Έρχεται Δημοτικό Μέλαθρο Ευγηρίας για χαμηλοσυνταξιούχους στη Λάρνακα (φώτο)
ΓΡΑΦΕΙΟ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Το πιο σύγχρονο γηροκομείο στην Κύπρο θέλει ν’ αποκτήσει ο Δήμος Λάρνακας. Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, υπέγραψε την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου το κατασκευαστικό συμβόλαιο με την εταιρεία «A.K.I Constructions Ltd», για το καινούργιο δημοτικό μέλαθρο ευγηρίας, το οποίο θα ανεγερθεί στο χώρο, όπου βρίσκεται το υφιστάμενο γηροκομείο (το οποίο θα κατεδαφιστεί), στην οδό Μελάθρου Ευγηρίας, παρά την εκκλησία της Παναγίας Χρυσογαλακτούσας.
Οι εργασίες ξεκινούν άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 18 μήνες. Με την υπογραφή του συμβολαίου έγινε και η παρουσίαση των σχεδίων, τα οποία είναι εντυπωσιακά και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εσωτερικό κήπο για απασχόληση των ηλικιωμένων με την κηπουρική, κομμωτήριο, κουρείο καθώς και υπερσύγχρονο σύστημα αντιμετώπισης παρεμβολών στα ακουστικά που φοράνε ορισμένοι ηλικιωμένοι από τα ηλεκτρονικά συστήματα του κτηρίου.
Ο κ.Βύρας δήλωσε ότι στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του μελάθρου, τα τροφεία θα είναι μειωμένα, ενδεχομένως και μηδενικά. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της επιχορήγησης των λειτουργικών εξόδων του ιδρύματος από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το οποίο συγχρηματοδοτεί το έργο.
«Το μέλαθρο θα απευθύνεται σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν θα μπορούν να πληρώνουν για φιλοξενία σε ιδιωτικά γηροκομεία», σημείωσε ο δήμαρχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι η αίτηση του Δήμου Λάρνακας για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αφορά ποσό μεγαλύτερο από τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ που θα κοστίσει το νέο κτήριο, ούτως ώστε να επιδοτηθούν τα λειτουργικά έξοδα και συνεπώς να επιχορηγηθούν τα τροφεία.
Τα σχέδια του νέο μελάθρου ευγηρίας παρουσίασε ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Νικολάου, εκ μέρους του αρχιτεκτονικού γραφείου «Andreas Nicolaou Architects and Designers», ο οποίος έκανε λόγο για το πιο σύγχρονο γηροκομείο σε ολόκληρη την Κύπρο.
Η κτηριακή εγκατάσταση θα περιλαμβάνει σύγχρονα συστήματα εισόδου και εξόδου για έλεγχο της διακίνησης των ηλικιωμένων και σύστημα ελέγχου της πρόσβασης με κάμερες. Στον πρώτο και δεύτερο όροφο έχουν σχεδιαστεί 22 διπλά και τέσσερα μονά δωμάτια δυναμικότητας φιλοξενίας συνολικά 48 ανθρώπων.