Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σχεδιασμό δράσεων για επιχειρηματικότητα γυναικών, ανακοίνωσε η Επ. Ισότητας
Σχεδιασμό δράσεων για επιχειρηματικότητα γυναικών, ανακοίνωσε η Επ. Ισότητας

Σχεδιασμό δράσεων για επιχειρηματικότητα γυναικών, ανακοίνωσε η Επ. Ισότητας

 

 

Τον σχεδιασμό δράσεων για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στην Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2024-2026, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Επίτροπος Ισότητας, Τζόζι Χριστοδούλου, κατά τον χαιρετισμό της σε εκδήλωση για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και συνεισφορά στην Οικονομία της περιοχής της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής (ΜΑΒΑ).

Η Επίτροπος, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συνεισφορά των γυναικών, ανέφερε ότι, εάν για μία ημέρα οι γυναίκες αποφάσιζαν να μην εργαστούν, να μην κάνουν οικιακές δουλειές και να μην φροντίσουν παιδιά, ηλικιωμένους και ΑμεΑ, η οικονομία θα κατέρρεε. Επεσήμανε, όμως, ότι οι γυναίκες που δημιουργούν δικές τους επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερες δυσκολίες από όσες αντιμετωπίζουν οι άντρες επιχειρηματίες. Κατ’ επέκταση, οι επιχειρήσεις τους τείνουν να είναι μικρότερες και σε τομείς που παρουσιάζουν λιγότερες ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη.

Ανέφερε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν εξειδικευμένα στατιστικά στοιχεία για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, όμως σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων κατατάσσεται στην 22η θέση μεταξύ των 27 κρατών – μελών της ΕΕ. Σημείωσε ότι η ανισότητα μεταξύ των φύλων στην εργασία, εκφράζεται με διάφορες μορφές στην Κύπρο, όπως είναι το μισθολογικό χάσμα που φτάνει το 9,9% στην Κύπρο, οι διακρίσεις σε προαγωγές, η σεξουαλική παρενόχληση από προϊστάμενους.

 

Αναφέρθηκε, ακόμα, στις ανισότητες που παρατηρούνται στην κατανομή των εργαζομένων των δύο φύλων σε τομείς επαγγελμάτων. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι στην εκπαίδευση, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί και καθαριστές είναι γυναίκες, ενώ σε θέσεις που βρίσκονται ψηλότερα στην ιεραρχία, συναντά κανείς κυρίως άντρες. Ακόμα, επεσήμανε ότι σε επαγγέλματα που σχετίζονται με θετικές επιστήμες, η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι επίσης άντρες.

Μεταξύ των μέτρων που σχεδιάζονται, όπως είπε, είναι η δημιουργία εξειδικευμένων προγραμμάτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, το Υφυπουργείο Καινοτομίας, το Γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος και τον Οργανισμό νεολαίας, μετά από επί τόπου επισκέψεις και συζητήσεις με γυναίκες σε χώρους εργασίας στην ύπαιθρο.

«Επίσης, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Υφυπουργείο Πολιτισμού, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα να αναδείξουμε τον ρόλο των εργαζόμενων γυναικών στην ύπαιθρο, σε σχέση με τη συνεισφορά τους στη διαμόρφωση της παράδοσης και της κουλτούρας της Κύπρου», πρόσθεσε η κ. Χριστοδούλου.

Send this to a friend