Ιδιωτικά νοσηλευτήρια: Ζητούν αλλαγή του νομοσχεδίου για τα Κέντρα Αποκατάστασης
Μεθοδευμένες ενέργειες που προωθούνται και βλέπουν προς την δημιουργία ενός επικίνδυνου και προβληματικού καθεστώτος για τον ασθενή, καταγγέλλει ο Φορέας Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων – Αποκατάστασης (Σ.Ι.Ν.Α) και ζητά από το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει το νομοσχέδιο που αφορά στα Κέντρα Αποκατάστασης.
Σε ανακοίνωση, κάνει λόγο για παραδοξότητα αφού «ζητείται ουσιαστικά υποβάθμιση τους, με την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας νοσηλευτηρίου, προκειμένου να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες αποκατάστασης και αποθεραπείας.»
Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση του ΣΙΝΑ:
Ο Φορέας ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Αποκατάστασης (Σ.Ι.Ν.Α), επιθυμεί να τοποθετηθεί δημόσια σε σχέση με το προτεινόμενο νομοσχέδιο το οποίο έχει σταλεί από το Υπουργείο Υγείας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Από το 2018 και εντεύθεν, έχουν γίνει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία κέντρων αποκατάστασης, με στόχο την παροχή ανώτερης ιατρικής φροντίδας σε εν δυνάμει ασθενείς.
Ακολουθώντας το γράμμα του νόμου, ορισμένα εκ των μελών μας, έπειτα από πολύμηνες έως και πολύχρονες διαδικασίες, κατάφεραν να εξασφαλίσουν άδεια ιδιωτικού νοσηλευτηρίου και πλέον τίθενται υπό την αυστηρή εποπτεία της Εφόρου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, τηρώντας πλήρως τις προδιαγραφές, όπως αυτές καθορίζονται μέσα από τον “Ο Περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων” νόμο.
Ενδεικτικό της ποιότητας στην παρεχόμενη φροντίδα, είναι και οι βραβεύσεις από πρεσβευτές, αλλά και οι αναφορές σε διεθνή περιοδικά για τις υπηρεσίες μέλους του Φορέα, που λειτουργεί από το 2018.
Αυτή τη στιγμή και αφού προηγήθηκε μία σειρά από αδιαφανείς διαδικασίες που ευνοούν ορισμένες δομές, το Υπουργείο Υγείας καταθέτει μία νομοθεσία στη Βουλή, εξαιρώντας τους οίκους ευγηρίας από την υποχρέωση να προβούν σε ποιοτικές, κτηριακές ή άλλες αναβαθμίσεις, προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης και αποθεραπείας.
Και εδώ προκύπτουν εύλογα ερωτήματα, τα οποία καλούμε το Υπουργείο Υγείας να απαντήσει:
-Γιατί οι οίκοι ευγηρίας, οι οποίοι λειτουργούν υπό διαφορετική νομοθεσία με ελάχιστες προϋποθέσεις και δεν εποπτεύονται από την Έφορο Νοσηλευτηρίων, θα αποκτήσουν αυτόματα, με την ψήφιση του νομοσχεδίου πρόσθετη αξία, λειτουργώντας με το ίδιο ακριβώς καθεστώς που ισχύει για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια; Ποιο θα είναι το επίπεδο της φροντίδας που θα παρέχουν, την ώρα μάλιστα που στο νομοσχέδιο υφίστανται πρόνοιες που τους εξαιρούν από την υποχρέωση πλήρους εργοδότησης ιατρικού προσωπικού, το οποίο σήμερα απασχολούν;
Πως είναι δυνατόν ένα νοσηλευτήριο με 70 ή 100 εργοδοτούμενους, να αμείβεται μέσω του συστήματος με την ίδια μονάδα που θα αμείβεται ένας οίκος ευγηρίας με προσωπικό 10-15 ατόμων;
Σε ποιο σύγχρονο κράτος, καταργούμε αδειοδοτήσεις που έγιναν στη βάση εν ισχύ νομοθεσίας για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες άλλων δομών, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ότι τίθεται θέμα συνταγματικού δικαίου;
Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι η ένταξη τέτοιου είδους δομών, αποσκοπεί στην αύξηση των κλινών, αφού δεν εξυπηρετούνται μέσω των υφιστάμενων κέντρων αποκατάστασης οι αυξημένες ανάγκες των ασθενών, εντούτοις τους τελευταίους 10 μήνες παραμένουν αδιάθετες στα νοσηλευτήρια που παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης και αποθεραπείας 30 συνολικά κλίνες.
Δυστυχώς, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για σκοπιμότητα, παραλείπουν να αναφέρουν ότι η αδειοδότηση δομών που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν εκτός του πλαισίου της υγείας, αφού υπάγονταν για έλεγχο στο υφυπουργείο Πρόνοιας, ενδεχόμενα να παραπέμπει στην εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Καμία αντίρρηση δεν φέρουμε στην πρακτική αδειοδότησης δομών όπως οι οίκοι ευγηρίας, υπό προϋποθέσεις που να ικανοποιούν κριτήρια που βλέπουν προς την προσφορά μίας ανώτερης ποιοτικά παρεχόμενης φροντίδας στον τομέα της αποκατάστασης και αποθεραπείας.
Εντούτοις θεωρούμε άδικη, πρώτα για τον ασθενή και εν συνεχεία, για τα ίδια τα νοσηλευτήρια που προσφέρουν υπηρεσίες αποκατάστασης, να ζητείται ουσιαστικά υποβάθμιση τους, με την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας νοσηλευτηρίου, προκειμένου να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες αποκατάστασης και αποθεραπείας.
Αντί λοιπόν να αναβαθμίζουμε το σύστημα, εντάσσοντας περισσότερες δομές που να ανταποκρίνονται με εξειδικευμένα μέσα και προσωπικό στις αυξημένες ανάγκες ασθενών για αποκατάσταση, επιχειρούμε να υποβαθμίσουμε τις υφιστάμενες, εξαιρετικά υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις, για να μπορέσουν να ακολουθήσουν κι’ άλλοι.
Εάν αυτό δεν είναι παραδοξότητα στον τομέα της υγείας σε ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, τότε δεν ξέρουμε τι είναι.
Kαλούμε το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ως επίσης και την Βουλή και συγκεκριμένα τους βουλευτές της Επιτροπής Υγείας, μέσα από τον θεσμικό τους ρόλο να εξετάσουν με σύνεση και σοφία το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση, μακριά από ατζέντες και σκοπιμότητες.
Ο Φορέας Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων – Αποκατάστασης (Σ.Ι.Ν.Α), δεν προτίθεται να παραμένει απαθής μπροστά σε μεθοδευμένες ενέργειες που προωθούνται και βλέπουν προς την δημιουργία ενός επικίνδυνου και προβληματικού καθεστώτος για τον ασθενή.