Home ΛΑΡΝΑΚΑ «Δεύτερο σκάνδαλο Δρομολαξιάς» – Δέκα χρόνια οχληρίας στο περιβόητο Aero Center
«Δεύτερο σκάνδαλο Δρομολαξιάς» – Δέκα χρόνια οχληρίας στο περιβόητο Aero Center

«Δεύτερο σκάνδαλο Δρομολαξιάς» – Δέκα χρόνια οχληρίας στο περιβόητο Aero Center

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Μία δεκαετία μετά το περιβόητο σκάνδαλο της Δρομολαξιάς, θολό εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο, όσον αφορά την ολοκλήρωση και αξιοποίηση του ημιτελούς κι εγκαταλελειμμένου, όλα αυτά τα χρόνια, κτηρίου με την ονομασία Aero Center, για την αγορά του οποίου είχαν διαταχθεί ποινικές διώξεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την διεξαγωγή μιας από τις πιο πολύκροτες δίκες στα κυπριακά δικαστικά χρονικά (με πολιτικές προεκτάσεις), ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας.

Η εγκατάλειψη, από το 2014, του κτηρίου Aero Center, το οποίο βρίσκεται σε μια προνομιούχο τοποθεσία της Δρομολαξιάς, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας και τη θάλασσα, αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τα τελευταία χρόνια τις δημοτικές αρχές.

 

 

Και τούτο, διότι αντί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως προς όφελος της τοπικής οικονομίας, αφέθηκε στο έλεος του Θεού και έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη εστία οχληρίας και σε χώρο σύναξης παρανόμων (διακίνηση ναρκωτικών κτλ.)

Να σημειωθεί, ότι το τεμάχιο όπου ξεκίνησε η ανέγερση του υπό αναφορά κτηρίου ήταν τουρκοκυπριακό και αγοράστηκε από το Ταμείο Συντάξεων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ο δήμαρχος Δρομολαξιάς – Μενεού Κύπρος Ανδρονίκου απέστειλε τον περασμένο Ιούλιο επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, με την οποία τον ενημέρωνε ότι το Aero Center έχει αφεθεί χωρίς  μέτρα ασφαλείας και πως έχει μετατραπεί σε μια τεράστια εστία οχληρίας, προκαλώντας την έντονη δυσφορία των κατοίκων της περιοχής.

Στην επιστολή του, ο κ. Ανδρονίκου ανέφερε, επίσης, ότι ο οποιοσδήποτε εξοπλισμός υπήρχε στο κτήριο έχει κλαπεί ή καταστραφεί. Περαιτέρω, ο δήμαρχος σημείωνε ότι παρά τα επανειλημμένα διαβήματα που έγιναν προς την διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου Συντάξεων της ΑΤΗΚ, σε πρώην υπουργούς ακόμα και στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ολοκλήρωση του έργου, εντούτοις καμία απολύτως ανταπόκριση δεν υπήρξε.

Η απάντηση Κεραυνού

———————————
Στην απαντητική του επιστολή, ημερομηνίας 3 Ιανουαρίου 2024, ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον Κύπρο Ανδρονίκου πως αποτάθηκε για το θέμα αυτό στην διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου Συντάξεων της ΑΤΗΚ, από την οποία πληροφορήθηκε ότι το υπό αναφορά Ταμείο δεν έχει στο παρών στάδιο την κατοχή ή τον έλεγχο της οικοδομής, ούτε την πρόοδο των εργασιών στο κτήριο. Εξακολουθεί, ωστόσο, να διατηρεί άμεσο συμφέρον επί του ακινήτου και του περιεχομένου του ως ενυπόθηκος δανειστής.

Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο Μάκης Κεραυνός, επικαλούμενος πληροφόρηση από την διαχειριστική επιτροπή του Ταμείου Συντάξεων της ΑΤΗΚ, το ακίνητο Aero Center παραμένει εγγεγραμμένο κατά 7/10 στην εταιρεία Wadnic Traiding και κατά 3/10 σε φυσικό πρόσωπο και συγκεκριμένα στον Τουρκοκύπριο Μουσταφά Μουσταφά.

Περαιτέρω, το Ταμείο Συντάξεων της ΑΤΗΚ δεν μπορεί, στο παρών στάδιο, να παρέμβει για την ασφάλεια του χώρου, παρόλο που κάτι τέτοιο αποτελεί επιθυμία του. Τονίζεται, επίσης, πως αρχικά το Ταμείο είχε πρόθεση να προχωρήσει στην περίφραξη του ακινήτου, αλλά τελικά δεν προχώρησε στην υλοποίησή του έπειτα από συμβουλές που έλαβε από τους νομικούς του συμβούλους.

Ο Υπουργός Οικονομικών ενημερώνει, ακόμα, τον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού ότι το Ταμείο Συντάξεων της ΑΤΗΚ βρίσκεται σε δικαστική διαδικασία με τους νυν εγγεγραμμένους ιδιοκτήτες για ν’ ανακτήσει το ακίνητο. Ως εκ τούτου, πριν από την ολοκλήρωση της διαδικαστικής διαδικασίας, δεν μπορεί να γίνει κάτι.

Αναξιοποίητο «φιλέτο»

———————————-   

Το Aero Center περιλαμβάνει τέσσερα τριώροφα κτηριακά συγκροτήματα, υψηλών προδιαγραφών, τα οποία αφέθηκαν σε πολύ προχωρημένο στάδιο κατασκευής. Το τεμάχιο γης είχε χαρακτηριστεί «φιλέτο», εξού και η ΑΤΗΚ αποφάσισε, τότε, να ξοδέψει πέραν των 20 εκατομμυρίων ευρώ για να το αγοράσει και να το αξιοποιήσει.

«Αυτό που ζητούμε είναι επιτέλους να ξεκαθαρίσει η κυριότητα του ακινήτου, ν’ αρθεί η οχληρία που συνεχίζεται εδώ και δέκα χρόνια και ν’ αξιοποιηθεί το κτήριο προς όφελος όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της οικονομίας της ευρύτερης επαρχίας Λάρνακας», συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς – Μενεού.

Send this to a friend