Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας το κατασκευαστικό συμβόλαιο για το καινούργιο δημοτικό μέλαθρο ευγηρίας, το οποίο θα ανεγερθεί στο χώρο όπου βρίσκεται το υφιστάμενο παρά την εκκλησία της Παναγίας Χρυσογαλακτούσας.

Οι εργασίες ξεκινούν άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 18 μήνες. Με την υπογραφή του συμβολαίου έγινε και η παρουσίαση των σχεδίων, τα οποία είναι εντυπωσιακά.

Ο Ανδρέας Βύρας δήλωσε ότι στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του μελάθρου, τα τροφεία θα είναι μειωμένα, ενδεχομένως και μηδενικά. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της επιχορήγησης των λειτουργικών εξόδων του ιδρύματος από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο το οποίο συγχρηματοδοτεί το έργο.

 

 

«Το μέλαθρο θα απευθύνεται σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν θα μπορούν να πληρώνουν για φιλοξενία σε ιδιωτικά και όπως πρόσθεσε η αίτηση του Δήμου Λάρνακας για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αφορά ποσό μεγαλύτερο από τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ που θα κοστίσει το νέο κτήριο, ούτως ώστε να επιδοτηθούν τα λειτουργικά έξοδα και συνεπώς να επιχορηγηθούν τα τροφεία.

Η κτηριακή εγκατάσταση θα περιλαμβάνει σύγχρονα συστήματα εισόδου και εξόδου για έλεγχο της διακίνησης των ηλικιωμένων και σύστημα ελέγχου της πρόσβασης με κάμερες.

 

Την οργή και αγανάκτηση των Δημοτικών Αρχών Λάρνακας προκαλεί η προδιαγραφόμενη, νέα καθυστέρηση στην μετακόμιση των υπηρεσιών του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) από το παλιό νοσοκομείο της πόλης στον δεύτερο όροφο της νέας πτέρυγας του γενικού νοσοκομείου.

Εξέλιξη που πιστεύεται ότι θα επιφέρει εκ νέου καθυστέρηση τόσο στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, όσο και στην έναρξη των έργων ανάπλασης του παλιού νοσοκομείου, το οποίο, ως γνωστό, προορίζεται να μετατραπεί σε νέο δημοτικό μέγαρο. Η μετακίνηση των υπηρεσιών του ΟΚΥπΥ τείνει να εξελιχθεί σε σήριαλ, αφού παρά τις τελευταίες δεσμεύσεις του Οργανισμού για μετακόμιση των υπηρεσιών τον ερχόμενο Ιούλιο, το χρονοδιάγραμμα φαίνεται πως έχει αλλάξει για πολλοστή φορά και πλέον μετατέθηκε για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο…

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λάρνακας ο λόγος της νέας παράτασης αφορά καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών διαμόρφωσης του δεύτερου ορόφου στην νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, όπου προγραμματίζεται η μεταφορά των υπηρεσιών του ΟΚΥπΥ. Το νέο κώλυμα έχει προκαλέσει την αντίδραση του Δήμου Λάρνακας, με τον Α. Βύρα να προειδοποιεί με τη λήψη δυναμικών μέτρων διαμαρτυρίας εάν δεν ξεκινήσουν το συντομότερο οι εργασίες στην νέα πτέρυγα.

Όπως μας ανέφερε ο δήμαρχος Λάρνακας «Είχα ενημερώσει τον ΟΚΥπΥ πως εάν δεν επιλύονταν τα θέματα για τα έργα στην νέα πτέρυγα θα ανακοινώναμε μέτρα αντίδρασης. Ο γενικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ Λάρνακας – Αμμοχώστου μας ανέφερε πως έχουν επιλυθεί τα θέματα που προέκυψαν και πως ο εργολάβος ξεκίνησε το εργοτάξιο. Ήδη άρχισαν εργασίες στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών και αναμένεται να ξεκινήσουν και στον δεύτερο όροφο. Μας είπαν ότι τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου θα μετακινηθούν οι υπηρεσίες.

Να σημειωθεί, ότι οι υπηρεσίες υγείας του ΟΚΥπΥ έπρεπε να είχαν μετακινηθεί από το παλαιό νοσοκομείο περί τα τέλη του 2022, ώστε εντός του 2023 να ξεκινούσαν οι εργασίες ανάπλασης του ιστορικού κτηρίου του παλιού νοσοκομείου, με προοπτική μέχρι το 2025 η Λάρνακα να είχε νέο δημοτικό μέγαρο. Ωστόσο, ο ΟΚΥπΥ μόλις τον περασμένο Ιούλιο προκήρυξε τον διαγωνισμό για την διαμόρφωση του δεύτερου ορόφου της νέας πτέρυγας, αλλάζοντας αρκετές φορές τα χρονοδιαγράμματα μετακίνησης των υπηρεσιών του.

 

 

Send this to a friend