Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Το «δέντρο της ελπίδας» απλώνει τα 1395 φύλλα του σε κακοποιημένα παιδιά (βίντεο)
Το «δέντρο της ελπίδας» απλώνει τα 1395 φύλλα του σε κακοποιημένα παιδιά  (βίντεο)

Το «δέντρο της ελπίδας» απλώνει τα 1395 φύλλα του σε κακοποιημένα παιδιά (βίντεο)

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να σταθεί κανείς στο πλευρό ενός άλλου ανθρώπου και στις μέρες μας, είναι κάτι που χρειάζεται, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη εποχή. Έναν τέτοιον τρόπο μας δείχνει το Σωματείο «Ένα εμείς», το οποίο μέσα από τις δράσεις του, επιχειρεί να δώσει ανάσες, χαμόγελα, να συμπληρώσει κενά, να σταθεί με όποιον τρόπο μπορεί, δίπλα σε κάθε συνάνθρωπό μας.

Η πιο πρόσφατη δραστηριότητά τους, το δέντρο της ελπίδας, το δέντρο που απλώνει τα φύλλα του στα παιδιά στέλνοντάς τους μηνύματα ελπίδας, από τα παιδιά, για τα παιδιά…

Εμείς μιλήσαμε με την Πρόεδρο του Σωματείου Κωνσταντίνα Καρακώστα, τόσο για τη δημιουργία του «Ένα εμείς», όσο και για το πως γεννήθηκε η ιδέα για το «Tree of Hope» αλλά και για τις προηγούμενες και επόμενες δράσεις.

«Ένα εμείς». Πως δημιουργήθηκε το σωματείο και ποιος ο σκοπός του;

Το “ένα εμείς” είναι ένα Σωματείο έμπρακτης προσφοράς. Εγκρίθηκε επίσημα το 2021 από τον Έφορο Σωματειών, αλλά οι δράσεις του ξεκινάνε από το 2018.

Τα Χριστούγεννα του ’16 είχα διαγνωστεί με Lymphoma Hodgkin και κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών μου βοηθήθηκα από το «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» και από το ΠΑΣΥΚΑΦ. Όταν τελείωσα τις θεραπείες είχα πει πως θέλω να ανταποδώσω τη βοήθεια που δέχθηκα.

Με μια ομάδα φίλων ξεκινήσαμε λοιπόν να κάνουμε διάφορες φιλανθρωπικές εκστρατείες με κάθε χρονιά να αφοσιώνεται σε διαφορετική στόχευση. Το 2018 συμμετείχαμε στο Tough Mudder του Λονδίνου για οικονομική ενίσχυση του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο Μια Ευχή», το 2019 ανεβήκαμε το Βουνό Όλυμπο στη Ελλάδα για οικονομική ενίσχυση του Συνδέσμου “Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Λάρνακας”.

Συνεχίσαμε το 2020, όπου δημιουργήσαμε το Δέντρο των Ευχών, ένα πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο “Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου” όπου διαμένουν ασθενείς. Όταν το 2021 ιδρυθήκαμε επίσημα, αφοσιωθήκαμε στις άπορες οικογένειες όπου με χορηγία από τις υπεραγορές ΜΕΤΡΟ, ψωνίσαμε προϊόντα πρώτης ανάγκης αξίας €1,000 για το κάθε Σωματείο – Σωματείο «Αγάπης» Λεμεσό, «Βαγόνι Αγάπης» Λευκωσία και Συσσίτιο Λάρνακας. Σωματεία, Ιδρύματα, Ομάδες ή και Ατομικότητες αναλόγως της ανάγκης.

Το 2022 αφιερώσαμε τις δράσεις μας  στο περιβάλλον, κατασκευάζοντας τον πρώτο Μελισσόκηπο στο Μουσείο Μέλισσας και Κεντήματος στον Κάτω Δρυ, ο οποίος  ανακηρύχθηκε  απο τον Οργανισμό Τουρισμού στην Λάρνακα ως πρότυπο Μελισσόκηπου. Πραγματοποίησαμε επίσης καθαρισμό παραλίας σε ακτή και βυθό (διυλιστήρια Λάρνακας), αλλά και εγκαταστήσαμε ψάρι ανακύκλωσης (παραλία Δασούδι – Γερμασόγεια).

Έτσι αποφασίσαμε με τα Ιδρυτικά Μέλη πως κάθε χρόνο θα επιλέγουμε διαφορετική στόχευση, η οποία θα επιλέγεται από τα ίδια μας τα Μέλη και θα βοηθούμε έμπρακτα και ενεργά υφιστάμενα Σωματεία, Ιδρύματα, Ομάδες ή και Ατομικότητες που ασχολούνται με την εκάστοτε στόχευση της χρονιάς. Σκοπός να στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

Η πρόσφατη δραστηριότητά σας, το Tree of Hope. Τι είναι το Tree of Hope;

Για το 2023, το “ένα εμείς” αφιερώνει όλες τις δράσεις του στην Σεξουαλική και Ενδοοικογενειακή Bία. Οι δράσεις που ολοκληρώσαμε ήταν:

Το Project WE STAND TOGETHER, η ενίσχυση του έργου της INSAVIOR με προώθηση της εφαρμογής και συμμετοχή σε δημόσιες συζητήσεις. Με μήνυμα  “Δεν είσαι (η) μόνη. Θα είμαστε εκεί όταν πατήσεις το κουμπί”, η ομάδα μας παρευρέθηκε σε 10 διαφορετικά φεστιβάλ και στήριξε το έργο της INSAVIOR.
Η συνεργασία μας με την Παιδική Στέγη Λάρνακας. Η ομάδα του”ένα εμείς” οργάνωσε ψυχοεκπαιδευτικό εργαστήρι πηλού για τα παιδιά της Παιδικής Στέγης Λάρνακας, μέσα από το kuns studio. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματα τους μέσω της ζωγραφικής και των χρωμάτων, ενώ στη συνέχεια έδωσαν σχήμα σε αυτά χρησιμοποιώντας το υλικό του πηλού.

Η συνεργασία μας με το ΣΠΑΒΟ. Η ομάδα του “ένα εμείς”  ανέλαβε την οργάνωση και παραγωγή του μιας προωθητικής καμπάνιας ”η τσάντα της Ελένης” προς ενημέρωση τόσου του εγχώριου, όσο και του Ευρωπαϊκού κοινού. Η “τσάντα της Ελένης” είναι ένα μήνυμα πως η βία δεν κάνει διακρίσεις ως προς την οικονομική θέση, την καταγωγή, την ηλικία και οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό.

Η συνεργασία του Σωματείου μας με το Hope for Children CRC Policy Center. H δημιουργία του “Tree of Hope” είναι μια κατασκευή που εγκαταστάθηκε στα σπίτια του Οργανισμού “Hope For Children” CRC Policy Center για Λάρνακα, Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο.

Σκοπός της κατασκευής αυτής είναι η δυνατότητα για κάθε παιδί του Σπιτιού να αφήνει στα φύλλα του δέντρου ένα μήνυμα πως πέρασε από τον χώρο. Έτσι ώστε κάθε επόμενο παιδί, να μην νιώθει μόνο. Τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση των Κοινωνικών λειτουργών και των Ψυχολόγων του Hope for Children, θα μπορούν να αναγράφουν στα φύλλα αυτό που θα ήθελαν να μοιραστούν. Τα φύλλα έχουν διαφορετικά σχήματα και αποχρώσεις ώστε, όπως αναγράφεται και στο μήνυμά μας που συνοδεύει την κατασκευή, “όπως το φύλλο, έτσι και το μήνυμά σου θα είναι ξεχωριστό”.

Στις 25 Νοεμβρίου μαζευτήκαμε 47 εθελόντριες και εθελοντές στο Youth Makerspace Larnaka, όπου δημιουργήσαμε 1395 φύλλα από ξύλο. Κατά τη διάρκεια της δράσης μας, κόψαμε διάφορα σχήματα φύλλων με τη χρήση lasercut, βάψαμε τα φύλλα με διάφορες αποχρώσεις πρασίνου και κολλήσαμε μαγνήτες για να μπορεί το κάθε φύλλο να στερεωθεί οπουδήποτε πάνω στα μεταλλικά μας δέντρα.

Η κατασκευή επιχορηγήθηκε από την εταιρεία Christou Bros LTD όπως και από το σωματείο Angels Hope. Υποστηρικτές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής των δέντρων είναι το Youth Makerspace Larnaka του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και οι εταιρείες Mint, Andreou Laser και Hercules.

 

 

 

Γιατί αποτελείται από 1395 φύλλα;

Δημιουργήσαμε 1395 φύλλα, τα οποία διαμοιράστηκαν στα 4 Σπίτια του Παιδιού. Σε κάθε Σπίτι αναλογούν γύρω στα 348 φύλλα. Κάθε φύλλο αντιστοιχεί σε κάθε παιδί θύμα βίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Οργανισμό “Hope For Children” CRC Policy Center, κάθε Σπίτι έχει γύρω στις 200 υποθέσεις παιδιών. Επομένως θέλαμε να προνοήσουμε πως θα υπάρχει «χώρος έκφρασης» των παιδιών για τουλάχιστον 1,5 χρόνο.

Ποιες ανάγκες είδατε και αποφασίσατε να προχωρήσετε στη δημιουργία του;

Οι εθελόντριες  και εθελοντές του Σωματείου μας εντόπισαν την ανάγκη της κατασκευής μέσα από συζητήσεις με επαγγελματίες από το Hope for Children CRC Policy Center. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μας, οι επαγγελματίες από τον Οργανισμό μας εξήγησαν πως όταν ένα παιδί καταγγείλει μια κακοποιητική συμπεριφορά ή όταν εισέρχεται στον χώρο του Σπιτιού, νιώθει πως είναι το μόνο παιδί που βιώνει μια βίαιη συμπεριφορά. Δυστυχώς όμως δεν είναι!  Μέσα από τη δημιουργία του Tree of Hope, θέλαμε να δώσουμε χώρο σε αυτά τα παιδιά να εκφραστούν, γράφοντας αυτό που αισθάνονται και να δώσουν δύναμη σε άλλα παιδιά που θα βρεθούν στη θέση τους στο μέλλον.

Κάποια από τα μηνύματα που ήδη έχουν γράψει κάποια παιδιά είναι «Μπράβο σου που προστάτευσες τον εαυτό σου», «Είσαι σπουδαίος. Μπράβο που δεν φοβήθηκες να μιλήσεις!», «Μην κρύβεις ποτέ το ψέμα, να λες την αλήθεια. Αυτό είναι το σωστό για σένα» , «Κι αν νομίζεις πως δεν μπορείς, κοίτα γύρω πόσοι τα κατάφεραν!!»

Τι αποκομίσατε από την συνεργασία σας με το Hope for children;

Ο τρόπος λειτουργίας διαφορετικής ετήσιας στόχευσης προσφέρει την ευκαιρία να γνωρίζουμε ολοένα και περισσότερα άτομα, να συζητάμε και μαζί να αποφασίζουμε την καταλληλότερη δράση στήριξης. Τα άτομα αυτά, ακόμη και μετά το πέρας της χρονιάς, παραμένουν ως συνεργάτιδες/τες αλλά και ως αναφορές ελπίδας.

Η συνεργασία με το Hope for Children CRC Policy Center, είναι μια τέτοια αναφορά. Τα μεγέθη των αριθμών και των περιστατικών βίας που ολοένα αυξάνονται είναι κάτι πολύ σοκαριστικό. Η ελπίδα όμως πως υπάρχουν άτομα και οργανισμοί που προσπαθούν για το καλύτερο που μπορούν είναι μία μικρή ανάσα.

Ποια τα επόμενα βήματά σας;

Είναι η στιγμή του χρόνου που είμαστε στη διαδικασία τα Μέλη μας να ψηφίσουν τη στόχευση για την επόμενη χρονιά.

Μόλις οριστεί η στόχευση, θα επικοινωνήσουμε με υφιστάμενους Οργανισμούς, Σωματεία και Ομάδες που σχετίζονται με τη στόχευση, για να αντιληφθούμε τις ανάγκες τους και να βρούμε δράσεις στήριξής τους.

Προσκαλούμε όποιο άτομο θέλει να στηρίξει το έργο μας, είτε μέσω χορηγιών, είτε ως με τη εγγραφή του ως Μέλος, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, να επικοινωνήσει μαζί μας:

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Instagram: https://www.instagram.com/enaemeis/
Facebook: https://www.facebook.com/EnaEmeis/
https://www.enaemeis.cy/
Ἠ ακόμη και να τηλεφωνήσει στο +357 99125161 ἠ ηλεκτρονικά στο [email protected]

Πηγή: alphanews

 

Send this to a friend