Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αποχετευτικό Κοκκινοχωρίων: Πολλά ασύνδετα σπίτια και υποστατικά και χαμηλή ροή λυμάτων
Αποχετευτικό Κοκκινοχωρίων: Πολλά ασύνδετα σπίτια και υποστατικά και χαμηλή ροή λυμάτων

Αποχετευτικό Κοκκινοχωρίων: Πολλά ασύνδετα σπίτια και υποστατικά και χαμηλή ροή λυμάτων

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Εκστρατεία ενημέρωσης των τοπικών αρχών και των κατοίκων, για τις υποχρεώσεις τους, μετά τη λειτουργία του Αποχετευτικού Συστήματος Κοκκινοχωρίων, ξεκίνησε το τοπικό συμβούλιο αποχετεύσεων.

Το σύστημα τέθηκε σε λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2024 με τη σύνδεση του Δάσους Άχνας και ακολούθησε η κοινότητα Ξυλοτύμπου την περασμένη Τετάρτη (10/1). Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνδεθεί η Ορμήδεια και μέχρι τον Φεβρουάριο θ’ ακολουθήσουν οι υπόλοιπες εφτά κοινότητες που συναποτελούν το σύμπλεγμα των Κοκκινοχωρίων.

 

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων, δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων στο Δασάκι Άχνας κι επιθεώρησε μαζί με τεχνοκράτες του Τμ. Αναπτύξεως Υδάτων και τον εργολάβο τη διαδικασία σύνδεσης υποστατικών στο δίκτυο, δήλωσε ότι τις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας του συστήματος η ροή λυμάτων είναι εξαιρετικά χαμηλή, γεγονός που καταδεικνύει ότι ακόμα δεν έχουν συνδεθεί όλα τα υποστατικά.

Η αύξηση της ροής είναι μεγάλης σημασίας για το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων, καθότι θα πρέπει ν’ ανέβει στους 500 τόνους λυμάτων την ημέρα, ώστε το τοπικό συμβούλιο να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στον εργολάβο που διαχειρίζεται το σύστημα.

Γι’ αυτό κι έχει αποφασιστεί η διενέργεια εκστρατείας ενημέρωσης των τοπικών αρχών και του κοινού, η οποία ξεκίνησε από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, μ’ ενημέρωση του Κ.Σ. Ξυλοτύμπου, ενώ στις 18 του μήνα, προγραμματίστηκε παγκοινοτική συγκέντρωση στο Δασάκι Άχνας. Με βάση τον προγραμματισμό που έγινε, μετά το Δασάκι Άχνας και την Ξυλοτύμπου, μέχρι το τέλος του μήνα θα συνδεθούν η Ορμήδεια, το Αυγόρου και η Αχερίτου – Βρυσούλες, ενώ τον Φεβρουάριο η Ξυλοφάγου, το Λιοπέτρι, το Φρέναρος, η Σωτήρα και η Δερύνεια.

Ο Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων ολοκληρώθηκε μετά από μεγάλη «μάχη» με τον χρόνο, ώστε να είναι έτοιμος εντός της προθεσμίας της 31ης Δεκεμβρίου 2023. Και τούτο, διότι μετά το πέρας της συγκεκριμένης ημερομηνίας η Κύπρος ήταν αντιμέτωπη με απώλεια ευρωπαϊκής χρηματοδότησης της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ, αφού υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην ανάθεση της σύμβασης κατασκευής του Βιολογικού Σταθμού, που χρειάστηκε περίπου έξι χρόνια για να τελεσφορήσει.

 

Στη Λάρνακα

——————-

Σε μια άλλη εξέλιξη, στη Λάρνακα το τοπικό συμβούλιο αποχετεύσεων (ΣΑΛ) προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την συντήρηση ασφαλτικού σκυροδέματος σε δρόμους της πόλης όπου έχουν εκτελεστεί (και ολοκληρωθεί) κατασκευαστικά έργα εγκατάστασης συστημάτων λυμάτων και όμβριων. Πρόκειται για εργασίες συντήρησης δρόμων κατά κύριο λόγο στις περιοχές Αγίων Αναργύρων, Αγίου Λαζάρου και Μητρόπολης. Η συνολική προϋπολογιζόμενη αξία του έργου θα πλησιάσει τα δυόμισι εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το ΣΑΛ. Οι εργασίες θα εκτελούνται τμηματικά και θα διαρκέσουν 24 μήνες.

 

Send this to a friend