Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Παραλίγο θαλάσσια τραγωδία στ’ ανοικτά του Κάβο Γκρέκο – Τέσσερις ενήλικες βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας
Παραλίγο θαλάσσια τραγωδία στ’ ανοικτά του Κάβο Γκρέκο – Τέσσερις ενήλικες βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας

Παραλίγο θαλάσσια τραγωδία στ’ ανοικτά του Κάβο Γκρέκο – Τέσσερις ενήλικες βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Τουλάχιστον εννέα Σύροι μετανάστες, μεταξύ των οποίων έξι μικρά παιδιά, που ήταν λιπόθυμοι, αφυδατωμένοι και σε άσχημη κατάσταση μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε νοσοκομεία, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ).

Τρία παιδάκια νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης του Μακάρειου Νοσοκομείου. Οι μετανάστες επέβαιναν βάρκας που ταξίδευε ανοικτά του Κάβο Γκρέκο και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν για έξι ολόκληρες μέρες στη θάλασσα…

 

Ανακοίνωση του ΚΣΕΔ αναφέρει ότι γύρω στις 4.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης (24/1), λήφθηκε πληροφορία από το εμπορικό πλοίο «ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ», το οποίο έπλεε σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων ανατολικά του Κάβο Γκρέκο, για εντοπισμό μικρής ξύλινης βάρκας στην οποία επέβαιναν περίπου 60 άτομα.

Το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας – Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ», κινητοποιώντας άμεσα σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, το οποίο παρέλαβε όλα τα άτομα, και τα μετέφερε με ασφάλεια στη μαρίνα Αγίας Νάπας. Κατά την παραλαβή των μεταναστών, διαπιστώθηκε ότι ορισμένα μικρά παιδιά κι ένας ενήλικας άντρας βρίσκονταν σε λιπόθυμη κατάσταση, ενώ κάποια άλλα άτομα έφεραν κατάγματα στα κάτω άκρα.

Το πλήρωμα του σκάφους της λιμενικής παρέσχε τις πρώτες βοήθειες στα άτομα αυτά, ενώ την ίδια ώρα κινητοποιήθηκαν ακόμα ένα σκάφος της λιμενικής, ένα ελικόπτερο του Αρχηγείου Αστυνομίας κι ένα ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς, τα οποία μετέφεραν τους κρίσιμα ασθενείς και τραυματίες στα Νοσοκομεία Αμμοχώστου και Λευκωσίας με τη συνοδεία εξειδικευμένων νοσηλευτών από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων του ΟΚΥΠΥ.

Τα υπόλοιπα άτομα παραλήφθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας κι έτυχαν της απαραίτητης περίθαλψης. Όπως διαπιστώθηκε, το σκάφος απέπλευσε από τον Λίβανο στις 18 Ιανουαρίου.

Δήλωση ΥΠΕΣ

——————-

Σε γραπτή του δήλωση ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου αναφέρει ότι η άφιξη σκάφους με 60 Σύρους μετανάστες, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν σε άσχημη κατάσταση, αποτελεί δυστυχώς απόδειξη για όσα κατ’ επανάληψη έχει θίξει η Κυπριακή Δημοκρατία για τον κίνδυνο που διατρέχουν ανθρώπινες ζωές σε ακατάλληλες βάρκες, θύματα συνήθως των κυκλωμάτων διακινητών.

Πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση έχει θέσει επιτακτικά, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, την ανάγκη όπως η Ε.Ε. αναλάβει δράση, με τη σύσταση κλιμακίου της Europol, των Αρχών του Λιβάνου και της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας Κύπρου, για επιτήρηση των συνόρων στο Λίβανο.

«Στο ίδιο πλαίσιο εμπίπτει και η πρωτοβουλία μας για επαναξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του καθεστώτος της Συρίας, στη βάση των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα. Το θέμα αυτό προτίθεμαι να επαναφέρω στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες», υπογραμμίζει ο κ.Ιωάννου.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, με ανθρωπιστική διάσταση, επισημαίνοντας πως κάθε ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και πρέπει να προστατεύεται.

Τέσσερις ενήλικες  μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας:

Δύο με κατάγματα στα κάτω άκρα
Ένας με κοιλιακό άλγος
Ένας με υποθερμία

 

Send this to a friend