Home ΛΑΡΝΑΚΑ Από την Τερσεφάνου άρχισε η δεντροφύτευση 18 χιλιάδων δενδρυλλίων μέχρι το 2026
Από την Τερσεφάνου άρχισε η δεντροφύτευση 18 χιλιάδων δενδρυλλίων μέχρι το 2026

Από την Τερσεφάνου άρχισε η δεντροφύτευση 18 χιλιάδων δενδρυλλίων μέχρι το 2026

 

 

Με την συμμετοχή της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Μαρίας Παναγιώτου και αρκετών εθελοντών, άρχισε σήμερα από την Κοινότητα Τερσεφάνου η φύτευση βαθύρριζων δενδρυλλίων, στο πλαίσιο του έργου «LIFE-AgrOassis», με στόχο μέχρι το 2026 να φυτευτούν 18 χιλιάδες.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Μαρία Παναγιώτου, Επίτροπος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι «σήμερα ξεκινήσαμε την εφαρμογή μίας καινοτομίας που αναπτύσσεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη και η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη βαθύρριζων δενδρυλλίων προσαρμοσμένων στην ξηρασία ήδη από το φυτώριο. Είναι η καινοτομία του έργου «LIFE-AgrOassis, στο πλαίσιο του οποίου ακαδημαϊκά ιδρύματα και συναρμόδια τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας, με την στήριξη του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ενώνουν δυνάμεις μαζί με εθελοντές για να φυτέψουν τα βαθύρριζα αυτά δενδρύλλια».

Πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να δημιουργηθούν φυτοφράκτες σε υποβαθμισμένες αγροτικές περιοχές που κινδυνεύουν από ερημοποίηση και οι οποίες εκτιμάται ότι θα γίνουν ακόμη πιο ευάλωτες συνεπεία της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται δηλαδή για μία συλλογική προσπάθεια που στοχεύει στο να επιφέρει μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα αλλά και συγκεκριμένες καλές πρακτικές που θα μας προσαρμόζουν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Παναγιώτου είπε πως «σήμερα ξεκινάμε με ένα τριπλό στόχο. Πρώτο να φυτευτούν 18 χιλιάδες βαθύρριζα δέντρα και θάμνοι έως το 2026 και δεύτερο να αναγεννήσουμε την υποβαθμισμένη γεωργική γη μας κάνοντας τα αγρο-οικοσυστήματα της Κύπρου πιο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή» είπε και πρόσθεσε πως «τρίτος στόχος είναι να  εμπλέξουμε τους πολίτες σε αυτή την εκπαιδευτική διαδικασία της δενδροφύτευσης μέσω της οποίας κατανοούμε εμπράκτως τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα δέντρα στην ισορροπία του οικοσυστήματος και στη διασφάλιση ενός υγιούς, ενός αειφόρου μέλλοντος».

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος εξέφρασε «ευχαριστίες στους εθελοντές που συνενώνουν σήμερα δυνάμεις μαζί μας, την εταιρεία Βάσσος Ηλιάδης, την Αστυνομία Κύπρου, τον Σύνδεσμο Αρχιτεκτόνων, το Δικαίωμα Ελπιδας, το Ίδρυμα Παττίχη, καθώς και άλλα οργανωμένα σύνολα που θα συμμετάσχουν στις επόμενες δενδροφυτεύσεις. Συνολικά σήμερα στην προσπάθεια μας έχουμε τη στήριξη 46 εθελοντών» είπε.

Συνεχάρη επίσης «τους 14 εταίρους του έργου LIFE AgrOassis για αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια».

Σε άλλη ερώτηση η κα. Παναγιώτου είπε ότι «συγκεκριμένα μέσω του προγράμματος LIFE-AgrOassis, θα φυτευτούν 3 χιλιάδες βαθύρριζα δέντρα και θάμνοι από το Δεκέμβριο του 2023 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και τα επόμενα δύο χρόνια με την φύτευση άλλων 15 χιλιάδων βαθύρριζων δεντρυλλίων».

Η επιτυχία αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος, συνέχισε «εξαρτάται από την υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων εθελοντών. Γι αυτό το λόγο καλούμε οργανωμένα σύνολα και φορείς να φτιάξουν τη δική τους ομάδα και να ενώσουμε δυνάμεις, για να αναχαιτίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Σημείωσε ακόμα ότι «οι δενδροφυτεύσεις, θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου στις περιοχές Δένεια, Περιστερώνα, Μαλούντα και Κίτι».

Send this to a friend