Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ξανά μέσα στην μπόχα της κοπριάς η Λάρνακα
Ξανά μέσα στην μπόχα της κοπριάς η Λάρνακα

Ξανά μέσα στην μπόχα της κοπριάς η Λάρνακα

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ο εφιάλτης της κοπριάς επέστρεψε στη Λάρνακα. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, για νομοθετική ρύθμιση της διαχείρισης κτηνοτροφικών αποβλήτων, φαίνεται πως έμειναν στα λόγια…

Ένα θέμα που συζητήθηκε πολλάκις και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, αλλά όπως αποδεικνύεται στην πράξη, τα όποια μέτρα αποφασίστηκαν, ως προς τον κώδικα ορθής πρακτικής αναφορικά με την ενσωμάτωση και τον διασκορπισμό της κοπριάς στα γεωργικά χωράφια για σκοπούς εμπλουτισμού, τελικά δεν επέφεραν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 

Τις τελευταίες μέρες η ευρύτερη περιοχή της Λάρνακας πνίγεται και πάλι από τη μπόχα της κοπριάς. Πέρυσι, τέτοια εποχή, οι κάτοικοι στις περιοχές Δρομολαξιάς, Αραδίππου και σ’ ένα μεγάλο μέρος της πόλης της Λάρνακας, είχαν βιώσει ένα πραγματικό μαρτύριο εξαιτίας της αφόρητης δυσοσμίας, η οποία συνήθως γίνεται εντονότατη κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Τα τελευταία χρόνια, έπειτα από θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών από αγανακτισμένους πολίτες, έγινε μια προσπάθεια εκ μέρους των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, για να σταματήσει αυτή η άσχημη κατάσταση, χωρίς όμως το πρόβλημα να έχει ακόμα επιλυθεί.

Θυμίζουμε, ότι πέρυσι το φθινόπωρο είχε προκληθεί τεράστιος σάλος εξαιτίας της δυσοσμίας από τις κοπριές και μετά την μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα, κινητοποιήθηκε το Τμήμα Περιβάλλοντος, που είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση της διαδικασίας διασποράς κτηνοτροφικών αποβλήτων στα χωράφια.

Φέτος, όμως, παρουσιάζεται ξανά το ίδιο πρόβλημα, σε μια εποχή μάλιστα που η Λάρνακα έχει αυξημένες ροές ξένων επισκεπτών. Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι και οι δηλώσεις του δημάρχου Δρομολαξιάς Κύπρου Ανδρονίκου, ο οποίος είπε ότι οι τοπικές αρχές αγωνίζονται εδώ και πέντε χρόνια για αυτό το θέμα.

«Πήγαμε στη Βουλή τρεις φορές, κάναμε συσκέψεις επί συσκέψεων. Στάλθηκε μια οδηγία από το Τμήμα Περιβάλλοντος που περιλαμβάνει συγκεκριμένους όρους για την ορθή πρακτική ενσωμάτωσης της κοπριάς. Οι όροι αυτοί, εφόσον τύχουν σωστής εφαρμογής, θα περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα. Προφανώς, όμως, οι οδηγίες δεν εφαρμόζονται. Όλοι όσοι ευθύνονται για την εφαρμογή των οδηγιών θα πρέπει ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους», σημείωσε ο κ.Ανδρονίκου.

Ο Δήμος Λάρνακας

—————————

Για το ίδιο θέμα εξέδωσε ανακοίνωση ο Δήμος Λάρνακας, ο οποίος ενημερώνει το κοινό ότι η δυσοσμία που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες οφείλεται στην μετακίνηση κοπριάς από κτηνοτροφικά υποστατικά που βρίσκονται σε γειτονικούς δήμους και κοινότητες και την τοποθέτηση της σε χωράφια από τους γεωργούς.

Τα χωράφια αυτά βρίσκονται εκτός δημοτικών ορίων, εξού και ο δήμος δεν μπορεί να λάβει οποιαδήποτε μέτρα. «Παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για λήψη μέτρων ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της κοπριάς που παράγεται από τα βουστάσια και τις άλλες κτηνοτροφικές μονάδες, δυστυχώς δεν έγινε οποιαδήποτε ενέργεια, εξού και συνεχίζει η τοποθέτηση υγρής κοπριάς στα χωράφια.

Η δυσοσμία παράγεται κατά την φόρτωση, μεταφορά και τοποθέτηση της υγρής λάσπης (κοπριάς) στα χωράφια, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι ανέσεις και η υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Δήμος Λάρνακας πληροφόρησε τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (Τμήμα Γεωργίας και Τμήμα Περιβάλλοντος) για το σοβαρό πρόβλημα δυσοσμίας που δημιουργείται, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα εναντίον όσων δεν εφαρμόζουν τη σωστή διαδικασία διάθεσης της κοπριάς. Ήδη, ο δήμος ενημερώθηκε ότι επιθεωρητές του Τμήματος Περιβάλλοντος διενεργούν αυξημένους ελέγχους σε γεωργικά τεμάχια της ευρύτερης περιοχής Λάρνακας για τον σκοπό αυτό.

 

Κάθε Οκτώβρη το ίδιο βάσανο

—————————————–

Να σημειωθεί, ότι τον Οκτώβριο του 2021 είχε πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Δήμο Λάρνακας, κατά την οποία το Τμήμα Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε ότι θα προχωρούσε σε εκστρατεία ενημέρωσης των γεωργών για την εφαρμογή του κώδικα ορθής πρακτικής σε σχέση με την διασπορά κι ενσωμάτωση της κοπριάς.

Οι δήμαρχοι των περιοχών που επηρεάζονται προειδοποίησαν τότε ότι μόνο η προφορική ενημέρωση δεν πρόκειται να φέρει κανένα αποτέλεσμα. Δυστυχώς, δύο χρόνια μετά δικαιώνονται, αφού το πρόβλημα επανεμφανίζεται και θα συνεχίσει να παρουσιάζεται εφόσον δεν ληφθούν δραστικά μέτρα. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται συνήθως δύο φορές το χρόνο, φθινόπωρο και άνοιξη.

 

 

 

Send this to a friend