Το πλουσιότερο 1% του κόσμου εκπέμπει άνθρακα όσο τα 2/3 του πληθυσμού
Το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι υπεύθυνο για την ίδια ποσότητα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με τα φτωχότερα δύο τρίτα του πλανήτη, δηλαδή με πέντε δισεκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Oxfam International.
Ενώ η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης είναι μια κοινή πρόκληση, δεν είναι όλοι εξίσου υπεύθυνοι για αυτήν, και οι κυβερνητικές πολιτικές πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα, δήλωσε στο AFP ο Μαξ Λόουσον, ο οποίος συνυπογράφει την έκθεση.
“Όσο πιο πλούσιος είσαι, τόσο πιο εύκολο είναι να μειώσεις τόσο τις προσωπικές όσο και τις επενδυτικές σου εκπομπές ρύπων”, ανέφερε, και πρόσθεσε ότι “δεν χρειάζεστε το τρίτο αυτοκίνητο ή τις τέταρτες σε σειρά διακοπές ή δεν χρειάζεται να επενδύετε στην τσιμεντοβιομηχανία”.
Η έκθεση με τίτλο “Κλιματική ισότητα: Ένας πλανήτης για το 99%”, βασίστηκε σε έρευνα που συνέταξε το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης (SEI), η οποία εξετάζει τις εκπομπές ρύπων που σχετίζονται με συνήθειες καταναλωτών που βρίσκονται σε διαφορετικές εισοδηματικές ομάδες μέχρι το έτος 2019.
Η έρευνα δημοσιεύεται τη στιγμή που οι μεγάλοι ηγέτες του πλανήτη ετοιμάζονται να διεξάγουν συνομιλίες για το κλίμα στη σύνοδο κορυφής COP28 στο Ντουμπάι αργότερα αυτό το μήνα και παράλληλα αυξάνονται οι φόβοι ότι ο περιορισμός μακροπρόθεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμό Κελσίου θα είναι σύντομα αδύνατο να επιτευχθεί.
Μεταξύ των βασικών ευρημάτων της μελέτης αυτής είναι ότι το πλουσιότερο 1% παγκοσμίως – 77 εκατομμύρια άνθρωποι – είναι υπεύθυνοι για το 16% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την κατανάλωσή τους.
Αυτό το ποσοστό εκπομπών ρύπων είναι το ίδιο με το ποσοστό ρύπων που εκπέμπει το κατώτερο μισθολογικά 66% του παγκόσμιου πληθυσμού ή 5,11 δισεκατομμύρια άνθρωποι.
Το εισοδηματικό όριο για να συγκαταλέγεται κανείς στο κορυφαίο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού προσαρμόστηκε ανά χώρα χρησιμοποιώντας την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης — για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες το όριο είναι τα 140.000 δολάρια, ενώ το αντίστοιχο στην Κένυα είναι περίπου 40.000 δολάρια.
Οι αναλύσεις εντός των χωρών παρουσίασαν επίσης πολύ σκληρές εικόνες.
Για παράδειγμα, στη Γαλλία, το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού εκπέμπει μέσα σε ένα έτος διοξείδιο του άνθρακα όσο εκπέμπει σε 10 χρόνια το φτωχότερο 50% του πληθυσμού.
Αν εξαιρέσουμε το διοξείδιο του άνθρακα που συνδέεται με τις επενδύσεις του, ο Bernard Arnault, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Louis Vuitton και πλουσιότερος άνθρωπος της Γαλλίας, έχει αποτύπωμα στις εκπομπές ρύπων κατά 1.270 φορές περισσότερο από αυτό που έχει ο μέσος Γάλλος.
Το βασικό μήνυμα, σύμφωνα με τον κ. Λόουσον, είναι πως οι πολιτικές δράσεις πρέπει να είναι προοδευτικές.
“Πιστεύουμε ότι αν οι Κυβερνήσεις δεν θεσπίσουν μια κλιματική πολιτική που να είναι προοδευτική, όπου θα βλέπουμε τους ανθρώπους που εκπέμπουν τις περισσότερες εκπομπές ρύπων να καλούνται να κάνουν τις μεγαλύτερες θυσίες, τότε δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε καλή πολιτική γύρω από αυτό”, υπογράμμισε.