Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η χρονιά της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας εκκλησιών Αθηένου
Η χρονιά της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας εκκλησιών Αθηένου

Η χρονιά της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας εκκλησιών Αθηένου

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Να ξεκινήσουν, επιτέλους, οι κατασκευαστικές εργασίες, για το μεγάλο έργο, που αφορά την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας εκκλησιών, έθεσε ως προτεραιότητα για το 2024 ο Δήμος Αθηένου.

Ο δήμαρχος Κυριάκος Καρεκλάς δήλωσε ότι πρόκειται για ένα έργο που έχει τροχοδρομηθεί προ πολλού, αλλά καθυστερεί παρόλο που, όπως είπε, είναι εγκριμένο ως πολεοδομικό και συμπεριλαμβάνεται στους κρατικούς προϋπολογισμούς από το 2022. «Αυτό το έργο, οι κάτοικοι Αθηένου το περιμένουν… σαν το Άγιο Φως.

 

Όταν ήμουν νεαρός άκουγα από τότε για την αναγκαιότητα ανάπλασης της κεντρικής πλατείας εκκλησιών. Πέρασαν τόσοι δήμαρχοι και ακόμα περιμένουμε να ξεκινήσει το έργο», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο κ. Καρεκλάς, ο οποίος συμπλήρωσε ότι με την υλοποίησή του θα ομορφύνει και θα εξωραϊστεί ο κεντρικός πυρήνας της ακριτικής πόλης. «Όλα είναι έτοιμα για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας εκκλησιών.

Τα κατασκευαστικά σχέδια ετοιμάστηκαν, η πολεοδομική και η οικοδομική άδεια έχουν εξασφαλιστεί, ενώ έτοιμοι είναι και οι όροι των προσφορών. Εδώ και αρκετό καιρό περιμένουμε την τελική έγκριση των όρων από το Τμήμα Πολεοδομίας. Πιέζουμε πολύ έτσι ώστε η έγκριση να δοθεί το συντομότερο.

Μόλις εγκριθούν οι όροι των προσφορών, ο Δήμος Αθηένου είναι έτοιμος να προκηρύξει τον διαγωνισμό για τα κατασκευαστικά έργα. Ήλθε η ώρα να ξεκινήσει αυτό το έργο», σημείωσε ο δήμαρχος. Υπολογίζεται ότι η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας εκκλησιών στην Αθηένου θα κοστίσει περίπου τριάμισι εκατομμύρια ευρώ. Το 80% της δαπάνης θα καλυφθεί από το κράτος και το 20% από το Δήμο Αθηένου. Εκτιμάται ότι τα κατασκευαστικά έργα θα διαρκέσουν δύο χρόνια.

Όπως εξήγησε ο κ.Καρεκλάς, προβλέπεται μια γενική ανάπλαση της πλατείας, των γύρω δρόμων, αλλά και στα προαύλια των ιερών ναών. Τα έργα θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή σιντριβανιού, την εγκατάσταση σύγχρονου φωτισμού και αστικού εξοπλισμού και υπογειοποιήσεις υπηρεσιών.

Ο δήμαρχος είπε πως εάν οι εργασίες ανάπλασης της κεντρικής πλατείας ξεκινούσαν έγκαιρα, σήμερα το έργο θα ήταν ήδη ολοκληρωμένο.

Χάνονται ζωές…

———————–    

Στο μεταξύ, στο Δήμο Αθηένου υπάρχει μεγάλη απογοήτευση για το γεγονός ότι το ιατρικό κέντρο της πόλης παραμένει υποστελεχωμένο, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις του ΟΚΥπΥ για επάνδρωσή του με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Ο Κυριάκος Καρεκλάς μίλησε για ένα… «νεκρό» διώροφο κτήριο, το οποίο, όπως υπενθύμισε, στοίχισε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ και διαθέτει συνολικά έξι ιατρεία, τα πλείστα εκ των οποίων είναι άδεια. Εκτός, όμως, από την υποστελέχωση του ιατρικού κέντρου, οι κάτοικοι της Αθηένου ταλαιπωρούνται αφάνταστα κι εξαιτίας της έλλειψης ασθενοφόρου στην περιοχή τους.

Οι έκτακτες κι επείγουσες περιπτώσεις ασθενών εξακολουθούν να εξυπηρετούνται από ασθενοφόρα που φθάνουν από τη Λάρνακα, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για κάποιους ασθενείς λόγω της μεγάλης απόστασης και του χρόνου που απαιτείται μέχρι να φθάσει ένα ασθενοφόρο στην ακριτική περιοχή.

Ο κ. Καρεκλάς είπε ότι μόλις χθες έλαβε επιστολή από δημότη της Αθηένου, στην οποία γίνεται αναφορά σε περιστατικό που συνέβη πριν από περίπου 15 μέρες, κατά το οποίο ο πατέρας του συγκεκριμένου δημότη έχασε τη ζωή του λόγω της καθυστερημένης άφιξης ασθενοφόρου για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Η ίδια επιστολή έχει σταλεί και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Το μισάωρο που απαιτείται μέχρι να φθάσει το ασθενοφόρο στην Αθηένου για να μεταφέρει κάποιον ασθενή στο Νοσοκομείο Λάρνακας ενδεχομένως να είναι καθοριστικό για μια ανθρώπινη ζωή», είπε με νόημα ο κ.Καρεκλάς, ο οποίος επαναφέρει το διαχρονικό αίτημα για μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου στην περιοχή.

Send this to a friend