Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Από 1η Ιανουαρίου ξεκινά λειτουργία το Αποχετευτικό Κοκκινοχωριών
Από 1η Ιανουαρίου ξεκινά λειτουργία το Αποχετευτικό Κοκκινοχωριών

Από 1η Ιανουαρίου ξεκινά λειτουργία το Αποχετευτικό Κοκκινοχωριών

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

 Μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων, παίρνει μπρος το Αποχετευτικό Σύστημα Κοκκινοχωρίων, αφού από τον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσει η σύνδεση των κοινοτήτων και δήμων της περιοχής με τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων.

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου αποχετεύσεων, δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή Δάσους Άχνας, σημειώνοντας ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα ξεκινήσει η σταδιακή σύνδεση των δέκα κοινοτήτων με τον Βιολογικό Σταθμό, ώστε να αρχίσει να λειτουργεί το σύστημα.

 

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων συνεδρίασε πρόσφατα για πρώτη φορά στο χώρο του σταθμού κι ενέκρινε το χρονοδιάγραμμα σύνδεσης των οικισμών, αρχής γενομένης από το Δασάκι Άχνας. Ακολούθως, ανά εβδομάδα θα συνδέεται μια κοινότητα με κριτήριο την απόσταση από τον σταθμό.

Κατά την διάρκεια του Ιανουαρίου θα συνδεθούν η Ξυλοτύμπου, η Ορμήδεια, το Αυγόρου και η Αχερίτου – Βρυσούλες, ενώ τον Φεβρουάριο η Ξυλοφάγου, το Λιοπέτρι, το Φρέναρος και οι Δήμοι Σωτήρας και Δερύνειας. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων δήλωσε ότι το συμβούλιο έχει στελεχωθεί και είναι έτοιμο να ξεκινήσει κανονικά δουλειά.

Ανέφερε, επίσης, ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 ενεργοποιείται η 20ετής σύμβαση λειτουργίας και συντήρησης του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων.

Η ολοκλήρωση του Βιολογικού Σταθμού προκαλεί μεγάλη ανακούφιση στην Κυβέρνηση, αφού η 31η Δεκεμβρίου 2023 ήταν η τελευταία διορία, με το πέρας της οποίας η Κύπρος ήταν αντιμέτωπη με απώλεια ευρωπαϊκής χρηματοδότησης της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Και όλα αυτά, κυρίως λόγω της πολύ μεγάλης καθυστέρησης στην ανάθεση της σύμβασης κατασκευής του Βιολογικού Σταθμού που χρειάστηκε περίπου έξι χρόνια για να τελεσφορήσει.

Το Αποχετευτικό Σύστημα Συμπλέγματος Κοκκινοχωρίων ξεκίνησε την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, όταν υλοποιήθηκε η κατασκευή των δικτύων συλλογής λυμάτων στους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας και σε οκτώ κοινότητες του Συμπλέγματος Κοκκινοχωρίων.

Η υλοποίηση του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων εντάχθηκε ως έργο «γέφυρα» την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, διότι δεν κατέστη δυνατό να αντληθεί το κονδύλι από την προηγούμενη περίοδο.

 

Send this to a friend