Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Διακόπηκε λόγω διατάγματος η εκταφή για εντοπισμό οστών του ποιητή Β. Μιχαηλίδη
Διακόπηκε λόγω διατάγματος η εκταφή για εντοπισμό οστών του ποιητή Β. Μιχαηλίδη

Διακόπηκε λόγω διατάγματος η εκταφή για εντοπισμό οστών του ποιητή Β. Μιχαηλίδη

Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται η προσπάθεια εντοπισμού και ταυτοποίησης των οστών του εθνικού ποιητή της Κύπρου, Βασίλη Μιχαηλίδη, στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου Λεμεσού, καθώς η διαδικασία εκταφής, που ξεκίνησε το πρωί, διακόπηκε μετά τον εντοπισμό τριών σκελετών και στο πλαίσιο εφαρμογής σχετικού δικαστικού διατάγματος.

Το σχετικό διάταγμα που εξασφαλίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, στη βάση όρων που έθεσε η Μητρόπολη Λεμεσού, προνοεί ότι η διαδικασία δεν θα προχωρούσε εάν εντοπίζονταν περισσότεροι από δυο σκελετοί στον συγκεκριμένο ανώνυμο τάφο.

Η προσπάθεια για εντοπισμό των οστών του Βασίλη Μιχαηλίδη ξεκίνησε εδώ και χρόνια και στη βάση μαρτυρίων που εξασφαλίστηκαν από τον ιστοριοδίφη και ερευνητή Αριστείδη Κουδουνάρη και τον Χρήστο Ροτσίδη, σε σχέση με την τοποθεσία και την όψη του τάφου.

Σε δηλώσεις του στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού, Γιώργος Πετούσης, ανέφερε ότι ο εντοπισμός των οστών του εθνικού μας ποιητή αποτελεί έναν από τους στόχους της εταιρείας, «γιατί μας κατηγορούν στη Λεμεσό ότι τον αφήσαμε να πεθάνει στο πτωχοκομείο της πόλης και ότι χάσαμε τον τάφο του». «Είναι μια βαριά κατηγορία εναντίον της Λεμεσού, η οποία τον αγάπησε και στην οποίαν έζησε τα χρόνια της μεγάλης δημιουργίας του», συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Πετούσης, όταν πέθανε ο Βασίλης Μιχαηλίδης, το 1917, κηδεύτηκε με τιμές και με δαπάνη του Δήμου Λεμεσού, ωστόσο φαίνεται ότι δεν υπήρχε καμία επιγραφή του ονόματος του, με αποτέλεσμα το ακριβές σημείο ταφής του να χαθεί στο πέρασμα των χρόνων.

Σύμφωνα με την μαρτυρία του Αριστείδη Κουδουνάρη, συνέχισε, ο τάφος του Βασίλη Μιχαηλίδη βρισκόταν περίπου 15 μέτρα από την νότια είσοδο του κοιμητηρίου, με πελεκητές πέτρες και μεταλλικό σταυρό, ενώ παρόμοια περιγραφή έδωσε και ο Χρήστος Ροτσίδης, ο οποίος μικρός έπαιζε κρυφτό στο χώρο του κοιμητηρίου.

Η διαδικασία εκταφής ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, στην παρουσία συγγενών του Βασίλη Μιχαηλίδη και του Διευθυντή του Εργαστηρίου Δικανικής Γενετικής στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου Δρ. Μάριου Καριόλου, τον οποίον ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού ευχαρίστησε για την καθοδήγηση. Ευχαρίστησε, επίσης το Δήμο Λεμεσού για την βοήθεια στην εξασφάλιση του σχετικού διατάγματος και τον Δήμαρχο Νίκο Νικολαΐδη, ο οποίος επισκέφθηκε το χώρο και ενημερώθηκε για τις εργασίες.

Κατά τη διάρκεια της εκταφής εντοπίστηκαν τα οστά δυο σκελετών, που σύμφωνα με πληροφορίες ανήκουν σε γυναίκα και παιδί, ενώ η διαδικασία τερματίστηκε όταν εντοπίστηκε μέρος από τρίτο σκελετό.

Ως εκ τούτου, οι προσπάθειες για εντοπισμό και ταυτοποίηση των οστών του Βασίλη Μιχαηλίδη δεν μπορούν επί του παρόντος να καρποφορήσουν, ενώ σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους, δεν αποκλείεται να γίνει προσπάθεια για εξασφάλιση νέου δικαστικού διατάγματος, που θα επιτρέπει την συνέχιση της διαδικασίας.

Send this to a friend