νοσοκομείο, έχουν επισκεφθεί το νεκρό παιδί τους και πλέον βρίσκονται δίπλα στο άλλο κοριτσάκι τους, ηλικίας 5 χρόνων, που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Όπως έγινε γνωστό, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών, η κηδεία του τρίχρονου κοριτσιού θα γίνει με έξοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ξύλινη βάρκα με 60 Σύρους μετανάστες ξεκίνησε το μοιραίο ταξίδι στις 18 Ιανουαρίου από τον Λίβανο, αλλά καθοδόν υπέστη μηχανική βλάβη. Ενήλικες και μικρά παιδάκια εντοπίστηκαν σε άθλια κατάσταση, στοιβαγμένοι σ’ ένα σκάφος μήκους μόλις οκτώ μέτρων, χωρίς νερό και τροφή. Κάποια παιδιά ήταν λιπόθυμα κι εξαθλιωμένα λόγω των πολύ άσχημων συνθηκών που βίωσαν για μια ολόκληρη εβδομάδα στη θάλασσα.

Τέσσερις ενήλικες εντοπίστηκαν με σοβαρά κατάγματα στα άκρα και νοσηλεύονται και αυτοί σε νοσοκομεία. Ο 47χρονος πλοηγός της βάρκας, επίσης από τη Συρία, τελεί υπό οκταήμερη κράτηση με διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου και είναι αντιμέτωπος με πολύ σοβαρές κατηγορίες που επισύρουν πολυετείς ποινές φυλάκισης.

Send this to a friend