Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Εικαστικά, μουσικά και θεατρικά δρώμενα στην εκπνοή του 2023 και το 2024
Εικαστικά, μουσικά και θεατρικά δρώμενα στην εκπνοή του 2023 και το 2024

Εικαστικά, μουσικά και θεατρικά δρώμενα στην εκπνοή του 2023 και το 2024

 

 

Με πολιτιστικές δράσεις που συνεχίζονται και με άλλες που αρχίζουν με την έλευση του νέου χρόνου εμπλουτίζεται η πολιτισμική ατζέντα για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με μουσικές, θεατρικές και εικαστικές εκθέσεις και εκδηλώσεις οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας εγχώριας και μη.

Εικαστικά

Με τα εγκαίνια να έχουν πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη,  συνεχίζεται μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου στην γκαλερί Αποκάλυψη στη Λευκωσία μεταθανάτια έκθεση  έργων του μεγάλου πρωτοπόρου καλλιτέχνη Χριστόφορου Σάββα και του πολύ στενού του φίλου και συνεργάτη Glyn Hughes.

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η γκαλερί, η έκθεση αυτή αποτελεί από μόνη της ένα ιστορικό γεγονός καθώς ίσως για πρώτη φορά εκτίθενται μεγάλος αριθμός έργων και των δύο καλλιτεχνών οι οποίοι αποτέλεσαν με την συνεργασία τους, με τις πρωτοπόρες ιδέες τους, τον φρέσκο αέρα που έφερναν από τα ταξίδια τους στο εξωτερικό και τον ατελείωτο πειραματισμό, τον θεμέλιο λίθο για την καθιέρωση της μοντέρνας τέχνης στην συντηρητική Κύπρο της εποχής εκείνης.

Ο τίτλος “μετά-συνέργεια” δανείζεται από τις πράξεις των ιδίων Σάββα και Hughes που αποκαλούσαν τις συνεργασίες, τις καινοτομικές πράξεις τους στην τέχνη “συνέργειες”.

Η ιστορική αυτή έκθεση επιλέγεται για το 2024 επ’ ευκαιρία των 100 χρόνων από την γέννηση του Χριστόφορου Σάββα και ως φόρος τιμής προς τους ιδρυτές της πρώτης ιδιωτικής γκαλερί στην Κύπρο το 1960, η οποία μέσω των δράσεων και των εκδηλώσεων που οργανώνονταν με ξένους και Κύπριους δημιουργούς αποτέλεσε το δυναμικό κύτταρο που πότισε το άγονο τότε καλλιτεχνικό περιβάλλον.

Καλές Γιορτές από την αγαπημένη Κύπρο μας, εύχεται ο καταξιωμένος Έλληνας εικαστικός Νίκος Φλώρος, η έκθεση του οποίου άρχισε και συνεχίζεται στην Golden Gallery by Kapatays όπου ο καλλιτέχνης παρουσιάζει μια σειρά έργων του με επίκεντρο την ελληνική σημαία, σεβόμενος όπως αναφέρει ο ίδιος, «το ιερό σύμβολο που θυσιάστηκαν πολλές ψυχές για την ελευθερία της χώρας».

Προσθέτει ότι «δεν έχει σημασία πολλές φορές από τι υλικό είναι δημιουργημένη η ελληνική σημαία αλλά  πρέπει να διατηρήσεις το σχέδιο και χρώμα της που επιλέχτηκαν από τους ήρωες της ελληνικής επανάστασης».

«Αυτά δεν τα πειράζεις όπως και σε μια αγιογραφία ακολουθείς το πρότυπο γιατί είναι ιερά σύμβολα και απαιτούν τον σεβασμό και Το δέος που εκφράζει την ψυχή της Ελλάδας», συνεχίζει.

Εξάλλου, η γκαλερί Γκλόρια διοργανώνει από τις 28 Δεκεμβρίου την ετήσια έκθεσή της με μικρά έργα τέχνης κατάλληλα και για δώρα τις γιορτινές αυτές μέρες.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες, Γιώργος Γαβριήλ, Δώρος Ηρακλέους, Σταύρος Κίκας, Δέσποινα Νικολαϊδου, Γιάννα Νικολάου, Λευτέρης Ολύμπιος, Μάριον Πασχάλη, Μύρω Σκαπούλλη, Ολγα Σπανού, Johannes van Vugt και Ευγενία Βασιλούδη.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου.

«Το μυστικό των Χριστουγέννων» αποτελεί μια χριστουγεννιάτικη διαδραστική παράσταση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη με τις θεατροπαιδαγωγούς Λουκία Πιερίδου και Πολυξένη Σάββα, η οποία παρουσιάζεται από τις 27 μέχρι και τις 29 Δεκεμβρίου, στους χώρους της πινακοθήκης.

Η περιγραφή που δίνεται από την Λεβέντειο αναφέρει ότι επικρατεί ησυχία και έχουν φύγει όλοι. «Tα φώτα σβήνουν το ένα μετά το άλλο και εμείς κρατάμε την ανάσα μας και περιμένουμε… και περιμένουμε… τον πρώτο πίνακα να ξυπνήσει, να χορέψει και να τραγουδήσει μαζί μας, να μας διηγηθεί, να μεταμορφωθεί και να μας οδηγήσει σε ένα κόσμο μαγικό», συνεχίζει η περιγραφή για το δρώμενο, οι παραστάσεις του οποίου διεξάγονται από τις 27 μέχρι και τις 29 Δεκεμβρίου με αποδέκτες παιδιά των ηλικιών 6 μέχρι 11.

Θέατρο

Ένα από τα πιο γνωστά παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Ο μολυβένιος στρατιώτης» συστήνεται σε μικρούς και μεγάλους θεατές μέσα από τη θεατρική εκδοχή της Άνδρης Θεοδότου στη Σκηνή 018 του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.

Τη σκηνοθεσία του έργου έχει αναλάβει η Λέα Μαλένη, η οποία, μαζί με έναν θίασο ταλαντούχων ηθοποιών, φιλοδοξεί να μας παρασύρει, με γρήγορες εναλλαγές δράσης, ζωηρή κίνηση, φαντασία και άφθονη μουσική, στο επίμονο ταξίδι του μολυβένιου ήρωα προς την αγάπη και την ευτυχία.

Ο μολυβένιος στρατιώτης είναι μια τρυφερή ιστορία που έχει περάσει από γενιά σε γενιά χωρίς να χάσει όλα εκείνα τα στοιχεία που την καθιστούν διαχρονική. Ένα έργο που μιλά στην καρδιά και στο μυαλό. Μια θαυμάσια αλληγορία για τον φθόνο, τον σεβασμό, τη διαφορετικότητα, τη δύναμη της θέλησης και την αλληλεγγύη. Για τη δύναμη που μας δίνει η αγάπη, ώστε να ξεπερνάμε τις δοκιμασίες της ζωής, αναφέρει ο ΘΟΚ.

Παραστάσεις 29 Οκτωβρίου 2023 μέχρι 10 Μαρτίου 2024.

«Η επίσκεψη της γηραίας κυρίας» παρουσιάζεται στην κεντρική σκηνή του ΘΟΚ. Στην παράσταση, χρησιμοποιώντας δεξιοτεχνικά μια σειρά από θεατρικές τεχνικές, με κυρίαρχες τον εξπρεσιονισμό και την μπρεχτική αφήγηση, ο γερμανόφωνος Ελβετός συγγραφέας Φρήντριχ Ντύρενματ γράφει το 1956 μια τραγική κωμωδία για να αναδείξει τις μεγάλες αντιφάσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να καταγγείλει την κατάπτωση και τον εξανδραποδισμό της.

«Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» αποτελεί μια αλληγορία για την ήττα της ηθικής στη μάχη της με το χρήμα και δημιουργεί αναπόφευκτους συνειρμούς με τον κόσμο μας σήμερα.

Όπως αναφέρει ο ΘΟΚ , «ο Νεόφυτος Ταλιώτης επιστρέφει στον Οργανισμό για να μοιραστεί με το κοινό τη δική του ανάγνωση πάνω σε αυτό το σπουδαίο, διαχρονικό έργο, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην κρατική μας σκηνή το 1988, σε μια εμβληματική παράσταση».

Στη φετινή παραγωγή συμπράττουν ο σκηνογράφος Άγγελος Αγγελή, ο συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης καθώς και ένα λαμπρό επιτελείο ηθοποιών, με την Αννίτα Σαντοριναίου και τον Σταύρο Λούρα στους δύο κεντρικούς ρόλους.

Παραστάσεις μέχρι 27 Ιανουαρίου 2024 στην Κεντρική Σκηνή Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης.

Μουσική

Με έργα των Νικόλα Oικονόμου, Paul Hindemith, Άλκη Μπαλτά και Einojuhani Rautavaara, με τους Βίκυ Στυλιανού στο πιάνο και μαέστρο τον Άλκη Μπαλτά, υποδέχεται τον νέο χρόνο η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

Με τον Επίτιμο Μαέστρο της Συμφωνικής Ορχήστρας Άλκη Μπαλτά η Ορχήστρα παρουσιάζει ένα άκρως ενδιαφέρον πρόγραμμα με έργα από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Πέραν από κορυφαίος πιανίστας, ο Νικόλας Οικονόμου ήταν ταλαντούχος και ως συνθέτης. Η ορχήστρα παρουσιάζει τέσσερα κομμάτια από τις 16 Σπουδές για παιδιά με τίτλο Childhood Whims, ενορχηστρωμένα ειδικά για το παρόν πρόγραμμα από τον Άλκη Μπαλτά.

Το έργο The Four Temperaments του Paul Hindemith, είναι γνωστό τόσο ως έργο κοντσέρτου όσο και ως μουσική για το νεοκλασικό μπαλέτο που του ανέθεσε ο χορογράφος George Balanchine για το Ballet Society της Νέας Υόρκης.

Το έργο θα ερμηνεύσει ως σολίστ η πιανίστα Βίκυ Στυλιανού. Ο Άλκης Μπαλτάς περιγράφει το έργο του Μουσική για Νέους ως «μία σύνθεση που απευθύνεται και σε όσους ακροατές παραμένουν πάντα με νεανική ψυχική διάθεση, ανεξαρτήτως ηλικίας».

Το αποκορύφωμα της βραδιάς θα είναι αναμφίβολα το Cantus Arcticus ή «Κοντσέρτο για πουλιά και ορχήστρα» του Φινλανδού συνθέτη Einojuhani Rautavaara που θα ακουστεί σε παγκύπρια πρεμιέρα.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο και υποβλητικό έργο που ενσωματώνει ηχογραφημένους ήχους από πουλιά του αρκτικού κύκλου.

Συναυλίες από 17 μέχρι 19 Ιανουαρίου .

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου αναμένεται να αρχίσει πρόβες για την παρουσίαση του έργου του Karl Jenkins, «O ένοπλος άνδρας: λειτουργία για την ειρήνη» η οποία και αποτελεί παγκύπρια πρεμιέρα με την συμμετοχή της Emily Gray μέτζο-σοπράνο, της χορωδίας «The Really Big Chorus» και της χορωδίας της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου. Μαέστρος της συναυλίας, ο Brian Kay.

Όπως αναφέρει το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, το χορωδιακό σύνολο «The Really Big Chorus» επισκέπτεται την Κύπρο τον ερχόμενο Απρίλιο για μια συμπαραγωγή με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και τη νεοσυσταθείσα χορωδία της.

Συγκεκριμένα 120 χορωδοί από το Ηνωμένο Βασίλειο συναντούν τους ταλαντούχους μουσικούς και χορωδούς της Συμφωνικής Νέων και με μαέστρο τον Brian Kay παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Κύπρο το έργο αυτό του Karl Jenkins  για μέτζο-σοπράνο, συμφωνική ορχήστρα και χορωδία που αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα του συνθέτη.

Send this to a friend