Home ΛΑΡΝΑΚΑ Προκηρύχθηκε η Β΄ φάση ανάπλασης δρόμων και πεζοδρομίων στο κέντρο της Λάρνακας
Προκηρύχθηκε η Β΄ φάση ανάπλασης δρόμων και πεζοδρομίων στο κέντρο της Λάρνακας

Προκηρύχθηκε η Β΄ φάση ανάπλασης δρόμων και πεζοδρομίων στο κέντρο της Λάρνακας

 

 

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Αλλάζει εντελώς εικόνα το αστικό κέντρο της Λάρνακας. Ο δήμος της πόλης προκήρυξε τον διαγωνισμό εξεύρεσης αναδόχου – εργολάβου για τη Β΄ φάση του έργου «Ανάπλαση οδών και διευκόλυνσης ΑμεΑ στο Αστικό Κέντρο της Λάρνακας», ένα έργο ζωτικής σημασίας που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

 

 

Το έργο αφορά στη βελτίωση και ανακατασκευή υφιστάμενων δρόμων με αφαίρεση των ασφαλτικών στρώσεων και τοποθέτηση κυβόλιθων, διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, αφαίρεση παρόδιων χώρων στάθμευσης (εκτός των χώρων για τα προμηθευτικά οχήματα) και αναβάθμιση των συστημάτων όμβριων υδάτων, υποδομών και δικτύων υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

 

Θα γίνει, επίσης, υπογειοποίηση υπηρεσιών, τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και σημείων ηλεκτρονικής ενημέρωσης των χρηστών, αναβάθμιση του φωτισμού, οδική σήμανση και διαρρύθμιση της τροχαίας κίνησης.

Περαιτέρω, θα εκτελεστούν εργασίες βελτίωσης του υφιστάμενου οδικού δικτύου, που θα συνδέει έργα υποδομής που έγιναν κατά τις περιόδους 2007-13 και 2014-20, όπως είναι η ανάπλαση των τριών πλατειών (Ερμού, Αγ. Λαζάρου, Μεσαιωνικού Κάστρου), η πρώτη φάση ανάπλασης δρόμων και πεζοδρομίων για διευκόλυνση ΑμεΑ, η νέα δημοτική αγορά, η ανάπλαση της πλατείας Ζουχουρί και το Πολυδύναμο Κέντρο (πρώην κοινοτικό).

«Ο όλος σχεδιασμός μετατρέπει το αστικό κέντρο από έργο που υποστηρίζει κυρίως τα μηχανοκίνητα οχήματα, σε έργο που προωθεί την εναλλακτική κίνηση πεζών, ποδηλάτων και ΑμεΑ, καθιστώντας το πλήρως προσβάσιμο σε όλους. Η ανακατασκευή και βελτίωση των δρόμων θα επιτρέψει την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της Λάρνακας, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί η κυκλοφοριακή ασφάλεια των πεζών, των ποδηλατών και των ΑμεΑ.

 

Επιπρόσθετα, το έργο αποσκοπεί στην ενίσχυση του πράσινου και στην προβολή και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, ιστορικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αξίας της περιοχής. Ουσιαστικά τα έργα που θα γίνουν στοχεύουν στην δημιουργία συνθηκών βιώσιμης κινητικότητας, ενίσχυσης του πρασίνου, σκίασης του οδοστρώματος με διακοσμητική κάλυψη και ανάδειξη του παραδοσιακού χαρακτήρα της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα θα επιτευχθεί μείωση της ηχορύπανσης και της εκπομπής αερίων ρύπων και σκόνης.

Τέλος, ο δήμος προσβλέπει στη δημιουργία χαρακτηριστικού πυρήνα στο κέντρο της πόλης, ο οποίος δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι από τους σημαντικότερους πόλους έλξης τουρισμού της Λάρνακας», τονίζεται στην ανακοίνωση. Η μελέτη έγινε από το γραφείο Loucaides & Philippou Architects Engineers.

Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται ν’ αρχίσουν τους πρώτους μήνες του 2024 και θα έχουν διάρκεια δύο χρόνια. Το κόστος θα ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021- 2027», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Send this to a friend