Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΥΠΕΣ: Αξιοποίηση €77 εκ σε 5 έτη για στεγαστική πολιτική
ΥΠΕΣ: Αξιοποίηση €77 εκ σε 5 έτη για στεγαστική πολιτική

ΥΠΕΣ: Αξιοποίηση €77 εκ σε 5 έτη για στεγαστική πολιτική

 

 

Η νέα στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης περιλαμβάνει πολυεπίπεδες δράσεις και μέτρα και προβλέπει την αξιοποίηση συνολικού ποσού €77 εκατομμυρίων σε ένα χρονικό ορίζοντα πέντε ετών με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προγράμματα, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της πολιτικής.

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι έχουν εστιάσει σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα αυξήσουν την παραγωγή του οικιστικού αποθέματος και θα εξασφαλίσουν, πέραν της αριθμητικής αύξησης, τη διάθεση στην αγορά κατοικιών και διαμερισμάτων, τα οποία θα ενοικιάζονται ή και θα πωλούνται σε προσιτές τιμές, που να μην είναι απαγορευτικές για τη μικρομεσαία τάξη. Εξήγησε ότι πέραν της παραγωγής νέων οικιστικών μονάδων, το Υπουργείο Εσωτερικών προσφέρει κίνητρα για την αξιοποίηση του υφιστάμενου αδρανούς αποθέματος, ώστε να υπάρξουν επιλογές άμεσα.

Σχέδιο “Ανακαινίζω-Ενοικιάζω” και βραχυπρόθεσμες λύσεις

 

Ο Υπουργός είπε ότι μέσω του Σχεδίου Χορηγιών «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» προωθείται η παραχώρηση οικονομικών κινήτρων, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του υφιστάμενου αδρανούς οικιστικού αποθέματος, όπως ήταν και η εισήγηση που είχε γίνει και από το ΕΤΕΚ.

Ανέφερε ότι εντός των επόμενων λίγων μηνών αυτό το αδρανές οικιστικό απόθεμα θα μπορεί να ενταχθεί στην αγορά ενοικίου ως ελκυστικό προϊόν. «Αυτό το μέτρο, θα προσφέρει άμεσες λύσεις, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον κατασκευαστικό τομέα να μπορέσει να αξιοποιήσει τα πολεοδομικά κίνητρα και τα άλλα Σχέδια που έχουν ετοιμαστεί, κάτι που για να ολοκληρωθεί θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια», εξήγησε.

Σχέδιο ”Built to Rent”

Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι επιπλέον ενθαρρύνεται η παραγωγή νέων οικιστικών μονάδων, με την εφαρμογή Σχεδίων όπως το “Built to Rent” σε ιδιωτική γη, καθώς και με την αναθεώρηση των πολεοδομικών κινήτρων για αύξηση της κατασκευής και διάθεσης μονάδων στέγασης και τη ρύθμιση της ταχείας αδειοδότησης.

Όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών τα μέτρα αυτά δημιουργούν ένα πολύ ελκυστικό πακέτο για τον κατασκευαστικό τομέα ώστε να προσφέρει περισσότερες μονάδες στην αγορά, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ελάχιστο αριθμό μονάδων προσιτής στέγης.

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι στη στεγαστική πολιτική έχουν περιληφθεί μέτρα με τα οποία διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών σε προσιτή στέγη, στοχεύοντας στην παροχή επιλογών και λύσεων σε πληθυσμιακές ομάδες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ενισχύοντας την αγοραστική τους δυνατότητα. «Επικεντρωνόμαστε στους νέους, στα νεαρά ζευγάρια και οικογένειες, στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, στους μέτρια αμειβόμενους, αλλά και στους κοινωνικά ευάλωτους, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τις δημοσιονομικές δυνατότητες του Κράτους», εξήγησε.

Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι τα μέτρα συμβάλλουν στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος για σημαντικό αριθμό νέων κάτω των 41 ετών με την παροχή εφάπαξ οικονομικής βοήθειας για την ανέγερση ή και αγορά πρώτης κατοικίας και έτσι αντιμετωπίζεται σε σημαντικό βαθμό, ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει τους νέους με ορατές συνέπειες σε άλλους τομείς της κοινωνίας, όπως είναι η υπογεννητικότητα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών μέσα από συγκεκριμένο σχέδιο θα επιδοτεί το στεγαστικό ενοίκιο για να προσφέρει άμεση ανακούφιση σε μια μεγάλη ομάδα πολιτών, η οποία έχει να αντιμετωπίσει τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Aνάπτυξη υπαίθρου

Για ανάπτυξη της υπαίθρου το Υπουργείο Εσωτερικών επαναφέρει μέτρα, όπως είναι η παραχώρηση οικοπέδων σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, για την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και για στοχευμένες περιοχές όπου υπάρχουν αποδεδειγμένα ανάγκες.

«Υπολογίζουμε την άμεση διάθεση υφιστάμενων οικοπέδων και την περαιτέρω ανάπτυξη πρόσθετων 300 οικοπέδων σε βάθος πενταετίας. Πρόσθετα, ενισχύουμε τα υφιστάμενα Στεγαστικά Σχέδια και τα Επιδόματα για την ύπαιθρο, για ορεινές, απομακρυσμένες, μειονεκτικές και ακριτικές περιοχές, που εφαρμόστηκαν επιτυχώς από την προηγούμενη Κυβέρνηση και από τα οποία επωφελήθηκαν χιλιάδες συνανθρώπων μας», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Είπε ότι από τα Σχέδια αυτά επωφελήθηκαν από τον Ιούλιο του 2019 περίπου 1.300 δικαιούχοι με κόστος €46 εκατομμύρια.

Σχέδιο «κτίΖΩ» και επιδότηση ενοικίου εκτοπισθέντων

Ανέφερε επίσης ότι θα προωθηθεί σε συντονισμό με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, η ανέγερση πολυκατοικιών σε κενά τεμάχια γης εντός προσφυγικών οικισμών σε όλες τις επαρχίες, οι οποίες θα αξιοποιηθούν για τη στέγαση ατόμων και οικογενειών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κοινωνικής και οικονομικής ευαλωτότητας. Υπενθύμισε και το Σχέδιο «κτίΖΩ», το οποίο εφαρμόζεται για να δώσει μια οριστική και ασφαλή λύση στέγασης για τους διαμένοντες στις 358 πολυκατοικίες που βρίσκονται σε κυβερνητικούς οικισμούς εκτοπισθέντων.

Για τους εκτοπισθέντες ο ΥΠΕΣ είπε ότι προχωρούν σε τροποποίηση των κριτηρίων επιδότησης ενοικίου, που παραχωρείται από την Υπηρεσία Μέριμνας του Υπουργείου Εσωτερικών. «Πιο συγκεκριμένα, προχωρούμε άμεσα με κάθετη, ποσοστιαία αύξηση ύψους 15% στα ποσά επιδότησης στις υφιστάμενες κατηγορίες δικαιούχων, χωρίς να επηρεάζεται οποιοδήποτε άλλο κριτήριο στον τρόπο εξέτασης των αιτήσεων και μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στις σχετικές νομοθεσίες», ανέφερε.

Ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι για την υλοποίηση των μέτρων, σημαντική συμβολή θα έχει ο ιδιωτικός τομέας και η εμπλοκή αυτή αναμένεται να βοηθήσει αρκετά στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την εκτέλεση ενός έργου, ώστε πιο σύντομα να είναι στη διάθεση των πολιτών οικιστικές μονάδες για προσιτό ενοίκιο ή αγορά.

Σε ερώτηση για τις χιλιάδες δανειοληπτών που κινδυνεύουν να χάσουν την οικία τους καθώς και για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ και το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης, ο Υπουργός είπε ότι τα ζητήματα αυτά αφορούν το Υπουργείο Οικονομικών αλλά η εμπλοκή του ΥΠΕΣ αφορά την επιδότηση με 2% του ενοικίου για οικογένειες με εισοδήματα μέχρι 50.000 ετησίως και που έχουν πάρει δάνειο ή έχουν υποβάλει αίτηση από 1 Ιανουαρίου, 2022 μέχρι τέλος του 2023 με κόστος 40 εκ.  Ανέφερε επίσης ότι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένει ότι την επόμενη τριετία αναμένεται να μπουν στην αγορά 5.500 νέες οικιστικές μονάδες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ενδεχομένως να μην είναι εφικτό να έχουμε πχ 10.000 μονάδες καθώς υπάρχει και ένα ταβάνι στην δυνατότητα του ιδιωτικού τομέα να ανταποκριθεί. Εξήγησε επίσης ότι αν δημιουργήσουμε ζήτηση χωρίς να υπάρξει αύξηση στεγαστικού αποθέματος θα επιτύχουμε μόνο περαιτέρω αύξηση των αγορών.

Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε βεβαιότητα ότι η συνέχιση της συνεργασίας με το ΕΤΕΚ, τον ΚΟΑΓ, τη Βουλή, τα κόμματα και άλλα οργανωμένα σύνολα και φορείς θα είναι προς όφελος των πολιτών.

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή είπε ότι τα μέτρα επιτρέπουν αισιοδοξία και κάλεσε να υπάρξει αποτελεσματικότητα στην υλοποίησή τους. Είπε χαρακτηριστικά ότι έχουμε στοίχημα να κερδίσουμε και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τους νέους μας και απαιτείται η συνεργασία όλων.

Send this to a friend