Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Απαντήσεις από Χριστοδουλίδη αναμένει ο Δήμαρχος Δερύνειας
Απαντήσεις από Χριστοδουλίδη αναμένει ο Δήμαρχος Δερύνειας

Απαντήσεις από Χριστοδουλίδη αναμένει ο Δήμαρχος Δερύνειας

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Διευκρινήσεις και λεπτομέρειες αναφορικά μ’ έργα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε κατά την πρόσφατη πανεπαρχιακή συγκέντρωση για την ανάπτυξη της ελεύθερης Αμμοχώστου, ζητά ο δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης μ’ επιστολή που απέστειλε στον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Συγκεκριμένα, για την αίθουσα πολιτισμού και το συνεδριακό κέντρο που προγραμματίζονται στον ακριτικό δήμο, ο κ.Καραγιάννης υπενθυμίζει ότι σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών στις 17 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε ότι θα προχωρήσει η εκτέλεση του έργου με ειδική χορηγία από το ΥΠΕΣ, που θα καλύψει μέρος της συνεισφοράς του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σχεδόν στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

 

Εκκρεμεί, επίσης, η έγκριση της αίτησης του δήμου για εξασφάλιση δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το έργο θεωρείται ώριμο και η προκήρυξή του αναμένεται πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΘΑλΕΙΑ 2021-2027.

Για την ανάπλαση της λαϊκής αγοράς, ο δήμαρχος ενημερώνει τον ΠτΔ ότι ο Δήμος Δερύνειας έχει αναλάβει, ως αναθέτουσα αρχή, την εκτέλεση του έργου, λόγω υποστελέχωσης και αδυναμίας της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου να προωθήσει την ολοκλήρωσή του. Το έργο αναμένεται να στοιχίσει ενάμισι εκατομμύριο και θα εκτελεστεί μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Ο Δήμος Δερύνειας αναμένει από το κράτος απάντηση για το θέμα μείωσης της συνεισφοράς του. Και αυτό το έργο είναι ώριμο κι εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί το τρέχον έτος.

Αναφορικά με την ανάδειξη και αναβάθμιση του Μεσαιωνικού Λαγουμιού Αγίου Κωνσταντίνου και του Υπόγειου Υδραγωγείου, ο Άντρος Καραγιάννης επισημαίνει στον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι περιμένει ακόμα την απάντηση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και του Τμήματος Αρχαιοτήτων για κάλυψη του κόστους καθαρισμού και ανάδειξης του Μεσαιωνικού Μνημείου.

Στην επιστολή του, ο Α. Καραγιάννης αναφέρεται και στο αίτημα για δημιουργία περιφερειακού κολυμβητηρίου ολυμπιακών προδιαγραφών στη Δερύνεια. Οι δημοτικές αρχές ζητούν από το κράτος όπως παραχωρήσει το συντομότερο το ποσό για κάλυψη του κόστους διενέργειας της μελέτης βιωσιμότητας.

Ταυτόχρονα, ο κ.Καραγιάννης υπογραμμίζει ότι ο ακριτικός δήμος ζητά την ένταξη του δρόμου Δερύνειας – Φρενάρους στα πολεοδομικά έργα και αναμένει από την Προεδρία της Δημοκρατίας περαιτέρω επεξηγήσεις για το υπό αναφορά οδικό έργο.

Ο Δήμαρχος Δερύνειας ζητά από τον Ν. Χριστοδουλίδη να δώσει ρητές οδηγίες επίσπευσης των διαδικασιών για δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Δερύνειας, Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας μέχρι τις αρχές του 2024, αφού, όπως σημειώνει, η καθυστέρηση του σχεδίου καθηλώνει τις τρεις τοπικές αρχές οικιστικά κι εμπορικά.

Τέλος, από το διάβημα του δημάρχου δεν απουσιάζει η περιοχή Στροβιλιών, για την οποία αναμένεται εξαγγελία Ειδικού Σχεδίου Αναβάθμισης των υφιστάμενων κατοικιών. Ζητείται κατ’ εξαίρεση ειδική χορηγία μεταξύ 50 και 150 χιλιάδων ευρώ ανά κατοικία για σκοπούς ανακαίνισης.

 

 

 

Send this to a friend