Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Η εκτεταμένη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων θα εξαφανίσει γύπες λένε οργανώσεις
Η εκτεταμένη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων θα εξαφανίσει γύπες λένε οργανώσεις

Η εκτεταμένη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων θα εξαφανίσει γύπες λένε οργανώσεις

 

 

Η συνεχιζόμενη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο, ενδέχεται να οδηγήσει στην εξαφάνιση του είδους του γύπα από το νησί μέσα στα επόμενα χρόνια αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, αναφέρει σε κοινό δελτίο Τύπου οι BirdLife Cyprus, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, Vulture Conservation Foundation και Terra Cypria.

Υπενθυμίζεται ότι η τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι παράνομη και τιμωρείται με μέχρι και τρία χρόνια φυλάκιση ή/και πρόστιμο που ανέρχεται στα €20.000 βάσει του περί Προστασίας και Διαχείρισης των Αγρίων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμου ενώ σε περίπτωση που προκληθεί ουσιαστική βλάβη σε προστατευόμενο είδος όπως ο Γύπας, ο περί Προστασίας του Περιβάλλοντος μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμος, προβλέπει ποινή μέχρι και δέκα χρόνια φυλάκιση ή/και χρηματικό πρόστιμο €500.000.

Όπως αναφέρεται, την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην κυπριακή ύπαιθρο αποκαλύπτει η αναφορά για τους πρώτους οκτώ μήνες λειτουργίας των δύο Ομάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΟΑΔΔ).

 

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν την λειτουργία τους τον Μάιο 2022 στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες», με στόχο να μειώσουν τις πιθανότητες δηλητηρίασης του Πυρόχρου Γύπα που απειλείται άμεσα με εξαφάνιση.

Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες λειτουργίας τους (Μάιος 2022 – Δεκέμβριος 2022), οι δύο ΟΑΔΔ πραγματοποιούσαν περιπολίες στην ύπαιθρο, τέσσερις με πέντε φορές τη βδομάδα, ελέγχοντας πιο συχνά περιοχές στην κύρια επικράτεια του Γύπα (πεδινές, ημι-ορεινές και ορεινές περιοχές των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου), αλλά και άλλες περιοχές της Κύπρου. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι δύο ΟΑΔΔ πραγματοποίησαν πέραν των 300 προληπτικών περιπολιών και ανταποκρίθηκαν σε 65 κλήσεις πολιτών.

Σε πέντε περιπτώσεις, σημειώνεται, βρέθηκαν δολώματα κατά τη διάρκεια προληπτικών περιπολιών. Από όλες τις περιπολίες προέκυψαν 44 περιστατικά όπου εντοπίστηκαν συνολικά 31 νεκρά ζώα με υποψία δηλητηρίασης.

Στα περιστατικά αυτά εντοπίστηκαν περίπου 380 κομμάτια από δολώματα, που ισοδυναμούν σε 34 κιλά περίπου, τα οποία φαίνεται ότι περιείχαν δηλητηριώδεις ουσίες. Δείγματα από κάποια περιστατικά στάλθηκαν για τοξικολογικές αναλύσεις στο Γενικό Χημείο του Κράτους όπου επιβεβαιώθηκε η χρήση των παράνομων ουσιών methomyl ή/και carbofuran.

Επισημαίνεται ότι τα περισσότερα θύματα ήταν σκυλιά (45,2%), ενώ τα υπόλοιπα νεκρά είδη που καταγράφηκαν ήταν αλεπού (12,9%), γύπας (9,7%), κατσίκα (9,7%) σκαντζόχοιρος (6,5%), σαύρα (3,2%), γάτος (3,2%), σπιζαετός (3,2%), θουπί (3,2%) και καρακάξα (3,2%).

Όσον αφορά τον Γύπα, πέρα από τα μισά περιστατικά εντοπίστηκαν εντός της επικράτειας του Γύπα σε περιοχές που αναγνωρίζονται ως κρίσιμες για την επιβίωση του είδους στην Κύπρο. Η συνεχιζόμενη χρήση δολωμάτων στην ύπαιθρο ενδέχεται να οδηγήσει στην εξαφάνιση του είδους από το νησί μέσα στα επόμενα χρόνια αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Send this to a friend