«Ναι» σε εκταφή λειψάνων του Βασίλη Μιχαηλίδη είπε το Δικαστήριο
Την εκταφή λειψάνων από τάφο στο Κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, που πιστεύεται ότι ανήκουν στον εθνικό μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη, αποφάσισε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού.
Η Εταιρεία Λογοτεχνών Λεμεσού και συγγενείς του ποιητή είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας εκταφή και ταυτοποίηση των λειψάνων που βρίσκονται στο συγκεκριμένο τάφο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι ανήκουν στον Βασίλη Μιχαηλίδη.
Ο Πρόεδρος Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού Γιώργος Πετούσης ανέφερε νωρίτερα σήμερα στο ΡΙΚ, ότι στην προσφυγή συμμετείχαν δισέγγονα του αδελφού του Βασίλη Μιχαηλίδη.
Το διάταγμα εκταφής προνοεί ότι αυτή θα γίνει στην παρουσία ανθρωπολόγου και αρχαιολόγου, ενώ δείγμα γενετικού υλικού θα σταλεί στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής για επιστημονικές εξετάσεις για ταυτοποίηση.
Ο Βασίλης Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1849 στο κατεχόμενο σήμερα Λευκόνοικο και πέθανε στις 8 Δεκεμβρίου του 1917 στη Λεμεσό. Η ακριβής τοποθεσία για τον τάφο του Βασίλη Μιχαηλίδη αγνοούνταν για δεκαετίες. Με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τον θάνατο του το 2017, ο Πρόεδρος της Ιστορικής Εταιρείας Κύπρου, Αριστείδης Κουδουνάρης είχε καταθέσει στο ΚΥΠΕ μαρτυρία που είχε εξασφαλίσει γύρω στο 1956, για το πού βρισκόταν ο τάφος του Εθνικού μας ποιητή.
Όπως είπε, είχε ζητήσει από τον Αντώνη Ινδιάνο “που ήταν ο μέντορας μου και δικηγόρος του πατέρα μου, να μου πει πού βρισκόταν ο τάφος του Βασίλη Μιχαηλίδη, γιατί κανείς δεν ξέρει”. “Πήραμε ένα ταξί και ήρθαμε εδώ στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου, όπου είδα τον τάφο, που τότε δεν ήταν κατειλημμένος και γύρω υπήρχαν μόνο πέτρες, ούτε σταυρός, ούτε καντήλι, ούτε επιγραφή, ούτε τίποτα”.
Είπε ακόμη, πως αν και είχε αναφέρει εδώ και καιρό την πληροφορία για το σημείο ταφής του Βασίλη Μιχαηλίδη, η απόφαση για διερεύνηση και τεκμηρίωση της έγινε μόλις πρόσφατα.
Στον χώρο του Κοιμητηρίου Αγίου Νικολάου έχει δημιουργηθεί από το 2017 κενοτάφιο-μνημείο, πλησίον του τάφου όπου πιστεύεται ότι είναι θαμμένος.