Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Αυτή είναι η ουσία που πήραν οι τρομοκράτες πριν τη σφαγή των Ισραηλινών
Αυτή είναι η ουσία που πήραν οι τρομοκράτες πριν τη σφαγή των Ισραηλινών

Αυτή είναι η ουσία που πήραν οι τρομοκράτες πριν τη σφαγή των Ισραηλινών

 

 

Οι τρομοκράτες της Χαμάς οι οποίοι διενήργησαν την επίθεση σε βάρος των Ισραηλινών αμάχων στις 7 Οκτωβρίου, βρέθηκαν υπό την επήρεια ναρκωτικής ουσίας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν από το κανάλι 12 του Ισραήλ, μεγάλος αριθμός τρομοκρατών της Χαμάς, βρισκόταν υπό την επήρεια ενός χαπιού το οποίο ονομάζεται Captagon.

Πρόκειται για συνθετικό διεγερτικό τύπου αμφεταμίνης το οποίο παράγεται κυρίως σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και διακινείται μέσω Τουρκίας στις αγορές της αραβικής χερσονήσου. Τα συγκεκριμένα χάπια εντοπίστηκαν στις τσέπες αρκετών τρομοκρατών οι οποίοι σκοτώθηκαν στο έδαφος του Ισραήλ.

 

Η συγκεκριμένη ουσία είναι ευρέως γνωστή ως η «κοκαΐνη των φτωχών» και συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό ώστε οι τρομοκράτες να διαπράξουν τις στυγερές δολοφονίες αμάχων όπως καταγράφηκαν εκείνη την μαύρη ημέρα. Η ουσία δίνει σε αυτόν που την καταναλώνει μια αίσθηση ηρεμίας και αδιαφορίας, ενώ τον διατηρεί για παρατεταμένη περίοδο σε εγρήγορση περιορίζοντας την όρεξη τους για φαγητό.

Το Captagon χρησιμοποιούσαν και οι τρομοκράτες του ISIS προκειμένου να περιορίσουν τον φόβο και τον δισταγμό τους πριν από τρομοκρατικές επιχειρήσεις. Καθώς η επιρροή τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το ISIS μειώθηκε, ο Λίβανος και η Συρία ανέλαβαν τα ηνία και άρχισαν να παράγουν και να διανέμουν τα ναρκωτικά σε μεγάλη κλίμακα.

Η Γάζα θεωρείται δημοφιλής αγορά για το συγκεκριμένο ναρκωτικό, με μεγάλη μερίδα νεαρών να κάνουν χρήση. Ανήκει στην οικογένεια των αμφεταμινών και αρχικά αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση διαταραχών, τη ναρκοληψία και την κατάθλιψη. Παρά την ιδιαίτερα εθιστική φύση της και το γεγονός ότι μπορεί να προκαλέσει ψυχωτικές αντιδράσεις, παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στη Μέση Ανατολή λόγω της προσιτής τιμής και της ευκολίας στην παραγωγή της. Στις φτωχές χώρες με ένα δολάριο περίπου αγοράζεις 1-2 χάπια, ενώ σε πιο εύπορες χώρες ένα χάπι μπορεί να κοστίζει 20 δολάρια.

Με την κατανάλωση του προκαλεί αισθήματα ευφορίας, μείωση της ανάγκης για ύπνο, καταστολή της όρεξης και παροχή σταθερής ενέργειας. Σύμφωνα με επαγγελματίες γιατρούς στον Λίβανο και τη Συρία, το Captagon δεν είναι μόνο διαδεδομένο ναρκωτικό ανάμεσα στους μαχητές, αλλά χρησιμοποιείται και από απελπισμένους πολίτες που κατοικούν σε περιοχές συγκρούσεων.

Στο παρελθόν έρευνα της New York Times είχε μάλιστα αποκαλύψει πως άτομα στο στενό κύκλο του Σύρου δικτάτορα Μπασάρ Αλ Άσαντ εγκαθίδρυσαν μια τεράστια βιομηχανία παραγωγής του εν λόγω χαπιού. Σε αυτή τη βιομηχανία φέρονται να εμπλέκονται και τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ η οποία πλουτίζει ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο στα συντρίμια των πολέμων της Μέσης Ανατολής.

 

Send this to a friend