Την πρόθεσή τους να συμβάλουν ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές εξέφρασαν την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Λευκωσία το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο για να ξεκινήσει τη θεσμική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον χαιρετισμό του, ανέφερε ότι τη Δευτέρα, στην παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης για το 2024, μεταξύ άλλων, θα ανακοινώσει δύο δράσεις της εκτελεστικής εξουσίας που αποσκοπούν να ενισχύσουν τη συμμετοχή των νέων στις εκλογικές διαδικασίες. Εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη συνεργασία της νομοθετικής εξουσίας, αυτές θα εφαρμοστούν εντός του 2024 και αν είναι εφικτό πριν τις εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου.
«Είναι μια απόφαση που έχουμε λάβει, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη οι νέοι μας να συμμετέχουν περισσότερο στα κοινά της πατρίδας μας» είπε.
Εξάλλου, είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο πιο σημαντικός θεσμός της ΕΕ, ο μόνος θεσμός στον οποίο υπάρχει απευθείας ανάδειξη από τους Ευρωπαίους πολίτες, κάτι που οδηγεί σταδιακά στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του.
Απευθυνόμενος στον επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο, Ανδρέα Κεττή, διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία θα είναι αρωγός στην προσπάθεια για ενίσχυση της συμμετοχής, «έτσι ώστε να έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής στις προσεχείς Ευρωεκλογές», είπε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε, ακόμα, ότι «χρειάστηκαν κάποια χρόνια για να αντιληφθούμε τη σπουδαιότητα η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα μικρό υπό κατοχή κράτος, να είναι μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας».
Επισήμανε ακόμη ότι «ήδη έχουμε αρχίσει τις προετοιμασίες για τη δεύτερη κυπριακή προεδρία της ΕΕ το 2026» σημειώνοντας ότι θα δοθεί η ευκαιρία «να αντιληφθούμε ακόμη περισσότερο τη σημασία της ΕΕ για την Κύπρο, το πώς η ΕΕ επηρεάζει την καθημερινότητα μας, στο πώς η ΕΕ μπορεί να μας βοηθήσει ουσιαστικά για να πετύχουμε την υπ΄ αριθμόν ένα προτεραιότητα μας, τον τερματισμό της κατοχής και της επανένωση πατρίδας».
Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, που ήταν η πρώτη αμέσως μετά την εκλογή του, σημειώνοντας ότι ακολούθησε η πρόσκληση να προσφωνήσει την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε επαφή με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να επισκεφθεί την Κύπρο μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας – δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή των νέων – για να διοργανωθεί στην Κύπρο εκδήλωση για να αναδείξουμε τη σημασία της συμμετοχής στην ΕΕ», είπε.
Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ, και έχουμε ρόλο και λόγο σε αυτήν και στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους έξι «εξαιρετικούς Ευρωβουλευτές» όπως είπε, σημειώνοντας ότι οι Ευρωβουλευτές που θα προκύψουν από τις εκλογές του Ιουνίου θα είναι αυτοί που θα βρίσκονται στο Στρασβούργο και κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας. «Άρα, θα έχουν αυξημένες υποχρεώσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2026», σημείωσε.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, είπε ότι «θέλουμε τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά» και ότι «σε αυτή την εκστρατεία θα μας έχετε δίπλα σας, αρωγούς», γιατί, όπως σημείωσε, πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, ούτε η δημοκρατία στην οποία ζούμε, ούτε και η ΕΕ, αν δεν την προστατέψουμε.
Δυστυχώς, είπε, φαίνεται ότι επιστρέφουμε πίσω σε εποχές από τις οποίες δεν παραδειγματιστήκαμε όπως έπρεπε. Ανέφερε ότι στο παρελθόν εξηγούσαμε τη σημαντικότητα της θέσπισης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ότι αφήσαμε πίσω μας δύο παγκοσμίους πολέμους και τώρα πρέπει να επενδύσουμε στην ειρήνη, στην ασφάλεια, στον διάλογο και στη διπλωματία.
«Δεν πίστευα ποτέ ότι σήμερα θα καλούμουν να διαχειριστώ, ή να επιχειρηματολογήσω για μια ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια, για όλα αυτά που συνεχίζουν να συμβαίνουν στην καρδιά της Ευρώπης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αυτά που συνεχίζουν να συμβαίνουν στην Κύπρο εν έτει 2024 που δεν έχει επανενωθεί ο τόπος μας, αυτά που επισυμβαίνουν λίγο παραδίπλα στη Γάζα», ανέφερε.
Όλα αυτά, πρόσθεσε, πρέπει να μας πεισμώσουν να επενδύσουμε στην ειρήνη και τη δημοκρατία, καθώς, πρόσθεσε, χωρίς αυτή δεν μπορούμε ούτε να διασφαλίσουμε τους θεσμούς τους οποίους εκπροσωπούμε, ούτε να έχουμε μέλλον, κυρίως γι’ αυτά τα νέα παιδιά στα οποία ανήκει το αύριο.
Εξάλλου, σημείωσε ότι οι δράσεις του Γραφείου του ΕΚ που αφορούν τους νέους πρέπει να συνεχιστούν και να ενισχυθούν, καθώς οι νέοι «διψούν» να γνωρίσουν τι ακριβώς σημαίνει Ευρώπη, ποια είναι τα οφέλη της, πώς μας αφορά, όπως είπε.
Κάλεσε το κοινό να αναλογιστεί πού θα βρισκόταν η Κύπρος αν σήμερα, εν έτει 2024, σε ένα πολύ δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον, ήταν εκτός της ΕΕ, χωρίς τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής με όλα τα οφέλη που έχουμε αποκομίσει εδώ και 20 χρόνια.
«Χρειάζεται αυτή την προοπτική να τη διασφαλίσουμε. Να απαντήσουμε με περισσότερη δημοκρατία, με περισσότερη Ευρώπη. Να εντοπίσουμε κενά και αδυναμίες και έτσι να βελτιστοποιήσουμε, ισχυροποιώντας και την παρουσία της ΚΔ στην καρδιά της ΕΕ», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει ενισχυμένο ρόλο και ενισχυμένη φωνή μέσα και από την εξαιρετική δράση των Ευρωβουλευτών της στο ΕΚ και μέσα από τη συμμετοχή θεσμικά και της Βουλής των Αντιπροσώπων στους θεσμούς στους οποίους συμμετέχουμε.