Home ΛΑΡΝΑΚΑ Επίσκεψη ΑΚΕΛ στον ΟΕΔΑ Κόσιης
Επίσκεψη ΑΚΕΛ στον ΟΕΔΑ Κόσιης

Επίσκεψη ΑΚΕΛ στον ΟΕΔΑ Κόσιης

 

 

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ επισκέφθηκε σήμερα τον Οργανισμό Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων Κόσιης.

Ανακοίνωση

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ επισκέφθηκε σήμερα τον Οργανισμό Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων Κόσιης, μετά και από την εγγραφή του θέματος διαρροής αποβλήτων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, αλλά και για να ενημερωθεί από τη Διεύθυνση για τη λειτουργία του ΟΕΔΑ.

 

Σε σχέση με τη διαρροή η διεύθυνση του ΟΕΔΑ μάς ενημέρωσε ότι μόλις έγινε αντιληπτή ενημερώθηκε το ΤΑΥ και κάλεσαν την κατασκευαστική εταιρεία, η οποία προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις. Το ΤΑΥ πρέπει άμεσα να επιληφθεί των προβλημάτων στον ΟΕΔΑ σε σχέση με την κάλυψη του πρώτου κυττάρου, την αναβάθμιση του βιολογικού σταθμού, και ενδεχόμενες αστοχίες στην κατασκευή του 2ου κυττάρου.

Η Διεύθυνση του ΟΕΔΑ ενημέρωσε το ΑΚΕΛ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όσον αφορά στη διαχείριση αποβλήτων μετά την ανατροπή της απόφασης για δημιουργία αντίστοιχης μονάδας στη Λευκωσία. Η ανατροπή αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μεταφέρονται όλα τα απόβλητα της επαρχίας Λευκωσίας στην Κόσιη.

Από το 2018, εξαιτίας της αύξησης της ροής αποβλήτων, μια σύγχρονη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων όπως αυτή της Κόσιης, που έγινε με σημαντική χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, μετατράπηκε σε ένα νέο σκυβαλότοπο. Η κυβέρνηση και τα αρμόδια τμήματα πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα μακροπρόθεσμα. Ταυτόχρονα πρέπει να διενεργούνται συχνοί και σωστοί ελέγχου για την ασφάλεια λειτουργίας του ΟΕΔΑ. Επιπλέον Η Διαχειριστική Επιτροπή του ΟΕΔΑ οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.

Το ΑΚΕΛ επισημαίνει ξανά ότι η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για τη διαχείριση αποβλήτων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πράξεις του παρελθόντος όπως η ταφή στερεών απορριμμάτων, πρακτική παράνομη και περιβαλλοντικά επιβλαβής.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και να προχωρήσει σε σχεδιασμό σύγχρονων μονάδων, με ολοκληρωμένα συστήματα διαλογής αλλά και αξιοποίησης του οργανικού υλικού για παραγωγή ενέργειας. Μονάδες που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του κόσμου, ο οποίος πληρώνει το τίμημα της αδιαφορίας της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν ο Νεοκλής Συλικιώτης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, η Επαρχιακή Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λάρνακας Χρυστάλλα Αντωνίου, η Επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Χριστίνα Νικολάου, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Πασιουρτίδης ο Ρένος Γεωργίου, Συντονιστής υπαίθρου ΑΚΕΛ Λάρνακας και ο Σωτήρης Αγαπίου, Επικεφαλής Δημοτικής Ομάδας ΑΚΕΛ Αραδίππου.

Send this to a friend